30.08.2012 06:25

Skaņa no zelta kapsulas

Autors  Elīna Kondrāte
Novērtēt šo ziņu
(2 balsojumi)
Uzņēmuma pārdošanas direktors Edijs Rudzis stāsta, ka tehnoloģiskās nianses tiek rūpīgi turētas noslēpumā un līdz šim tās nav izdevies nokopēt pat ražošanas gigantiem ķīniešiem. Uzņēmuma pārdošanas direktors Edijs Rudzis stāsta, ka tehnoloģiskās nianses tiek rūpīgi turētas noslēpumā un līdz šim tās nav izdevies nokopēt pat ražošanas gigantiem ķīniešiem. Krišjānis Grantiņš

"Mikrofonus ražojot, izmantojam īpašas, slepenas tehnoloģijas, ko pagaidām neviens cits vēl nav atklājis," stāsta Mārupes novadā mītošā uzņēmuma "JZ Microphones" pārdošanas direktors Edijs Rudzis.

Skandalozā dziedātāja Lady Gaga, kinofilmas "Titāniks" tituldziesmas izpildītāja Selīna Diona, popmūzikas karaļa Maikla Džeksona ģitārists Stīvs Stīvens, pašmāju kolorītā grupa "Instrumenti" – šie ir tikai daži talantīgākie mūziķi, kuri iecienījuši Mārupē tapušos, zīmola "JZ Microphones" studijas mikrofonus.

"Pirms gadiem pieciem paši meklējām klientus un interesentiem no Kalifornijas pacietīgi stāstījām, kur atrodas Latvija. Tagad jau klienti mūs atrod paši. Piemēram, Stīvs Stīvens pats mūs atrada un atsūtīja e-pastu, ka grib izmēģināt mikrofonus," stāsta E. Rudzis. Līdz Mārupē ražoto mikrofonu nonākšanai pasaules labāko mūziķu un skaņu inženieru rokās bijis jāiegulda pamatīgs darbs.

Defekts kļūst par inovāciju
Uzņēmums dibināts 2007. gadā, un šajā decembrī tas svinēs jau piecu gadu jubileju. Īpašnieks un galvenais uzņēmuma dizainera Jura Zariņa interesei par mikrofonu ražošanu gan ir aptuveni 25 gadus sena vēsture. J. Zariņš pēc profesijas ir inženieris un juvelieris. "Bizness un sapratne par mikrofoniem sākās tajā brīdī, kad J. Zariņš sāka restaurēt vecus vācu mikrofonus, kas savulaik bija ļoti populāra lieta Amerikas Savienotajās Valstīs. Arī šobrīd šie mikrofoni kotējas ļoti augstu, taču, tā kā tie ir ražoti aptuveni 40.–50. gados, lielākoties ir ļoti sliktā stāvoklī." 

Restaurēšanas procesā vecajos mikrofonos atrastas daudzas nepilnības, un I. Zariņam kļuva skaidrs, ka tās itin veiksmīgi varētu pārvarēt, ražojot jaunus – savus – produktus. Pamazām aizsākusies sadarbība ar dažādiem uzņēmumiem no Amerikas, Igaunijas un citām valstīm, līdz meistars izstrādājis savu mikrofonu sēriju "BlackHole". 

"Tad tapa skaidrs, ka vajadzētu mikrofonus gan ražot, gan izplatīt pašiem – bez starpniekiem." Tā tika radīts uzņēmums "JZ Microphones", kurā pašlaik strādā ap"tuveni 30 cilvēku, lielākā daļa no tiem – tieši ražošanā. Taču neviens no uzņēmuma produktiem netiek ražots masveida tirāžās ‒ Mārupē ražotos mikrofonus pasaulē pazīst ar to izcilo kvalitāti un oriģinālo dizainu.

Uzņēmuma meistari ražo desmit dažādus studijas mikrofonu modeļus, kā arī to aksesuārus un piederumus. E. Rudzis skaidro, ka mikrofona mehānismu var salīdzināt ar bungām ‒ bundzinieks skaņu ievibrē, uzsitot ar kociņu. Līdzīgi, taču daudz mazākos izmēros, darbojas arī mikrofona mehānisms.

"Membrānu iesvārsta skaņas vilnis, kas tālāk tiek pārveidots elektriskā signālā, nogādāts līdz pastiprinātājam un atskaņots caur skandām." Tieši skaņas pārveidošanas metode ir viens no kritērijiem, kas nosaka, cik augstas kvalitātes mikrofons tas ir. "Tieši tas dod skaņu nianses, vairāk izceļ frekvences."

Skanīgāko glabā seifā
Mikrofonu ražošana ir smalks, ļoti sarežģīts un laikietilpīgs darbs, kurā nepieciešams likt lietā ne vien smalko metālu apstrādes tehniku, bet arī inovatīvu, radošu domāšanu, kā arī zināšanas, kas iegūtas pieredzes ceļā un mācoties no savām veiksmēm un kļūdām.

Nav noslēpums, ka pasaulē dažādus mikrofonu modeļus piedāvā neskaitāmas firmas, taču konkurentiem nobālēt liek īpašā kapsulu tehnoloģija. "Ir dažādi veidi, kā tiek noklāta mikrofona membrāna, kura kustas un reproducē skaņu. Mēs strādājam ar GoldenDrop tehnoloģiju. Tas ir atšķirīgs kapsulas zelta pārklāšanas process ‒ zeltā veidojas daudz tādi kā mazi punktiņi. Šādā veidā tiekam vaļā no dažādām parazītfrekvencēm un panākam tīrāku skaņu." 

E. Rudzis teic, ka nelielajā uzņēmumā ražoto mikrofonu skaņa salīdzinājumā ar lielo brendu gatavotajiem mikrofoniem ir daudz kvalitatīvāka. Katrai inovācijai un niansei dizainā ir pamatojums ‒ nekas nav izstrādāts tāpat vien.

"Esam ieviesuši daudz inovāciju, piemēram, netipisko dizainu ar caurumu mikrofona iekšienē, kas kalpo ne tikai ērtākai nostiprināšanai, bet arī mazina nevajadzīgās skaņas." Lai skaņa saglabātos nemainīgi laba, uzņēmums izstrādājis etalonproduktu, kas tiek rūpīgi glabāts un sargāts un ir firmas noslēpums. "Jaunie mikrofoni ar skaņas līknēm tiek salīdzināti ar šo paraugu. Tiek veikti fiziski testi, kvalitātes kontroles mērījumi." Katra detaļa izgatavota ar rokām, tapusi turpat rūpnīcā Mārupē.

Bizness ar muzikālo dzirdi
Lai darbotos mikrofonu ražošanas sfērā, nav jādzied vai jāspēlē kāds instruments, taču tas nekādā gadījumā nenākot par skādi. E. Rudzis spēlē grupā "The Factor". "Visam jābūt līdzsvarā ‒ viens darbinieks labāk pārzina produkta pielietojumu, otrs ‒ biznesa vidi." Obligāts nosacījums veiksmīgai uzņēmuma darbībai ir pasaules mūzikas industrijas pētīšana, sekošana tendencēm. 

E. Rudzis atklāj arī interesantu faktu ‒ iedvesmojoties no "JZ Microphones", savu darbību aizsākuši vairāki neliela mēroga mikrofonu ražotāji. Jura Zariņa dibinātais uzņēmums ir vienīgais Baltijā, kurš ražo studijas mikrofonus.

"Mācāmies no savām kļūdām un labojam tās." Samērā sarežģīti esot piemeklēt darbiniekus. "Esam gatavi apmācīt darbiniekus, jo Latvijā jau nav neviena cita mikrofonu ražotāja, no kura varētu pārvilināt speciālistus."

Tomēr mehānisma izgatavošana ir tikai viens posms, līdz mikrofons nonāk pie mūziķiem. "Pirms jauno modeli sākam pārdot, notiek pētījumi, uzlabojumi, pārbaudes, konsultējamies ar pasaules labākajiem inženieriem, izrunājam, kas viņiem patīk, kas nepatīk, ko vajadzētu uzlabot."

No mikrofona izgatavošanas līdz palaišanai ražotnē paejot apmēram pusgads līdz gads, taču šis laiks tiek izmantots lietderīgi, lai sagatavotu mārketinga augsni un izdomātu plānu, kā cilvēkiem parādīt un pastāstīt par jauno modeli. Neiztrūkstoša nianse, sadarbojoties ar valstīm no visas pasaules, ir pacietība.

Reizēm atbildi par tālāko sadarbību nākas gaidīt ilgi, tā var pienākt pat pusgadu vēlāk. Lai gan uzņēmums jau iemantojis daudzu mūziķu uzticību un draugu loks aizvien paplašinās, Edijs Rudzis atzīst, ka uzņēmuma nākotnes plāni "ir lieli un ideju ir daudz". Taču kādi tie ir – pagaidām paliek firmas noslēpums.