20.06.2018 11:27

Latvijas iedzīvotāji savu biznesu plāno sākt tirdzniecības, pakalpojumu un būvniecības jomā

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Latvijas iedzīvotāji savu biznesu plāno sākt tirdzniecības, pakalpojumu un būvniecības jomā arhīvs

"Swedbank" veiktajā Latvijas iedzīvotāju aptaujā par biznesa uzsākšanas plāniem kā Top3 potenciālās uzņēmējdarbības nozares min tirdzniecību (20%), pakalpojumus (12%) un būvniecību (11%). Aptaujas dati liecina, ka teju katrs piektais jeb 17% Latvijas iedzīvotāji lolo sapni par savu biznesu tuvākajā nākotnē.

Konkrētus plānus atvērt savu uzņēmumu jau tuvākā gada laikā pauž 6% Latvijas iedzīvotāju. Aptauja rāda, ka šī respondentu grupa būtiski biežāk apsver iespēju veidot savu biznesu tirdzniecības jomā. Savukārt tie, kam uzņēmējdarbība ir mazliet tālākā plānā, vairāk raugās būvniecības un nekustamā īpašuma sektora virzienā.

Līdzīgā iedzīvotāju pētījumā 2012. gada Latvijas iedzīvotāji visbiežāk minēja tādas jomas kā kultūru, mākslu un izklaidi (14%), tirdzniecību (13%), kā arī tūrismu, viesnīcas un ēdināšanu (12%), kur vēlētos sākt savu biznesu. Salīdzinot aptaujās iegūtos datus, lielākais intereses kritums veidot savu biznesu vērojams izglītības un zinātnes jomā.

Pēdējos gados kopumā augusi iedzīvotāju pārliecība par jauno uzņēmēju spēju radīt gan dzīvotspējīgas un inovatīvas biznesa idejas, gan būt pietiekami drosmīgiem, lai tās īstenotu dzīvē. Šogad uz ideju un drosmes trūkumu norāda 24% iedzīvotāju, kamēr 2012. gadā ideju trūkumu kā šķērsli uzņēmējdarbības uzsākšanai redzēja 32%, bet drosmes trūkumu – 29%.

Gatavību veidot savu biznesu biežāk pauž vīrieši (20%) nekā sievietes (11%). Par savu uzņēmumu domā arī gados jauni cilvēki vecumā līdz 35 gadiem (27% vecuma grupā līdz 25 gadiem; 24% vecuma grupā 25-34 gadi), kā arī respondenti ar vidēji augstiem ienākumiem 700-900 eiro (31%). Viskonkrētākie jauna biznesa izveides plāni raksturīgi cilvēkiem, kuriem jau ir savs uzņēmums vai pieredze vadītāja darbā – šajā grupā personīgā biznesa izveidi tuvākā laikā apsver 17% iedzīvotāju.

Kā galvenos šķēršļus, kas kavē uzņēmējdarbības uzsākšanu, Latvijas iedzīvotāji min nepietiekamo kapitālu biznesa uzsākšanai (56%), nepiemērotu ekonomisko situāciju (40%) un zināšanu trūkumu (25%). Salīdzinot šos datus ar 2012. gadā veikto aptauju, vērojams uzlabojums kapitāla pieejamības jomā jauna biznesa uzsākšanai – ja 2012. gadā šo argumentu kā būtisku šķērsli uzņēmējdarbības uzsākšanai minēja 67% iedzīvotāju, 2018. gadā līdzīgi domā 56%. Neraugoties uz pozitīvo tendenci, kapitāla pieejamība gan vēl joprojām tiek uzskatīta par būtisku šķērsli.

"Swedbank" pētījums par biznesa uzsākšanas plāniem ir aptauja, kas veikta 2018. gada aprīlī, sadarbībā ar "Snapshots", aptaujājot vairāk nekā 700 respondentu vecumā no 15 līdz 74 gadiem.