02.05.2018 16:33

Ropažu un Garkalnes Uzņēmēju dienas galvenā atziņa: svarīgākais ir cilvēks!

Autors  Inga Koleča
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ropažu un Garkalnes Uzņēmēju dienas galvenā atziņa: svarīgākais ir cilvēks! publicitātes

Ar pieredzes un iedvesmas stāstiem, jaunām tikšanās reizēm un kontaktiem viesnīcā "Baltvilla" norisinājās Ropažu un Garkalnes pārnovadu uzņēmēju diena "GaRoZa". Šī gada Uzņēmēju dienas vadmotīvs bija pārmaiņas.

Šāda kopīga Ropažu un Garkalnes uzņēmēju diena notiek jau otro gadu un tās mērķis ir dot iespēju uzņēmējiem uzzināt vienam par otru, satikties, apmainīties kontaktiem, tādējādi dibinot jaunas sadarbības, kā arī iedvesmoties no pašu uzņēmēju un arī citu jomu profesionāļu pieredzes stāstiem par izaugsmi, pieredzi, iespēju izmantošanu un ieguvumiem. Uzņēmēju dienu organizē biedrība "Ropažu Garkalnes partnerība", biedrība "Ropažu novada uzņēmēji" un Ropažu un Garkalnes novadu pašvaldības.

Lai sarunas ritētu raitāk un iedvesmas stāsti klātesošos iedvesmotu vēl sparīgāk, Uzņēmēju diena tika atklāta ar muzikālu priekšnesumu. Garkalnes novada iedzīvotāja, populārā dziedātāja Olga Rajecka klātesošos priecēja ar fantastisku un neizsīkstošu enerģijas lādiņu un skanīgiem, tautā iemīļotiem skaņdarbiem. Viņas dziedājumu papildināja talantīgā jaunā ģitārista Ginta Smukā sniegums.

Šī gada Uzņēmēju dienas vadmotīvs bija pārmaiņas. Pārmaiņas, kuras ir neizbēgamas, jo ik dienu pasaule, vide un arī sabiedrība mainās.

Mainās tehnoloģijas, rodas jaunas iespējas, un arī ikvienam uzņēmējam ir jāpieņem jauni izaicinājumi un jāmainās līdzi – domāšanā, tehnoloģijās, rīcībā un attieksmē. Ir nepieciešama drosme, lai mainītos un pieņemtu jaunus izaicinājumus. Un ir vieglāk, ja blakus tev ir līdzīgi domājoši cilvēki – profesionāļi, kuriem uzticēties, palūgt padomu un no kā iedvesmoties.

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras pārstāvis Andris Vanags labprāt dalījās pieredzē par to, kādi ir ieguvumi, esot uzņēmēju biedrībā, kas pārstāv uzņēmēju intereses.

Āris Ādlers, biedrības "Latvijas Lauku forums" pārstāvis uzsvēra, ka ir svarīgi novērtēt uzņēmējdarbības nozīmi vietējās vides un kopienas attīstībā un iedzīvotāju labklājības celšanā. Taču veiksmīgs rezultāts ir panākams tikai uzņēmēju – pašvaldības – iedzīvotāju savstarpējā sadarbībā.

Zigurds Erciņš klātesošajiem lika aizdomāties par to, cik ļoti ātri mainās uzņēmējdarbības vide. Bērni nākotnes darbavietu redz pavisam citādi, to viennozīmīgi saistot ar modernajām tehnoloģijām un mākslīgā intelekta attīstību. Tomēr jebkuru pārmaiņu laikā jāatceras, ka vissvarīgākais biznesa un tā attīstību veicinošais resurss ir cilvēks, tādēļ ļoti gudri un svarīgi ir ieguldīt cilvēkos. Ikvienam klātesošajam viņš novēlēja atrast dzīvē balansu starp darbu un privāto dzīvi.

Uzņēmuma "Wess" pārstāve Baiba Bukša iepazīstināja ar uzņēmuma piedāvāto jaunās paaudzes automobili – hibrīdauto un tā priekšrocībām, savukārt ģimenes uzņēmuma "ETTE TETE" īpašnieki Linda un Krišjānis Šnores labprāt dalījās ar savu stāstu par uzņēmuma veidošanas pirmssākumiem mājas pagrabā un veikto attīstības ceļu līdz eksportam. "ETTE TETE" ražo bērnu kāpslīšus, kas palīdz bērnam padarīt pasauli pieejamāku un ēdienreizes pavadīt kopā ar vecākiem pie viena augstuma galda.

Linda un Krišjānis apstiprina, ka, pateicoties e-komercijai un modernajām tehnoloģijām, šodien uzņēmējiem ir ļoti lielas iespējas – no savas mājas pagraba vari nokļūt uzreiz Singapūrā vai Taiti. Linda un Krišjānis atzīst, ka "Amazone.com" ir viens no visgrūtākajiem, taču vienlaikus visdisciplinējošākajiem sadarbības partneriem, un tā ir nenovērtējama pieredze darboties šādā pasaules līmeņa pārdošanas platformā.

"Sporta kompleksa 333" pārstāve Marta Kaktiņa uzsvēra, ka biznesā ir svarīga drosme – pieņemt lēmumus un darīt to, ko līdz šim citi nav darījuši – kas arī bijusi viena no "Sporta kompleksa 333" izaugsmi un attīstību veicinošajiem vadmotīviem. Arī Marta uzsvēra cilvēkfaktoru kā vienu no būtiskākajiem veiksmīga biznesa virzītājiem un minēja, ka ir svarīgi veidot stipru un saliedētu komandu, kurā cilvēki ir motivēti un gatavi izdarīt nedaudz vairāk nekā no viņiem tiek prasīts.

Savukārt Ogres 1. vidusskolas direktors Igors Grigorjevs, stāstot par savu pieredzi pārmaiņu ieviešanā, minēja, ka ir vairākas viņaprāt būtiskas darbības, kas jāveic vienlaikus ar jebkuru pārmaiņu plānošanu un iedzīvināšanu: izvērtēt un veikt strukturālas izmaiņas, sakārtojot lietas, kuras var izdarīt ātri un neiesaistot lielu cilvēku skaitu – veikt strukturālas pārmaiņas, ieviest skaidras procedūras u.c.; strādāt ar cilvēkiem individuāli, īpaši ar tiem, kurus gribi ietekmēt; iesaistīties apkārtējās ārējās vides uzlabošanā un ārējo procesu ietekmēšanā, lai pārmaiņas būtu noturīgas.

Igors Grigorjevs uzņēmējus aicināja uz daudz ciešāku sadarbību ar skolām, aicinot uzņēmējus doties uz vietējām skolām un stāstīt par savu pieredzi uzņēmējdarbībā, par to, kā strādā uzņēmējs un kas ir uzņēmējdarbība.

Uzņēmēju dienas laikā uzņēmējiem bija iespēja klātienē tikties ar Ropažu un Garkalnes novadu pašvaldību pārstāvjiem, kuri apliecināja ieinteresētību sadarboties un iespēju robežās atbalstīt uzņēmējus viņu darbībā, uzlabojot un labiekārtojot novada infrastruktūru u.c.

Savukārt biedrības "Ropažu Garkalnes partnerība" pārstāves Eva Haberkorne-Vimba un Santa Ezertēva uzņēmējus informēja par aktualitātēm LEADER projektu konkursu sakarā.

Uzņēmēju dienas laikā tika godināti arī veiksmīgākie un labākie abu novadu uzņēmēji. Garkalnes novada dome godināja uzņēmumu "Latvian Catering Company", kurš realizējis projektu par mobilas sabiedriskās ēdinātavas izveidi un šogad atzīts arī par gada Dižprojektu LEADER realizēto projektu starpā. Savukārt biedrība "Ropažu novada uzņēmēji" par ceļojošās uzņēmēju trofejas turētāju godināja SIA "Yes we can" kā sociāli atbildīgu uzņēmumu, kurš ir inovatīvs, vienmēr atsaucīgs un uz sadarbību vērsts.

Tīklošanās sesijas laikā uzņēmēji cits citu iepazīstināja ar sevi, savu darbību un atklāja arī klātesošajiem savus meklējumus. Kāds ieguva jaunus kontaktus, kāds nolūkoja kolēģi, pie kura vērsties pēc padoma, bet kāds cits – vienkārši uzzināja kaut ko jaunu par uzņēmumiem un jauniem cilvēkiem tepat, kaimiņos.

Sadarbība, savstarpējas sarunas, ieteikumi un informācija – tas ir svarīgākais tīklošanās sesijas ieguvums ikvienam uzņēmējam vai iedzīvotājam.