29.05.2018 17:36

Regulators apstiprina Inčukalna pazemes gāzes krātuves lietošanas noteikumus

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Regulators apstiprina Inčukalna pazemes gāzes krātuves lietošanas noteikumus conexus.lv

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (Regulatora) padome apstiprinājusi AS "Conexus Baltic Grid" iesniegtos Inčukalna pazemes gāzes krātuves lietošanas noteikumus. Noteikumi noteic Inčukalna pazemes gāzes krātuves izmantošanas kārtību.

Tie stāsies spēkā 2018. gada 1. jūnijā vienlaikus ar jaunajiem uzglabāšanas pakalpojuma tarifiem. Noteikumi noteic krātuves jaudas rezervēšanas kārtību, paredzot, ka to var īstenot tieši, iesniedzot krātuves operatoram pieteikumu par attiecīgo jaudas produktu, vai netieši, iesniedzot pārvades sistēmas operatoram tirdzniecības paziņojumu par dabasgāzes novietošanu glabāšanai krātuvē. Tāpat noteikumos atrunāti jaudas produktu un virtuālās pretplūsmas produkta izmantošanas nosacījumi, informē SPRK sabiedrisko attiecību vadītāja Ieva Bethere.

Noteikumi paredz arī esošā dabasgāzes daudzuma un krātuves jaudas nodošanas kārtību, glabāšanā novietotā dabasgāzes daudzuma noteikšanas kārtību, krātuves operatora un krātuves lietotāju tiesības un pienākumus. Vienlaikus noteikumos noteikti kritēriji un kārtība, kādā krātuves operators var pieprasīt krātuves lietotājiem iesniegt saistību izpildes nodrošinājumu. Noteikumu projektā noteikti gadījumi, kuros krātuves operators var pārtraukt vai ierobežot uzglabāšanas pakalpojuma sniegšanu.

Pirms noteikumu apstiprināšanas Regulators organizēja publisko konsultāciju, lai tirgus dalībniekiem un citām ieinteresētajām pusēm būtu iespēja sniegt priekšlikumus un komentārus par iesniegto noteikumu projektu. Publiskās konsultācijas laikā priekšlikumus, iebildumus un komentārus Regulatoram iesniedza AS "Conexus Baltic Grid", AS "Latvenergo", AS "Latvijas Gāze", UAB "Lietuvos Duju Tiekimas" un SIA "Enefit". Lielākā daļa no saņemtajiem priekšlikumiem ir ņemti vērā, norāda I. Bethere.