27.08.2012 16:22

Mīlētākais medus Latvijā – Stopiņu “Deiva”

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
SIA "Deiva" pārstāve Gunta Vībāne, saņemot balvu 25. augustā Jelgavas "Piena, Maizes un Medus svētkos”. SIA "Deiva" pārstāve Gunta Vībāne, saņemot balvu 25. augustā Jelgavas "Piena, Maizes un Medus svētkos”. Latvijas Biškopības biedrības arhīvs

Latvijas Biškopības biedrības konkursā "Latvijas Atzītākais medus 2012" kā pircēju mīlētākais medus novērtēts Stopiņu novada uzņēmuma SIA "Deiva" dažādu ziedu medus. 

Svētkos pagājušajā nedēļas nogalē piedalījās vairāki desmiti medus ražotāju, daļa viņu arī iesniedza medus paraugus Latvijas Biškopības biedrības rīkotajā konkursā "Latvijas atzītākais medus 2012". Katrs dravnieks varēja piedalīties ar vienu medus šķirni, un uzvarētājus noteica apmēram 1000 balsotāju, kas degustēja konkursantu produkciju.

Par Latvijas visatzītāko medu kļuva Rīgas SIA "Deiva" dažādu ziedu medus, otro vietu ieguva J. Sulutaura ievāktais griķu un viršu medus, trešo – madoniete Sigita Stafecka ar dažādu ziedu medu.

Pieredzējušais bitenieks J. Sulutaurs pircējiem vairāk pazīstams kā Daugmales Jānis, jo tur – Daugmalē Ķekavas novadā – atrodas viņa saimniecība "Dorītes".

Konkursam viņš izraudzīja, kā pats saka, griķu un viršu medus "karalisko maisījumu", kuru kopā jaukušas pašas bites, jo medus vācēju ceļš vienā laikā vedis gan pat viršu audzēm, gan griķu laukiem.

"Nav konkursa bez subjektivitātes, bet, ja šo medu par labu atzīst tik prāva daļa no apmēram 1000 cilvēkiem, laikam jau tas par kaut ko liecina," noteic bitenieks, kuram šī nav pirmā atzinība konkursā. Nule noritējušajai līdzīgas medus ražotāju pulcēšanās reizes viņš vērtē kā labu iespēju medus cienītājus "izglītot" šķirņu dažādībā un iespēju ik pircējam atrast "savu" bitenieku. Arī J. Sulutaurs pats jūtot gan pastāvīgo pircēju loka paplašināšanos, gan to, ka viņi labāk orientējas šķirņu klāstā. Jelgavā Daugmales Jānis piedāvāja nogaršot vairāk nekā duci dažādu ziedu medu.

Ne tik optimistiski viņš vērtē šā gada ražu. Vasara bijusi medus vākšanai labvēlīga, bet rudenī nokrišņu ir par daudz, un raža nav liela, vērtē J. Sulutaurs, aicinot medusmīļus ar saldās vielas krājumiem nodrošināties laikus.