20.03.2018 09:55

"Olainfarm": Izmaiņas UIN likumā pašlaik neļauj pretendēt uz nodokļa atlaidi investīciju projektos

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
"Olainfarm": Izmaiņas UIN likumā pašlaik neļauj pretendēt uz nodokļa atlaidi investīciju projektos arhīvs

Sasteigtās izmaiņas Uzņēmumu ienākuma nodokļa (UIN) likumā, kuras tika pieņemtas nodokļu reformas ietvaros, pašlaik neļauj uzņēmumiem, kuriem iepriekš valdība atļāva par ieguldījumiem investīciju projektos pretendēt uz UIN atlaidēm, tās saņemt, ja vien dividendēs netiek sadalīta uzņēmumu vēsturiski uzkrātā peļņa.

Uz šādu situāciju, kura izveidojusies no šā gada sākuma, kad spēkā stājās grozījumi UIN likumā, intervijā aģentūrai LETA norādīja "Olainfarm" valdes priekšsēdētājs Oļegs Grigorjevs.

"Nodokļa nepiemērošanu reinvestētai peļņai vērtējam pozitīvi, jo "Olainfarm" strādā investīciju ietilpīgā jomā ar lielu pašu kapitāla nepieciešamību. Taču jāņem vērā, ka komplektā ar to esam saņēmuši daudzas likuma sasteigtā izstrādes procesā radušās neskaidrības un citas ne pārāk pozitīvas un pretrunīgas lietas. Piemēram, pēc likuma šī brīža redakcijas mums faktiski ir neiespējami izmantot iepriekš pielemto valsts atbalstu UIN atlaides veidā par atbalstāmo investīciju projektu realizēšanu. Lai to saņemtu, mums vispirms dividendēs jāizmaksā visa vēsturiski uzkrātā peļņa. Tas ir pretrunā likuma un uzņēmuma mērķiem," atzina "Olainfarm" vadītājs.

Pašlaik UIN likuma pārejas noteikumi nosaka, ka nodokļa maksātājs, kura atbalstāmo investīciju projektu ir apstiprinājusi valdība, ir tiesīgs turpināt piemērot neizmantoto nodokļa atlaidi, taksācijas periodā samazinot uzņēmumu ienākuma nodokli par šajā periodā aprēķinātajām dividendēm. Savukārt cits pārejas noteikumu pants paredz, ka ar UIN apliekamajā bāzē var neiekļaut tās dividendes, kuras aprēķinātas, sadalot peļņu, kura uzrādīta bilancē 2017. gada 31. decembrī. Par šo jautājumu "Olainfarm" jau esot vērsies Finanšu ministrijā.

Ministrijas pārstāvis Aleksis Jarockis aģentūrai LETA norādīja, ka Finanšu ministrijas ieskatā jaunais UIN modelis attiecībā uz uzņēmumiem, kas var piemērot atlaides, veicot investīcijas lielos investīciju projektos, ir ļoti labvēlīgs.

"Jaunās Uzņēmumu ienākuma nodokļa likuma normas tika sagatavotas ciešā sadarbībā ar uzņēmumus un sabiedrību pārstāvošām organizācijām (Latvijas Darba devēju konfederāciju, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienību) un uzņēmēju vēlmes izstrādes procesā tika ņemtas vērā iespēju robežās. Ņemot vērā likuma ieviešanas ātro tempu un to, ka uzņēmēji pakāpeniski iepazīstas ar jaunajām likumu normām, Finanšu ministrija jau sagatavojot likuma piemērošanas noteikumus, gan arī šobrīd turpina uzklausīt un vērtēt uzņēmēju viedokli par jauno UIN modeli, un, ja tiks konstatēti patiesi nepieciešami uzlabojumi, tie tiks iniciēti. Viennozīmīgi ir skaidrs, ka lielai daļai uzņēmumu jaunais UIN modelis būs labvēlīgāks nekā vecais UIN modelis, jo ļaus elastīgāk rīkoties ar uzņēmuma līdzekļiem, kas tiek novirzīti uzņēmuma attīstībā, bet netiek sadalīti dividendēs vai izmantoti ar saimniecisko darbību nesaistītiem mērķiem," uzsvēra Jarockis.

2013. gadā Ministru kabinets piešķīra atbalstāmo investīciju projekta statusu "Olainfarm" projektam "Jaunu produktu ieviešana ražošanā un AS "Olainfarm" eksportspējas palielināšana", tādējādi paredzot tiesības saņemt uzņēmuma ienākuma nodokļa atlaides par investīcijām šajā projektā.