23.10.2012 22:11

Zaķumuižas uzņēmuma "AGA" jaunā ražotne darbu sāks novembrī

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Viens no uzņēmuma ražotajiem produktiem ir sausais ledus. Viens no uzņēmuma ražotajiem produktiem ir sausais ledus. arhīvs

SIA "AGA" jaunā rūpniecisko, medicīnisko un pārtikas gāzu ražotne Ropažu novada Zaķumuižā ar pilnu jaudu sāks strādāt novembrī.

Jaunā ražotne tika atklāta šā gada 13. septembrī, bet patlaban vēl turpinās pārejas posms, kad tiek kārtota visa nepieciešamā dokumentācija un atļaujas, tāpēc jaunā ražotne vēl strādā testa režīmā, vēsta biznesa portāls "Nozare.lv".


"Piemēram, tuvākajās dienās vēl tiks iesniegtas pēdējās atskaites par Eiropas Savienības struktūrfondu līdzekļu izlietojumu, tāpēc ar pilnu jaudu rūpnīca, visticamāk, strādās novembrī," skaidro "AGA" pārstāve Kitija Laiviņa.

Strādājot vienā maiņā, ražotne gadā var uzpildīt aptuveni 500 000 gāzes balonu, bet divās maiņās – vienu miljonu balonu. "Tas arī aptuveni ir Latvijas un Baltijas tirgū nepieciešamais apjoms," zina teikt uzņēmuma "AGA" valdes loceklis Olavs Ķiecis.

Pagaidām ražošana vēl tiek veikta Rīgā. Kādu laiku abas ražotnes strādās paralēli, bet pēc tam, kad Zaķumuižas ražotne sāks strādāt ar pilnu jaudu, Rīgas ražotne tiks izmantota vēl pāris mēnešus. "Ceru, ka mūsu jaunās ražotnes produkcija un piedāvātais serviss uz jauniem sasniegumiem iedvesmos arī mūsu klientus, kuri novērtēs ne vien produktus, bet arī ātrās un efektīvās piegādes. To panāksim ar moderniem loģistikas principiem, kuru ieviešana, tieši tāpat kā rūpniecisko un medicīnisko gāzu ražošana, zem viena jumta ļauj paaugstināt visa uzņēmuma kopējo efektivitāti," tā O. Ķiecis.

Ražošanas process jaunajā stacijā būs ar augstu automatizācijas pakāpi un videi draudzīgs. Efektīva rūpnīcas jaudu izmantošana ļaus optimizēt klientu apgādi, kura turpmāk balstīsies uz jauniem loģistikas principiem, optimālu transporta vienību noslodzi un gāzes balonu kustību.

"AGA" 2010. gadā sāka jaunas balonu gāzes uzpildes stacijas projektu Zaķumuižā, kuras izveidē ieguldīti 5,8 miljoni latu. Projekta īstenošanā uzņēmums no Eiropas Reģionālās attīstības fonda kā līdzfinansējumu piesaistījis 1,7 miljonus latu. Būvniecības darbi tika pabeigti 2011. gadā, kad sākta iekārtu montāža. Uzpildes stacijas darba sākšanas laiks ir 2012. gada rudens.

Projekta ietvaros "AGA" papildus jau minētajiem produktiem ražos un realizēs produktus ar augstu pievienoto vērtību – odorizēto skābekli "Odorox", dažādus hēlija maisījumus, sauso ledu un videi draudzīgas aizsarggāzes izejvielu "Mison Master" gāzi.