13.04.2018 09:53

Darbaspēka trūkuma problēmu uzņēmēji risina ar jauniem darbiniekiem no citām jomām

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Darbaspēka trūkuma problēmu uzņēmēji risina ar jauniem darbiniekiem no citām jomām pixabay.com

Darbaspēka trūkumu pēdējā gada laikā ir izjutuši 43% uzņēmēju, kas ir par 4% vairāk nekā pagājušā gada vasarā, liecina jaunākais "Citadele Index" pētījums. Šo problēmu uzņēmēji galvenokārt risina, pieņemot darbā un apmācot cilvēkus, kas uzņēmuma darbības jomā nekad nav strādājuši, kā arī vairāk izmantojot ārpakalpojumus.

Pētījums, kurā aptaujāti 750 Latvijas uzņēmēju, atklāj, ka lielāku darbaspēka trūkumu izjūt ražošanas un būvniecības nozares uzņēmumos. Visbiežāk ar grūtībām nodrošināt darbiniekus ir saskārušies vidējie un lielie uzņēmumi. Ar grūtībām nodrošināt uzņēmumam visu vajadzīgo darbaspēku pēdējā gada laikā ir saskārušies 93% lielo uzņēmumu (ar darbinieku skaitu no 250), 75% vidēji lielu uzņēmumu (50 līdz 249 darbinieki), 55% vidēji mazu uzņēmumu (10 līdz 49 darbinieki) un 41% mazo uzņēmumu (līdz 9 darbiniekiem) pārstāvji.

Lai risinātu darbinieku trūkuma problēmu, 48% uzņēmēju atzina, ka pēdējā gada laikā ir pieņēmuši darbā un apmācījuši cilvēkus, kas uzņēmuma darbības jomā nekad nav strādājuši. Šādi darbaspēka problēmu visbiežāk ir risinājuši uzņēmēji tirdzniecības un būvniecības nozarēs. 33% ir sākuši izmantot vai vairāk izmantojuši ārpakalpojumus, 16% ir pārvilinājuši darbiniekus no konkurentiem un tikpat – automatizējuši darbību. Reģionu griezumā jauna darbaspēka apmācīšana ir aktuālāka reģionos, nevis Rīgā, kur tikpat bieži darbinieku trūkuma problēmas risināšanai izmanto ārpakalpojumus.

Tikai 6% uzņēmumu, lai nosegtu darbaspēka trūkumu, meklējuši darbiniekus ārpus Latvijas. Jauna darbaspēka meklēšanu ārzemēs kā risinājumu visbiežāk minējuši pakalpojumu sniedzēji un lielie uzņēmumi, kur pat 31% no aptaujātajiem atzinuši, ka trūkstošo darbaspēku meklējuši ārzemēs.

Gan vērtējot pašreizējo situāciju Latvijā, gan raugoties no sava uzņēmuma pozīcijām, 69% uzņēmēju uzskata, ka uzņēmumam vajadzīga darbaspēka pieejamība ir slikta. Arī raugoties nākotnē, uzņēmēji nav optimistiski noskaņoti par uzņēmumam vajadzīgā darbaspēja pieejamību – 41% uzņēmēju uzskata, ka tuvākā gada laikā situācija pasliktināsies, 48% domā, ka situācija nemainīsies, un tikai 5% tic, ka situācija uzlabosies. Tas ir viskritiskākais rādītājs pēdējo dažu gadu laikā, liecina "Citadele Index" pētījums.