06.09.2012 06:48

Tirgošanās – iespēja nopelnīt papildu naudiņu

Autors  Rasma Rudzāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Laikā, kad piemājas dārziņos un mežos ienākas ogas un citi labumi, daudzi Pierīgas iedzīvotāji dodas uz tirgu, lai nopelnītu iztikai. Taču kādos apstākļos viņiem tas jādara?

 

Carnikavas un Ādažu tirgū sastaptās saimnieces ļoti atzinīgi vērtē pašvaldības pretimnākšanu – vietējā tirgus laukuma un tirdzniecības vietu izbūvi. Viņām ir arī daži ierosināmi, lai tirgošanās būtu patīkamāka.

"Kaut vai daži lati pa dienu, ko nopelnu tirgū, mums ar vīru ir reāla nauda un uzreiz, jo pensionāriem atrast darbu, ar ko piepelnīties, mūsdienās ir nereāli. Labi, ka ir uzcelta glīta tirdzniecības vieta ar galdiem gan zem nojumes, gan bez tās. Netālu ir arī tualete, ko ierīkoja pagājušajā gadā," atzinīgi vērtē carnikaviete Ilze Bune.

Vienīgais, ko kundzei gribētos - lai uzstādītu kādu sienu vai citu konstrukciju, kas pasargātu no caurvēja. Tirgus atrodas labā vietā, bet ir pakļauts vējiem no visām debespusēm, tāpēc, lai kāds ir laiks, vienmēr ir jūtams caurvējš. "Ģērbjam mugurā biezus kamzoļus, bet ilgāku laiku pastāvot, vienalga kļūst drēgni," atzīst tirgotāja.

Vietvarai par to ir savs skaidrojums. "Iedzīvotāju lūgums par tirdzniecības vietu norobežošanu no vēja mums ir zināms un iekļauts plānos. Konkrētu izpildes laiku dotajā brīdī vēl nevaru pateikt, jo šo jautājumu risināsim kompleksi ar visa tirdzniecības laukuma labiekārtošanu," stāsta Carnikavas novada pašvaldības Attīstības un plānošanas nodaļas projektu vadītājs Vilis Zinkevičs.

Viņš zina teikt, ka šim nolūkam ir vajadzīgs arhitektoniskais risinājums un finansējums: "Piedalījāmies konkursā, lai piesaistītu Eiropas Savienības fondu līdzekļus, bet tas neizdevās, tāpēc meklējam citas iespējas."

Līdzīga situācija ir arī citos Pierīgas novados.

Ādažu tirgū saimnieces Antoņina Karpova un Dzintra Otlāne arī ir apmierinātas, ka pašvaldība nāk pretī vietējiem iedzīvotājiem un ļauj nopelnīt tiem, kuriem nav savu firmu vai privāto uzņēmumu, toties ir zeme un prieks to apstrādāt. Abas kundzes no vēja bija pasargājušās pašas, aizmugurē pie nojumes balstiem piestiprinot plēvi. Savukārt puķu Annai, kā viņu dēvē pircēji, zināmu aizvēju radīja aiz tirdzniecības vietas novietotā mašīnas piekabe, kurā viņa bija atvedusi dārzā sagrieztos ziedus.

Ādažu novada domes izpilddirektors Guntis Porietis paskaidroja, ka līdz šim neviens no vietējiem tirgotājiem nav sūdzējies par caurvēju: "Iedzīvotāji par tirdzniecības vietu maksā noteiktu naudas summu, un viņi droši var nākt uz pašvaldības Saimniecības daļu, lai izteiktu savas vēlmes un priekšlikumus, kā uzlabot tirdzniecības vietu stāvokli."

Ādažu tirgū maksa par tirdzniecības vietu, lai pārdotu uz privātas vai nomātas zemes audzētas ogas, augļus, dārzeņus, saknes, garšaugus ir 50 santīmi dienā, 6 lati mēnesī. Iedzīvotājiem, kuri ir deklarēti Ādažu novadā – 25 santīmi dienā un 3 lati mēnesī.

Meža veltes var pārdot, samaksājot tirgus nodevu 30 santīmi dienā un 5 lati mēnesī. Ādažos deklarētie iedzīvotāji – 15 santīmus dienā un Ls 2,50 mēnesī.

Bez maksas var tirgot 1.un 2. grupas invalīdi, maznodrošināti un trūcīgi cilvēki.

Carnikavas tirgū tirdzniecības vieta, lai pārdotu paša audzētas dārza un salasītas meža veltes, dienā maksā 1 latu, mēnesī – 15 latus. Cilvēkiem, kuriem piešķirts maznodrošinātā statuss un politiski represētajiem – Ls 7,50 mēnesī.

Bez maksas var tirgot 1. un 2. grupas invalīdi un trūcīgi cilvēki.

Abos novados tirdzniecības atļaujas izsniedz novada dome un nauda ir jāiemaksā domes kasē. Vai cilvēkam ir atļauja un maksājuma čeks par tirdzniecības vietu, pārbauda pašvaldības policija.