09.07.2018 12:59

Asociācija: Latvijā cūkkopjiem šis gads solās būt izaicinājumu pilns

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Asociācija: Latvijā cūkkopjiem šis gads solās būt izaicinājumu pilns pixabay.com

Latvijas cūkkopjiem šis gads vairāku faktoru dēļ solās būt izaicinājumu pilns, aģentūrai LETA atzina Latvijas Cūku audzētāju asociācijas vadītāja Dzintra Lejniece.

Viņa norādīja, ka ražošanas izmaksas palielinās, bet cūkgaļas cenas līmenis pazeminās. Tāpēc cūkkopības saimniecībām jāspēj paaugstināt ražošanas efektivitāti. "Lielās saimniecības mēģina kļūt lielākas, jo mums ir jāspēj strādāt efektīvi, tāpēc ka izmaksas elektrībai, degvielai un visam pārējam ceļas, bet augstāku samaksu par savu produkciju mēs nevaram prasīt," sacīja Lejniece.

Asociācijas vadītāja piebilda, ka cūkkopības nozari Latvijā negatīvi ietekmē arī Āfrikas cūku mēris (ĀCM), kura dēļ ieviesti produkcijas realizācijas ierobežojumi.

Vienlaikus Lejniece atzina, ka, neraugoties uz iepriekš minētajiem nelabvēlīgajiem faktoriem, 2017. gadā no kopumā 40 Latvijas cūkkopības saimniecībām ar ganāmpulku virs 1000 dzīvniekiem 15 saimniecības nodokļos valstij samaksāja 10 miljonus eiro, kas ir vērā ņemams pienesums valsts budžetam. "Mēs neesam nozare, kas prasa, bet nozare, kas dod pienesumu kopējam valsts budžetam," viņa uzsvēra.

Latvijas Cūku audzētāju asociācijas mērķis ir labvēlīgas ekonomiskās un politiskās vides izveidošana cūkkopības nozares attīstībai Latvijā, ievērojot starptautiskās integrācijas aspektus. Latvijas Cūku audzētāju asociācijas uzdevumi ir pārstāvēt cūku audzētāju intereses valsts institūcijās un organizācijās, kā arī nevalstiskajās organizācijās un ārvalstīs un veidot un attīstīt kautuvju un pārstrādes jaudu, panākot maksimāli iespējamo ietekmi tās pārvaldē.