18.10.2012 15:28

Ražots Pierīgā: "Siguldas minerālūdeni" no pudeles šķir 462 metri

Autors  Elīna Kondrāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Droši vien daudzi atcerēsies 90. gados iecienīto ārstniecisko minerālūdeni "Sigulda", kurš par apbēdinājumu ne vienam vien Latvijas iedzīvotājam kādu laiku no veikalu plauktiem bija nozudis.

"Mēs nedrīkstam mainīt minerālūdens sastāvu – kaut ko atņemt vai pielikt. Kādu to iegūstam no urbuma, tādu arī jāiepilda pudelēs," svarīgāko minerālūdens ražošanas uzdevumu uzsver uzņēmuma SIA "Siguldas minerālūdens" ķīmiķis un mikrobiologs Andris Celms un pārdošanas daļas vadītāja Agita Ādamsone.


"Kad valstī viss juka un bruka, arī Siguldas minerālūdens ražošana apstājās," par tā likteni stāsta tā tirdzniecības vadītājs mārupietis Agris Locs. Pirms četriem gadiem, izpētot piedāvājumu, atkal tapis skaidrs, ka Latvijā milzīgajā minerālūdens piedāvājumā klāstā no Francijas, Beļģijas, Gruzijas, Krievijas un citām valstīm reti kurš ūdens patiešām var lepoties ar dabīgu sastāvu.

"Veikalā nereti pērkam lētāko, bet pat nezinām, ko īsti dzeram. Neviens nevar pateikt, kā ievestais ūdens iegūts un kas tam pievienots." Tā kā jau bija pārbaudīts, ka Siguldas dabiskais minerālūdens no labākajiem ārvalstu konkurentiem neatpaliek nedz sastāva vērtīguma, nedz kvalitātes ziņā, tika veikta tehnoloģisko iekārtu modernizācija un 2011. gadā vecajās ražotnes telpās no jauna atsākusies rosība.

Lai gan iekārtas ir citas un izveidota jauna uzņēmuma komanda, Siguldas novadā iegūtais ūdens aizvien nav zaudējis specifisko, vērtīgiem sāļiem un minerālvielām piesātināto sastāvu, kas aizvien ir tā galvenais trumpis. "Mūsu ūdens ir specifisks," piebilst A. Ādamsone.

Pazemes ezers kā Vidzeme

Latvija ir bagāta ar minerālūdeņiem – valsts teritorijā atrodas vairāki nenosakāmas formas pazemes dabīgā minerālūdens ezeri, kas ir ļoti lieli un meklējami dažādos iežu slāņos pat vairāk nekā 400 metru dziļumā. Piemēram, ezers, no kura iegūst minerālūdeni "Sigulda", plešas teritorijā no Ķemeriem līdz Valmierai.

Urbumu izveide ir visai sarežģīta. Lai urbtu un sāktu ražošanu, jāievēro stingras Eiropas Savienības prasības, jāveic rūpīga ģeoloģiskā izpēte. Ja izpēte veikta pavirši, pastāv iespēja ieurbties kādā iezī, kas bojās gan ūdens garšu, gan sastāvu – tas būs pilns ar nogulsnēm. Augstās prasības darījušas savu – patlaban Latvijā ir tikai četri sertificēti dabīgā minerālūdens urbumi, tāpēc ievērojama priekšrocība uzņēmumam bijusi jau vēsturiski izveidotie urbumi.

"Varam lepoties, ka no četriem urbumiem divi pieder mums – 462 metrus dziļais urbums "Sigulda" un 272 metrus dziļais urbums "Turaida". Abi atrodas Siguldā, Gaujas Nacionālā parka teritorijā," stāsta A. Locs un piebilst, ka "jaunākā brāļa", minerālūdens "Turaida Zegevold", ražošana sākta šogad pavasarī.

"Kāds ūdens ir zemē, tādam tam jānonāk arī PET pudelē. To nepiesārņo ar mikroorganismiem. Vienīgais, kas pieļaujams, ir ūdens attīrīšana no dzelzs un mangāna, kā arī ogļskābāsgāzes pievienošana, kas darbojas kā dabiskais konservants un pat uzlabo specifisko garšu," skaidro ķīmiķis A. Celms. Minerālūdens ražošana sākas ar urbumā atrodamā ūdens analīzēm.

Kad tas atzīts par labu, sākas ūdens sūknēšana pa cauruļvadiem. "Šādā dziļumā nav nekāda piesārņojuma. Tas ir tīrs un piesātinājies ar minerālsāļiem, ilgā laika posmā attīrījies un izfiltrējies caur daudziem iežu slāņiem. Mūsu mērķis ir nodrošināt, lai izsūknēšanas ceļā, kamēr ūdens nonāk līdz pudelei, tas netiktu piesārņots."

Tad ūdens tiek laists cauri aeratoram, kur tas sajaucas ar sterilu gaisu. Tā atdalās mangāns. Tālāk ūdens tiek vadīts uz filtriem, kur notiek atdalīšanās no gaisa un nogulsnēm: smiltīm, dzelzs nosēdumiem. Kad ūdens attīrīts, tas nonāk tvertnēs, no kurām ne ilgāk kā 48 stundu laikā to pilda hermētiski noslēgtās pudelēs. Procesu laikā tiek veiktas rūpīgas analīzes, kurā nosaka, vai ūdens sastāvā nav pārmērīgi daudz mikroorganismu vai iemitinājušies parazīti.

"Daudzās ražotnēs izmanto filtrus ar ultravioleto gaismu. Taču tā tiek iznīcināta ūdens struktūra – ūdens ir miris. Nedarām tā, tāpēc Siguldas ūdens ir dzīvs." Katram urbumam noteikts ūdens daudzums, ko diennaktī drīkst izsūknēt. "No "Siguldas" drīkstam izsūknēt 50 kubikmetrus, savukārt no "Turaidas" – 49 kubikmetrus. Taču vienmēr cenšamies izsūknēt mazāk." Ūdenim ir jāatjaunojas. Stundā atjaunojas septiņi kubikmetri. Ja pārtērē limitu, var mainīties ūdens sastāvs.

Siguldiešu lepnums

Ūdeni pēc mineralizācijas pakāpes var iedalīt vāji, vidēji un stipri mineralizētos – to nosaka minerālu daudzums. Piemēram, negāzētais ūdens "Turaida Zegevold" ir vāji mineralizēts, savukārt "Sigulda" – vidēji. "Turaidu" līdz ar to var dzert ikdienā, savukārt "Siguldas" minerālu saturs ir spēcīgāks un to iesaka lietot arī ārstnieciskiem nolūkiem.

"Ūdens satur kalciju, nātriju, magniju, kas atrodas arī mūsu organismā, taču organisms tos zaudē. Tāpēc ir svarīgi tos uzņemt no jauna." A. Locs gan uzskata – arī "Siguldu" var dzert katru dienu, tomēr aizrauties nevajadzētu. Pareizās devās lietojot, tas uzlabo gan gremošanas sistēmu, gan imunitāti. Rudens–ziemas periodā minerālūdens palīdz organismu attīrīt no visa liekā.

"Galvenokārt par ražotnes atdzīvināšanu vispriecīgākie bija paši siguldieši," teic A. Ādamsone, kura ir vienīgā darbiniece, kas uzņēmumā strādāja arī pirms atdzimšanas. Kopumā uzņēmumā darbojas 16 cilvēku komanda, desmit no viņiem – Siguldas novada iedzīvotāji, arī mikrobiologs Andris Celms. "Uzņēmums reģistrēts Siguldā, pie mums strādā siguldieši – esam riktīgs Siguldas uzņēmums," smaidot piebilst A. Locs. Lai darbi noritētu pilnvērtīgāk, tirdzniecības daļas telpas iekārtotas arī galvaspilsētā. Ražošanas iekārtu kapacitāte atļaujot paplašināties. "Tāpēc strādājam ar skatu nākotnē un arī uz kaimiņvalstīm," apņēmīgi teic A. Locs.