14.09.2012 15:18

FOTO: Pirmā darba diena jaunajā "AGA" ražotnē Zaķumuižā

Autors  Agnese Dzene
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
FOTO: Pirmā darba diena jaunajā "AGA" ražotnē Zaķumuižā Krišjānis Grantiņš

Ropažu novada Zaķumuižā svinīgi atklāta Baltijā modernākā rūpniecisko, medicīnisko, kā arī pārtikas gāzu un maisījumu ražotne.

Jaunajā SIA "AGA" ražotnē būs 35 jaunas darbavietas. Saražoto tā piedāvās gan vietējam, gan eksporta tirgum. Rūpnīca tapusi ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējuma atbalstu 1,7 miljonu latu apmērā.

"AGA" veicina novada attīstību, vērtē Ropažu novada Domes priekšsēdētājs Antons Cibuļskis ("Reģionu alianse"). Svinīgās runas laikā ražotnes atklāšanas pasākumā 13. septembrī Ropažu mērs gremdējās gadu senā pagātnē, kad 2011. gada maijā ražotnes pamatos tika iemūrēta kapsula. "Bija brīži, kad šķita – projekts varētu iestrēgt uz ilgu laiku, bet kopā ar pašvaldības būvvaldi mēs problēmas ļoti ātri atrisinājām," atcerējās A. Cibuļskis. "Daudzi man jautājuši, ko īsti "AGA" ražotne dod Ropažu novadam? Pirmkārt, nodokļus – nekustamā īpašuma nodoklis gan par zemi, gan ēkām, kā arī iedzīvotāju ienākuma nodokli. Turklāt "AGA" dod mums perspektīvu attīstībai."

"Man nesen žurnālists teica – bet šajā rūpnīcā strādās tikai astoņi darbinieki no Ropažu novada! Uz ko es atbildēju – vai tad šī rūpnīca domāta tikai novadam? Tā ir domāta mums visiem, visai valstij," pārliecināts A. Cibuļskis.

Finanšu ministrijas parlamentārā sekretāre Karina Korne uzsvēra, ka ražotne ir pierādījums tam, ka "inovācijas un augstas pievienotās vērtības ražošana nav tikai vārdi uz papīra. Viņa atgādināja, ka Eiropas Savienības fondu finansējumam ir ļoti liela nozīme Latvijas tautsaimniecībā un ietekme uz iekšzemes kopproduktu. "Mēs ceram, ka šādas ražotnes ir tikai pats sākums un ka arī citiem būs drosme veidot uzņēmumus ar augstu pievienoto vērtību. Paldies zviedru partneriem par to, ka uzskatāt, ka Latvija ir laba valsts investīcijām," tā K. Korne.

Savukārt pats SIA "AGA" valdes loceklis Olavs Ķiecis atzina, ka atrasties Pierīgā, Zaķumuižas industriālajā zonā, ir liels gandarījums. "Uzņēmums kopš pirmsākumiem ir centies realizēt labākās starptautiskās idejas, kas atbalsta vietējo biznesu. Esam gājuši uz lielām investīcijām, lai nodrošinātu šo attīstību. 2007. gadā uzbūvējām gaisa sadales rūpnīcu Valmierā, 2009. gadā palaidām ogļskābās gāzes terminālu un tagad kā loģisks turpinājums ir šī jaunā gāzes uzpildes stacija šeit, Zaķumuižā. Jaunajā rūpnīcā mēs varēsim ražot ne tikai jaunus produktus, kas apmierinās klientu augošās vajadzības, bet arī veidot jaunu loģistikas shēmu, kas nodrošinās lielāku servisu, palielināt automatizācijas līmeni un kļūt videi draudzīgāki."

Latvijas Ķīmijas un farmācijas uzņēmēju asociācijas pārstāve Raina Dūrēja, sveicot uzņēmumu "vēl viena bērna dzimšanas dienā", atzina, ka "AGA" ir īpašs biedrs. "Prioritātes, ko viņi izvirza savā darbā – personāla apmācība, klientu drošība, tehnoloģisko risinājumu pielāgošana uzņēmuma vajadzībām –, tās ir lietas, kuru dēļ mēs kā asociācija strādājam. Jāsaka godīgi, ka pēckrīzes laikā mēs savu biedru atkopšanās pazīmes mērījām pēc rūpniecisko gāzu ražotāju apgrozījuma pieauguma. Tas nozīmē – ja viņiem palielinās ražošanas apjoms, tad kādam tas ir vajadzīgs," sacīja R. Dūrēja un nākotnē uzņēmumam novēlēja augt, būt tikpat pozitīvi "caurspīdīgiem", sociāli atbildīgiem un videi draudzīgiem.