22.10.2012 07:31

SIA "Ulbroka" prognozē cūkgaļas sadārdzinājumu

Autors  Agnese Dzene
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Strauji pieaugošo graudu cenu dēļ ne viens vien cūkkopībā strādājošais izteicies, ka nāksies samazināt ganāmpulku. Cūku fermas SIA "Ulbroka" vadītājs grūtības gatavs pārdzīvot, tomēr pieļauj cūkgaļas sadārdzinājumu.

Pēc labības audzētāju un iepircēju aplēsēm, šogad graudu cena salīdzinājumā ar pagājušo gadu palielinājusies par apmēram 40 procentiem, atsevišķos gadījumos pat par 60.

Viena no nozarēm, kas šīs izmaiņas izjūt vistiešāk un smagāk, ir cūkkopība. Stopiņu novada cūku audzēšanas fermas SIA "Ulbroka" vadītājs Aivars Kokts neslēpj, ka graudu cenas palielinājums būtiski ietekmē viņa biznesu. Fermā tiek audzēti 16 000 cūku, un katra gadā apēd no 200 līdz 250 kilogramiem barības, svarā pieņemoties līdz 100 kilogramiem.

"Graudu cena pacēlās neiedomājami. Rezultātā celsies cena gaļai. Jau šobrīd ir vērojams neliels pieaugums, un tas turpināsies. Nav alternatīvu," bažīgs ir saimnieks, un tomēr atzīst – par cūku skaita samazināšanu nav domājis. "Šobrīd situācija ir ļoti smaga. Bet mana filozofija ir tāda – kad ir laba cena, jātaisa uzkrājumi, lai varētu izdzīvot arī sliktos laikos. Jāsamazina pašizmaksa, jāveic modernizācija. Kad cena celsies, zaudētos līdzekļus varēs atgūt. Tas ir kā bankā – ja noliksiet depozītu tikai uz pusgadu, akcijas visu laiku staigā uz augšu, uz leju, un īstermiņā tu nekad nebūsi ieguvējs. Ir jādomā ilgtermiņā."

A. Kokts zina stāstīt, ka pašlaik Eiropas tirgū ir pārprodukcija. "Eiropas Savienība ražo vairāk, nekā var patērēt. Tāpēc šobrīd notiek diezgan intensīvs ganāmpulka samazinājums. Pat tādās valstīs kā Dānija, Vācija, Francija."