14.06.2018 15:16

Tirgotāji: Patērētāju vidū būtiski pieaudzis pieprasījums pēc videi draudzīgiem iepirkumu maisiņiem

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Tirgotāji: Patērētāju vidū būtiski pieaudzis pieprasījums pēc videi draudzīgiem iepirkumu maisiņiem publicitātes

Patērētāju vidū pēdējo gadu laikā vērojams būtisks pieprasījuma pieaugums pēc videi draudzīgiem iepirkumu maisiņiem, atzina Latvijas mazumtirdzniecības veikalu tīkla pārstāvji.

SIA "Rimi Latvia" pārstāvji informēja, ka atbilstoši uzņēmuma apkopotajiem datiem, pēdējo trīs gadu laikā pieprasījums pēc papīra iepirkumu maisiņiem pieaudzis par teju 200%. Turklāt šā gada pirmajos piecos mēnešos, salīdzinot ar attiecīgo periodu pērn, papīra maisiņu patēriņa apjoms palielinājies par 58%.

"Rimi Latvia" sabiedrisko attiecību vadītāja Dace Preisa sacīja, ka uzņēmums mudina pircējus izvēlēties dabai draudzīgākus un ilgtspējīgākus risinājumus, tāpēc 2016.gadā tika samazināta cena papīra maisiņiem, pielīdzinot to plastmasas maisiņu cenām, kā arī "Rimi" hipermārketu augļu un dārzeņu nodaļās pieejami arī vairākkārt lietojamie auduma maisiņi, kas izgatavoti no speciāla tekstila materiāla.

Vienlaikus "Rimi Latvia" dati liecina, ka kopumā patērētāju vidū novērojams visu veidu maisiņu patēriņa samazinājums par 2,1%. Lielākais patēriņa kritums ir tieši plastmasas maisiņu izmantojumam, kas gada pirmajos piecos mēnešos, salīdzinot ar attiecīgo periodu pērn, samazinājies par 4,6%. Turklāt novērots, ka arvien lielāks pircēju skaits ierodas veikalos ar saviem vairākkārt lietojamiem iepirkuma maisiņiem.

SIA "Maxima Latvija" komunikācijas vadītāja Liene Dupate-Ugule aģentūrai LETA norādīja, ka "Maxima" veikalos ir pieejami dažādi iepakojumi produktu nogādei mājās, tostarp videi draudzīgi EKO maisiņi ar EPI piedevu, kas ļauj maisiņiem vidē sadalīties daudz ātrāk, kartona iepirkuma kastes, daudzreizējās lietošanas auduma maisiņi, papīra maisiņi, kā arī tādi, kas veidoti no pārstrādāta materiāla.

Pēc Dupates-Ugules paustā, plastikāta maisiņu pārdošanas apjoms šā gada pirmajos piecos, salīdzinot ar attiecīgo periodu pērn, saglabājies līdzīgs. Tikmēr vairākkārt lietojamo maisiņu pārdošanas apmēri "Maxima" veikalos pieaudzis par 43%, bet EKO maisiņu pārdošanas apjoms palielinājies aptuveni 20 reizes.

"Maxima Latvija" pārstāve norādīja, ka iedzīvotājiem "Maxima" veikalu augļu un dārzeņu nodaļās, kā arī pie sveramajiem produktiem bez maksas pieejami mazie plastikāta maisiņi, par kuriem uzņēmums maksā noteikto dabas resursu nodokli. Vienlaikus pie to stendiem izvietotas uzlīmes ar norādēm, aicinot pircējus aizdomāties par vēl viena maisiņa nepieciešamību.

Dupate-Ugule arī atzīmēja, ka, domājot par iespējami mazāku kaitējumu videi, "Maxima" veikalos sveramie kulinārijas produkti tiek iepakoti pārtikas ietinamajos papīros. Tāpat viņa norādīja, kā pircēju vidū novērota tendence, ka cilvēku dodas uz veikalu ar savu iepakojumu, lai, piemēram, iesvērtu salātus, kā arī ar savu maisiņu, lai nogādātu produktus mājās.