30.07.2018 07:43

Sausums apdraud kartupeļu ražu

Autors  Agita Latkovska
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Sausums apdraud kartupeļu ražu arhīvs

Šīs vasaras tropiskais karstums un lielais sausums kartupeļu audzētājus neiepriecina. Lietus daudzviet nav lijis kopš aprīļa. Viens otrs kartupeļu audzētājs tik karstu vasaru neatceras jelkad agrāk piedzīvojis. Pierīgas lauksaimnieki ir nobažījušies par gaidāmo ražu, kas, rādās, būs mazāka, nekā iecerēts.

Tik sausu vasaru neatceras
Biedrības "Kartupeļu audzētāju un pārstrādātāju savienība" valdes priekšsēdētāja Aiga Kraukle par iespējamo kartupeļu ražu šajā sausajā vasarā teic: "Kopumā kartupeļi attīstās labi, un pagaidām ražas prognozes ir labas. To, protams, nevaru apgalvot par visām vietām. Lietus tiešām ir īpaši lokāls."

Lietus patiešām ir lokāls. Daudzviet tas ir gājis secen, un sausums rada apdraudējumu dažādu kultūraugu audzētājiem. Krimuldas novada Lēdurgas pagasta "Miltkalnos" kartupeļus audzē SIA "Ziedkalni SG". Tās saimniece Lija Grīnvare saka: "Es esmu krietnos gados, bet es neatceros nevienu tādu vasaru savā mūžā, kad lietus nav bijis no 17. maija līdz pat Jāņiem!"

L. Grīnvare stāsta, ka tie kartupeļi, kas tika iestādīti kūdrā, esot karstumā izdeguši. "Kartupeļus mēs iestādījām aptuveni 14. maijā," saka Lijas kundze, "un pēdējais lietus mums bija 17. maijā, un pēc tam lija tikai pa Jāņiem. Tikai pēc mēneša! Tas ir par ilgu."

Izdzīvos stiprākais kartupelis
Arī Olaines novadā, zemnieku saimniecībā "Pauļuki" audzē kartupeļus. Tās saimnieks Aldis Grass par šīs vasaras karstumu un sausumu ir norūpējies; kartupeļi tika iestādīti salīdzinoši vēlu – maija vidū, un tie lāgā neaug. "No aprīļa mēs neesam kārtīgu lietu vispār dabūjuši. Nekas spīdošs nebūs. Bet ir jau brāļi lietuvieši un brāļi poļi, kas atvedīs kartupeļus un pārdos par lētāku naudu," skumji ironizē A. Grass.

Saimnieks stāsta, ka rūpes sagādājis pērnā gada lietainais rudens, kad lielo lietavu dēļ tad nevarēja iesēt graudus (ziemājus), tādēļ lielie sējas darbi bija šopavasar. "Kamēr sējām vasarājus, tikmēr kavējās kartupeļu stādīšana," saka A. Grass, "kartupeļi tika iestādīti vēlu, un tiem trūka mitruma. Kurš kartupelis būs spēcīgāks, tas izdzīvos." ZS "Pauļuki" audzē kartupeļus 110 hektāru platībā; šobrīd kartupeļi vēl nezied, un kopumā stāvoklis neesot sevišķi iepriecinošs. Kā būs – to redzēs tikai rudenī, bet šobrīd A. Grass plāno, ka raža būs par trešdaļu mazāka.

Ražu nodod cietes gatavošanai
Lijas kundze katru dienu apstaigā kartupeļu laukus, parauj vienu, parauj otru šķirni, paskatās: par spīti sausumam "Tomensa" šķirnes kartupeļiem esot jau stipri palieli bumbuļi, bet agro kartupeļu nav. Par plānoto ražas apjomu šogad L. Grīnvare saka: "Ļoti grūti pateikt. "Tomensa" būs, es tā domāju. Mums ir noslēgts līgums ar SIA "Aloja-Starkelsen", kam mēs piegādājam kartupeļus, un tie tiek pārstrādāti cietē. Šogad cietes procents kartupeļos ir diezgan svārstīgs; saule tagad ir, bet redzēs, kā būs ar cietes veidošanos."

ZS "Ziedkalni SG" visu savu ražu nodod cietes ražošanas uzņēmumam SIA "Aloja-Starkelsen", kas ir lielākais kartupeļu cietes ražotājs Baltijas valstīs, un nekur citur šīs saimniecības izaudzētie kartupeļi netiek realizēti. "Audzējam arī sēklu," saka L. Grīnvare, "dažas vagas mēs atliekam sēklai un pārējo realizējam Alojā."

Agrāk audzēja vairāk
ZS "Ziedkalni SG" ar kartupeļu audzēšanu nodarbojas jau sen. Senāk kartupeļu platības bijušas vairāk nekā 20 hektāri. Šobrīd vairs esot tikai 4 ha kartupeļu. Lijas kundze saka: "Tā kā pagājušajā gadā lietavu dēļ viss bija ārkārtīgi mitrs, mēs nevarējām novākt pusi no platībām. Tas bija šausmīgi, un mums "pārgāja apetīte" audzēt. Arī tehnika ir stipri cietusi. Lietavu dēļ nenokūlām arī visus graudus. Šogad ar graudiem ir labāk: ir gan auzas, gan ziemas un vasaras kvieši – tie šogad būs."

L. Grīnvare teic, ka saimniecībā tiek audzētas vairākas kartupeļu šķirnes: gan agrākas, gan nedaudz vēlākas. Vēlajām šķirnēm pagaidām īpašu bumbuļu neesot. Ar kaitēkļiem – Kolorādo vabolēm – problēmu neesot, jo vaboles ražu neapdraudot. Kopumā Lēdurgas novada kartupeļu audzētāji ar grūtībām tā īsti nesaskaroties. Saimniece saka: "Ja mēs izaudzējam labas ražas un mums ir, ko nodot, tad viss ir kārtībā."