19.09.2012 07:23

Sējā lielākie uzņēmēji lauksaimnieki, līdzšinējās investīcijas – niecīgas

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Vislielākais potenciāls attīstīties Sējā ir tieši lauksaimniekiem. Vislielākais potenciāls attīstīties Sējā ir tieši lauksaimniekiem. arhīvs

Iepriekšējās situācijas izvērtējums un Sējas novada attīstības programma nākamajiem septiņiem gadiem liecina, ka uzņēmumi ar vislielāko apgrozījumu nodarbojas ar lauksaimniecību. 

Savukārt izvērtējot investīciju piesaisti, secināts – tā ir bijusi ļoti zema. Pirmās redakcijas dokuments "Sējas novada attīstības programma 2011.–2018. gadam" liecina, ka šajā Pierīgas novadā attīstīta ir ne tikai lauksaimniecība, bet arī mazumtirdzniecība, mežistrāde un kokapstrāde, kā arī kravu pārvadājumi.


Pašvaldības iestāžu apkopotā informācija liecina, ka gan 2011. gadā, gan 2010. gadā lielākais apgrozījums bijis uzņēmumam "Abra". Tas ir graudu audzētāju kooperatīvs un sniedz lauksaimniecības pakalpojumus. "Abras" apgrozījums pērn bija vairāk nekā četri miljoni latu, kas ir par 20 procentiem vairāk nekā iepriekšējā gadā.

Savukārt otrs lielākais apgrozījums ir SIA "ZS Veģi". Pērn tas sasniedza 1,6 miljonus latu, un tas ir par 48 procentiem vairāk nekā gadu iepriekš. Attīstības plāna sagatavotāji secinājuši, ka uzņēmumi ar lielāko apgrozījumu darbojas lauksaimniecības nozarē. Izplatītākās lauksaimniecības formas – graudkopība, piena lopkopība un augkopība.

Dokuments liecina, ka novada uzņēmumu reģistrēšanas statistika ir pozitīva. Kopš 1995. gada Uzņēmumu reģistrā un Komercreģistrā kopā reģistrēti 147 uzņēmumi, bet likvidēti 13. Turklāt pēdējos gados ikgadējais reģistrēto uzņēmumu skaits palielinās. Līdz 2009. gadam novadā nav neviena oficiāli likvidēta uzņēmuma. Krīzes sākumā, proti, 2009. gadā tāds ir tikai viens, 2010. jau pieci, bet pērn – četri. Lai gan šis gads vēl nav beidzies, Sējā likvidēti jau trīs uzņēmumi.

Tāpat attīstības plānā uzsvērts, ka novada ekonomisko attīstību un pievilcību raksturo arī ārvalstu tiešo investīciju apjoms. Taču Sējas novads ar piesaistīto ārvalstu investoru skaitu un ieguldītajiem līdzekļiem lepoties nevar.

Kopš 1991. gada sākuma līdz šī gada 28. jūnijam Sējas novadā reģistrēto uzņēmumu pamatkapitālos ārvalstu investori ieguldījuši vien 1680 latus. "Tas ir zemākais rādītājs starp apkārtējām pašvaldībām un trešais zemākais starp visiem Latvijas novadiem un pilsētām. Tas liek secināt, ka Sējas novads un tā uzņēmumi nav pievilcīgi ārvalstu investoriem," secina dokumenta sagatavotāji Sējā.

Raugoties nākotnē un nākotnē veicamo darbu sarakstā, tiek uzsvērts, ka ekonomiskās izaugsmes veicināšanas dēļ ir jānosaka prioritārās uzņēmējdarbības nozares, un par Sējas novada specializēju izvirzīta lauksaimniecībā.

Pašvaldībā strādājošie norāda, ka šāda ekonomiskā specializācija izvirzīta, balstoties uz jau esošo tendenci novadam veidoties par pievilcīgu vietu, kur dzīvot, kā arī to, ka iedzīvotāju skaits Pierīgas pašvaldībās palielinās pretēji pārējo novadu tendencēm Latvijā un arvien vairāk cilvēku vēlas dzīvot lauku vidē, kas nodrošina galvaspilsētas ērtu sasniedzamību. Tādēļ arī īpaši tikšot domāts, kā sekmēt nekustamā īpašuma tirgus attīstību novadā.