10.09.2012 11:48

Jau šogad varēs nobaudīt "Getliņu" zemenes

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Jau šogad varēs nobaudīt "Getliņu" zemenes Krišjānis Grantiņš

Atkritumu apsaimniekotāja SIA "Getliņi Eko" paralēli tomātu un ziedu audzēšanai šogad plāno audzēt arī zemenes.

Zemeņu audzēšana "Getliņu Eko" ekoloģiskajā saimniecībā notiks pirmo reizi, un pirmā zemeņu raža gaidāma jau šī gada novembra beigās, informēja "Getliņu Eko" pārstāve Linda Vītola-Barānova.


Patlaban vēl nav skaidrs, cik lielā platībā zemenes audzēs, taču ir zināms, ka tās tiks audzētas podiņos jau esošajā "Getliņu Eko" siltumnīcā, kurā līdz šim audzēti tomāti un ziedi.

L. Vītola-Barānova arī atklāja, ka "Getliņu Eko" ekoloģiskās lauksaimniecības attīstības turpmākā prioritāte ir otras siltumnīcas izbūve, kas saistīts ar to, ka pieprasījums pēc tomātiem esot pārsniedzis piedāvājumu.

"Iepriekšējā sezonā nedēļas laikā tika saražotas aptuveni 4–4,5 tonnas tomātu, taču, uzceļot otru siltumnīcu, tomātu audzēšanas apjomi varētu palielināties vairāk nekā divas reizes. Turklāt otra siltumnīca būs divreiz lielāka nekā patlaban esošā, to plānots pabeigt līdz 2013. gada beigām vai 2014. gadam," norādīja "Getliņu Eko" pārstāve.

Pašreizējā siltumnīca ir 5,5 metrus augsta, tās kopējā platība sasniedz 3625 kvadrātmetrus. Šajā siltumnīcā tiek audzēti lielaugļu tomāti un ziedi un tiks audzētas arī zemenes. Jaunās siltumnīcas platība būs aptuveni 7300 kvadrātmetru.

Savukārt, runājot par plāniem audzēt zivis, šī iecere patlaban atlikta uz nenoteiktu laiku, tostarp lēmums par zivju šķirni un skaitu. Taču plāni audzēt zivis noteikti nav atcelti pavisam, vēsta nozare.lv.

Jau ziņots, ka Rīgas domei un Stopiņu novadam piederošais atkritumu poligons "Getliņi Eko" turpina izvērst ar atkritumu apsaimniekošanu tieši nesaistīto darbību.

"Getliņi" jau kļuvuši slaveni ar oranžo tomātu audzēšanu siltumnīcās, kas nopērkami daudzos Latvijas lielveikalos, tiek audzētas arī puķes, bet vasarā kā dabīgie "zālespļāvēji" poligonā tiek izmantotas aitas. Šogad plānā ir arī zemeņu audzēšana, bet vēl nedaudz tālākā perspektīvā – zivis.

SIA "Getliņi Eko" apgrozījums pērn sasniedzis 7,53 miljonus latu. Tas ir par 11,6 % vairāk nekā 2010. gadā, kad kompānijas apgrozījums bija 6,74 miljoni latu.

"Getliņu Eko" peļņa sarukusi par 19,4 % – no 989 003 latiem 2010. gadā līdz 797 170 latiem pērn.

SIA "Getliņi Eko" nodarbojas ar atkritumu poligona "Getliņi" apsaimniekošanu Stopiņu novadā. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 4 213 505 lati. Rīgas pilsētas pašvaldībai pieder 97,92 % "Getliņu Eko" kapitāla daļu, bet Stopiņu novada domeii – 2,08 % kapitāla daļu.