22.09.2012 16:56

FOTO: Pirmo reizi Mārupē notiek vietējo uzņēmēju diena

Autors  Agnese Dzene
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
FOTO: Pirmo reizi Mārupē notiek vietējo uzņēmēju diena Agnese Dzene

Mārupes novada domes ēkā sestdien klātienē bija iespējams ieraudzīt un iepazīt tikai nelielu daļu no kuplā Mārupes uzņēmēju pulka.

Sākot no pārstāvētiem Vācijas uzņēmuma produktiem, kas ražo celtniecības materiālus, beidzot ar cigoriņu kafijas ražotājiem, kas savu darbību balsta uz vecmāmiņas receptēm. Tas viss apmeklētājiem bija pieejams un pārbaudāms.

Pie Cigoriņu kafijas "Alīda" stenda bija iespēja ieraudzīt, kāds dzīvē izskatās tikko no zemes rauts cigoriņš. Izrādās – līdzīgs bietei. Uzņēmuma pārstāve Madara Krātiņa pastāstīja, ka uzņēmuma saimniece Jolanta dara visu pati, sākot no cigoriņu ravēšanas, beidzot ar grāmatvedību. "Viņas vecmāmiņu sauc Alīda, un bērnībā viņa Jolantai vārīja šādu kafiju. Tieši pēc šādas receptes – cigoriņš, ozolzīles, mieži un burkāni. Tad Jolanta nolēma likt lietā savas zināšanas un apvienojumā ar savu zemi un iespējām radīja šo produktu." M. Krātiņa norāda, ka cigoriņu kafija ir īpaši vēlama cilvēkiem ar asinsspiediena problēmām, tā stiprina imunitāti un to var dzert arī bērni. Uzņēmuma pārstāve atklāj, ka nākamnedēļ tirdzniecībā būs pieejams jaunums – miežu vietā tiks izmantoti rudzi. Kafiju sauks "Paulīne" – kā Jolantas meitu, atklāj M. Krātiņa. Lai gan cigoriņu plantācijas atrodas Viesītes novadā, saimniece pati dzīvo Mārupes novadā.

Savukārt skaistumkopšanas salons "Aneira", kurš darbojas pusotru gadu. "Salonā ir frizieris, manikīrs, pedikīrs, kosmetologs, vaksācija, masieris, vizāžists. Mums ir arī solārijs, kurā nav iespējams apdegt. 20 minūtes var gulēt bez problēmām." Uzņēmuma pārstāve vizāžiste un stiliste Zane Melnace stāsta, ka par uzņēmuma mājvietu izvēlēta Mārupe, jo "tā ir skaista vieta, nav tālu no Rīgas, un paši arī Mārupē dzīvojam. Viss ir uz vietas".

Dārzkopības uzņēmums "Silja" nodarbojas ar dārzkopības preču vairumtirdzniecību un mazumtirdzniecību. "Pie mums var iegādāties Latvijā audzētus kokus, krūmus, ogulājus. Mēs pietuvinām Latvijas laukus tuvāk Rīgai. Pie mums var iegādāties visu, sākot no sēkliņas, beidzot ar lietām, kas nepieciešamas ražas novākšanai. Palīdzam katram dārzkopim justies kā profesionālim, konsultējot viņus," stāsta Zane Vecvagare, vairumtirdzniecības un mazumtirdzniecības menedžere.

Sabiedrisko attiecību speciālists Helmuts Šembelis izstādes apmeklētājus iepazīstināja ar noliktavu sistēmām un pakalpojumiem, ko piedāvā uzņēmums "SNS nodaļa". "Ir liels pārmetums no vietējiem – nu jā, jūs jau visu ievedat. Es gribētu teikt, ka tā gluži tas nav. Mūsu gadījumā ir sistēmas, kur daudzās pozīcijās pieslēdzas mūsu ražošana," uzņēmuma darbības pamatprincipus īsi atklāj H. Šembelis.

Savukārt Mārupes novada domes priekšsēdētājs Mārtiņš Bojārs RAA informēja, ka Mārupē reģistrēts vairāk nekā 1000 uzņēmēju, bet uzņēmēju biedrībā ir vairāk nekā 100. "Mārupe ir labvēlīga vide gan Rīgas tuvuma, gan iedzīvotāju sastāva dēļ, kad darba devējam ir iespēja atrast labus darbiniekus. Pēdējā laikā nākas gan sastapties ar ceļu problēmu, jo mūsu ceļi nav paredzēti tādām transporta slodzēm, kādi ir loģistikas uzņēmumiem, kas pārvadā preci ar lielas kravnesības mašīnām."

Uzņēmēji – tā ir attīstība, darba vietas, perspektīva, uzsver M. Bojārs. Viņš skaidro, ka uzņēmēju diena ir iespēja parādīt, kas un kādi uzņēmumi Mārupē ir. "Šeit ir ne tikai viena dzīvokļa uzņēmēji, kam Mārupē ir pastkastīte, bet arī reāli uzņēmumi."