20.06.2018 09:32

Zemnieku saeima: Sausuma dēļ lauksaimniecībā situācija ir slikta visā Latvijā

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Zemnieku saeima: Sausuma dēļ lauksaimniecībā situācija ir slikta visā Latvijā arhīvs, video - Rīta Panorāma

Sausuma dēļ lauksaimniecībā situācija ir slikta visā Latvijā, trešdien intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta Panorāma" sacīja biedrības "Zemnieku saeima" priekšsēdētājs Juris Lazdiņš.

"Visā Latvijā ir negatīva mitruma bilance - tas nozīmē, ka situācija visā Latvijā ir kritiska," pauda Lazdiņš, norādot, ka esošo situāciju var pielīdzināt pagājušā gada lietavām, kad lauksaimnieki varēja vien noraudzīties uz to, kā raža iet bojā.

Viņš atzina, ka situācija ir ļoti bēdīga ne tikai graudkopībā, bet arī pārējās lauksaimniecības nozarēs. "Situācija ir ļoti bēdīga visās nozarēs," teica Lazdiņš.

Vienlaikus "Zemnieku saeima" priekšsēdētājs norādīja, ka lauksaimnieki Latvijā pielāgojas klimatiskajām pārmaiņām, bet nespēj to izdarīt strauji. "Protams, mēs domājam arī par regulētajām meliorācijas sistēmām, taču, varbūt, tādās galējībās kā Kipra mēs neiesim, jo Kipra šobrīd ūdens trūkuma dēļ plāno attīrīt jūras ūdeni, lai tādējādi nodrošinātu kultūraugus ar mitrumu," viņš sacīja.

Lazdiņš arī piebilda, ka dārzeņu audzētājiem būtu jādomā par laistīšanas sistēmu ierīkošanu, taču graudkopībā laistīšanu sistēmu ierīkošana, visticamāk, neatmaksāsies.

Tāpat viņš norādīja, ka ārkārtas situācijas izsludināšana lauksaimniecībā dotu iespēju sakārtot naudas plūsmas.


Aģentūra LETA jau vēstīja, ka "Zemnieku saeima" otrdien, 19.jūnijā, nosūtīja vēstuli Valsts kancelejai, Zemkopības ministrijai, Finanšu ministrijai un Latvijas Pašvaldību savienībai ar aicinājumu Ministru kabinetu izsludināt un Saeimu apstiprināt ārkārtas situāciju lauksaimniecībā ilgstošā sausuma dēļ.

Biedrībā skaidroja, ka šā gada aprīlī, maijā un jūnijā Latvijas teritorijā nokrišņu daudzums bija nepietiekošs lauksaimniecības kultūraugu normālai veģetācijai, kā arī attīstības un augšanas nodrošināšanai. Lielā daļā Latvijas lietus nav lijis kopš aprīļa, tādējādi lauksaimniecības zemes daudzviet ir izkaltušas un augi novārguši vai pilnībā iznīkuši. Prognozēts, ka raža daudzās saimniecībās šogad tiks iegūta nepietiekamā apmērā, lai lauksaimnieki būtu spējīgi norēķināties ar kreditoriem.

Uz kritisko situāciju sausuma dēļ norādījuši augļu, ogu, dārzeņu un labības audzētāji. Tāpat ilgstošais sausums ietekmē lopkopjus, jo ir problēmas ar barības nodrošināšanu mājlopiem.