22.10.2012 09:26

Pierīgā novāc kukurūzas ražu

Autors  Agnese Dzene
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Pierīgā novāc kukurūzas ražu arhīvs

Latvijā audzētu kukurūzu parasti novāc septembra beigās un oktobra sākumā vai drīz pēc salnām. Babītes novada saimniecībā SIA "Ozoli EKO" ražu steidz novākt pēdējās saulainajās atvasaras dienās.

Saimniecībā kukurūza aug 50 hektāru platībā. Tā tiek audzēta pašu vajadzībām – lai pabarotu govis. Saimniecības vadītāja Lilija Bērtulsone stāsta, ka šī gada raža, par spīti slapjajai un drēgnajai vasarai, šķiet, izdevusies laba. Stiebri neesot tik daudz gari, cik vālītēm bagāti. Tomēr skaidri apjaušama raža būs tikai tad, kad vālītes atradīsies skābbarības bedrēs.

"Tikai tad tu redzi, vai ir tikpat daudz, cik pagājušajā gadā, vai mazāk. Bet pagaidām izskatās, ka visām kultūrām, kas ir saistītas ar lopiem, ir laba raža. Gan graudiem, gan kukurūzai, gan zālei," atzīst saimniece. Viņa skaidro, ka laikapstākļi dažādās Latvijas vietās atšķiras un arī tas ir ražas ietekmējošs faktors. "Varēja būt arī sliktāk," nosaka L. Bērtulsone.

Viņa atklāj, ka ar pērno ražu bijis pietiekami, lai visu ziemu, pavasari un vasaru barotu govis un sagaidītu šo rudeni. L. Bērtulsone stāsta, ka kukurūza ir dārgāka nekā lopbarība. Vislētākā, protams, ir zāle, bet kukurūza ir ļoti kvalitatīva un enerģētiska barība, kas govīm ir nepieciešama. Tāpēc savā saimniecībā viņi izvēlējušies tieši šo.