20.03.2018 12:55

"Rail Baltica" stacijas būvprojekta izstrāde lidostā "Rīga" izmaksās 4,5 miljonus eiro

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
"Rail Baltica" stacijas būvprojekta izstrāde lidostā "Rīga" izmaksās 4,5 miljonus eiro "RB Latvija" vizualizācija

Starptautiskajā lidostā "Rīga" veidojamās "Rail Baltica" dzelzceļa stacijas, saistītās infrastruktūras un estakādes būvprojekta izstrāde izmaksās 4,5 miljonus eiro, otrdien žurnālistiem sacīja "Rail Baltica" ieviesēja Latvijā "Eiropas dzelzceļa līnijas" valdes loceklis Andris Linužs.

Viņš skaidroja, ka tas ir viens no sarežģītākajiem "Rail Baltica" tehniskajiem projektiem, jo tajā iekļaujas ne tikai pašas stacijas projektēšana, bet arī tuvējās apkārtnes un infrastruktūras savietojamības projektēšana.

Kopumā būvprojekta izstrādātājam jāizstrādā projekts sliežu ceļam, kura garums ir 4,4 kilometri, kuros iekļaujas vairāk nekā divi kilometri uzbēruma un vairāk nekā divu kilometru garas estakādes projektēšana.

"Jāņem vērā, ka runa nav vienkārši par "Rail Baltica" stacijas kā ēkas izveidošanu lidostā "Rīga". Tas ir ļoti sarežģīts projekts vairāk nekā četru kilometru garumā, kurā projektētājam jāparedz dzelzceļa līnijas izvietošana uz uzbēruma, estakādes, sākot jau no Ulmaņa gatves. Tāpat būvprojektā jāiekļauj esošā un arī turpmāk plānotā lidostas "Rīga" infrastruktūra," stāstīja Linužs.

Konkursā uzvarējusī pilnsabiedrība "Prosiv", kurā apvienojušies Itālijas uzņēmums "Sintagma", Slovākijas uzņēmums "Prodex" un Latvijas uzņēmums "Vektors T", izvēlēta, jo tajā esošie uzņēmumi ir pierādījuši sevi kā pieredzējušus un kompetentus projektētājus, atzīmēja Linužs, piebilstot, ka projektēšana ilgs 17 mēnešus. Pēc tam paredzēts izsludināt būvniecības iepirkumu.

Lidostas "Rīga" valdes priekšsēdētāja Ilona Līce atzina, ka šis projekts būs ļoti liels izaicinājums gan projektētājiem un būvniekiem, gan arī lidostai, jo tā plānošanai un ieviešanai jānorit ciešā sasaistē ar lidostas attīstību un paplašināšanu.

Līce arī norādīja, ka "Rail Baltica" stacija ir elements, kas lidostai līdz šim būtiski trūcis. Īstenotais projekts nākotnē uzlabos Latvijas savienojamību ar citām valstīm, kā arī paplašinās pasažieru loku.

Savukārt Baltijas valstu kopuzņēmuma "RB Rail" valdes priekšsēdētāja Baiba Rubesa atzīmēja, ka otrdien parakstītais līgums ar pilnsabiedrību "Prosiv" apliecina, ka "Rail Baltica" projekts virzās uz tā brieduma stadiju.

Konkurss par "Rail Baltica" stacijas, saistītās infrastruktūras un estakādes būvprojektēšanu starptautiskajā lidostā "Rīga" tika izsludināts 2016. gadā, bet lēmums par konkursa uzvarētāju tika pieņemts 2018. gada februāra sākumā.

"Rail Baltica" projekts paredz izveidot Eiropas standarta sliežu platuma dzelzceļa līniju no Tallinas līdz Lietuvas un Polijas robežai, lai tālāk ar dzelzceļu Baltijas valstis būtu iespējams savienot ar citām Eiropas valstīm. Plānots, ka pa jauno dzelzceļa līniju pasažieru vilcienu ātrums varēs sasniegt 240 kilometrus stundā, bet kravas vilcienu – 120 kilometrus stundā.

Jaunākie dati liecina, ka "Rail Baltica" izmaksas sasniegs 5,8 miljardus eiro, ieskaitot atzaru, ko nolemts izbūvēt starp Kauņu un Viļņu. Daļa izmaksu tiks segtas no Eiropas Savienības līdzekļiem.