05.03.2018 10:43

Ražots Pierīgā. Kājās velkami mākslas darbi

Autors  Agita Klapare
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Ražots Pierīgā. Kājās velkami mākslas darbi no Līgas Kļaviņas privātā arhīva

Romantiski, sievišķīgi, interesanti, eleganti. Ar pušķīšiem, lentītēm, ziediem un mežģīnēm. Stilīgi, ērti, un patīk arī vīriešiem. Uzmini nu, kas tas ir? Jā, tie ir "Līgas Čības" darinātie apavi!

"Orhidejas magoņu laukā" un citas glezniņas
"Līga Čība" ir mākslinieces-amatnieces Līgas Kļaviņas vadīts uzņēmums Olainē, kas nodarbojas ar apavu darināšanu, iepriecinot gan lielas, gan mazas pēdiņas un padarot ikdienas soļus krāsainākus. Uzņēmuma "Līgas Čības" darinātie apavi tiek šūti pēc individuāla dizaina un ir unikāli.

"Čības ir skaistas un ērtas, īpaši piemērotas valkāšanai mājās vai darbavietā. Čībiņām pievienojot stingru gumijas zoli, tās pārtop arī par ielas apaviem, kurus gada siltajā sezonā var valkāt ārā," savus darinājumus raksturo meistare Līga Kļaviņa.

Ja sākotnēji šo kājavu auditorija bijusi daiļā dzimuma pārstāves, tad nu jau valkātājām ir piepulcējušies arī vīri un puiši, un arī par viņu gaumi un apavu dizainu ir padomāts. "Ziemassvētku zvārguļčības", "Sūnu ezeriņi", "Creme brulee", "Nakts zvaigžņotā debess", "Rudens mākoņi un mārtiņrozes", "Marcipāna sirsniņčības", "Zefīra pūpēdīši" un vēl, un vēl! Tik daudz skanīgu un pat garšīgu nosaukumu. Šķiet neticami, ka šajās miniatūrajās glezniņās var ieaut kājas un iet, bet tiešām – var!

Rokdarbu mīlestība mantota no vecmāmiņām
Čībiņu autore Līga Kļaviņa ir no Saldus, bet nu jau piecus gadus viņa dzīvo Olainē. Pirmās čības tapušas pirms nepilniem 10 gadiem. "Tā bija mana brīvā laika aizraušanās, izskaistinot parastās deju čībiņas, kad modē bija zempapēžu kurpītes – laiviņas," apavu darināšanas pirmsākumus atceras to autore. "Tā palēnām čības ir augušas kopā ar trim maniem bērniem."

Māksliniece teic, ka laika gaitā izgatavoto apavu modeļi ir kļuvuši daudzveidīgāki, paplašinājies arī to pielietojums. Ir tapušas čības, kas piemērotas valkāšanai laukā, tāpat arī nākuši klāt apavu modeļi stiprā dzimuma pārstāvjiem. Izgatavoto unikālo apavu klāstu ir papildinājuši gan istabas zābaciņi, gan vīru čības, gan arī ūdensnecaurlaidīgas čībiņas, ādas kurpītes un ādas mokasīni lielākām un mazākām kājiņām. Ja meitenēm tiek darinātas romantiskas kurpītes ar ziediem, puišus priecējot skaistas un praktiskas dabīgās ādas mokasīnčībiņas ar aitādas iekšzolīti un vilnas filca pildījumu.

Ar šūšanu un apģērba pārveidošanu Līga aizrāvusies jau kopš skolas laikiem. Pāršuvusi gan bikses, gan cepures, darinājusi arī auskarus. "Tas droši vien ir mantots no manām vecmammām – abas bija rokdarbnieces: viena izšuva apbrīnojami smalkus darbiņus, otra bija liela tamborētāja un adītāja," stāsta Līga. "Vidusskolas laikā paralēli pabeidzu arī Saldus Mākslas skolu, kas uz mūžu devusi to radošo domāšanu, no kuras nekur vairs nevar sprukt, un labi, ka tā!" priecājas māksliniece.

Pa visu Rīgu meklēja Eifeļa tornīšus
Līga teic, ka tas, ko sniedz radošs darbs, ļoti pilnveidojot viņu pašu. "No vienas puses – tā ir brīvība. Bet ir arī grūtības. Un tomēr tas ir ļoti aizraujoši! Jaunas tikšanās, jauni pasūtījumi, un tie audumi! Veikalos pieejamie audumi aizrauj un iedvesmo."

Jau piekto gadu Līga ir pašnodarbinātā persona. Daļu čībiņu darina pati, daļu palīdz izgatavot šuvēja ar lielu šūšanas pieredzi. Darbs no sākuma līdz pat beigām ir radošs, prasa pacietību, precizitāti un mākslinieciskumu. "Ikdienā veicu dažādus darbus – sākot no komunikācijas ar klientu un radošās idejas izstrādes un beidzot ar materiālu sagādi, šūšanu, pielabošanu, ja nepieciešams, fotografēšanu, foto ievietošanu internetā, grāmatvedību, semināru apmeklēšanu utt."

Līga teic, ka šobrīd topošo čībiņu dizainu nosaka valkātājs – apavi top pēc katra individuālajām vēlmēm. "Piemēram, tikko tapa čībiņas jaunajai māmiņai Vācijā, lai sagaidītu pasaulē nākam meitiņu. Šāds pasūtījums ļoti aizkustina un iepriecina, kā arī ļauj vaļu fantāzijai," stāsta Līga, kuras darinājumi iepriecina ļoti īpašos dzīves notikumos. Reiz viņa esot saņēmusi pasūtījumu uzšūt čībiņas par Parīzes tematiku. Tad gan māksliniecei nācies doties meklējumos pa visu Rīgu, lai atrastu mazus Eifeļa tornīšus. Ļoti smalks darbs esot kāzu čībiņu gatavošana. "Līgavas parasti ir ļoti jūtīgas, ar viņām jāstrādā daudz uzmanīgāk," teic čībiņu darinātāja, kurai jāiedziļinās ikviena klienta gaumē un jāieklausās tā vēlmēs.

Desmit gadu laikā Līga ir pilnveidojusi un dažādojusi apavu šūšanas nianses, dizainu, un katrs klients var tikt pie tādām čībiņām, kādas vēlas.Desmit gadu laikā Līga ir pilnveidojusi un dažādojusi apavu šūšanas nianses, dizainu, un katrs klients var tikt pie tādām čībiņām, kādas vēlas.


Par kurpniekiem bez kurpēm
"Čībiņas ir 100% roku darbs, pat gumijas zolītes tām liek superīgs kurpnieks Olainē," saka Līga. Viens apavu pāris topot pāris dienu laikā, bet, ja jāliek gumijas zole, mazliet ilgāk. Zoļu pildījumam Līga izmanto aitas un suņa vilnas filcu no Sunākstes vilnas fabrikas. Suņa vilna uzlabo asinsriti!

Līga ir paskaitījusi, ka pa pasauli staigā mazliet vairāk nekā 200 "Līgas Čību" pāru, tas ir, 400 kāju ar "Līgas Čībām" gan Latvijā, gan dažviet citur Eiropā. "Tās visvairāk iemīļojušas sievišķīgas sievietes, kuras meklē ko neparastāku un skaistāku ikdienišķo čību vietā, viņas pasūta čībiņas sev, saviem bērniem un dāvina draudzenēm."

Būdama tērpu stila speciāliste, Līga atzīst, ka teiciens par kurpnieku bez kurpēm nav nemaz tik tālu no patiesības. "Reizēm ar lielu kāri skatos uz jaunajām, tikko tapušajām čībiņām un domāju, kā vēlētos tādas sev! Pa istabu valkāju čības ar lielu "stāžu". Skaistākas valkāju vasarā, skrienot pa pilsētu."

Lielākais gandarījums meistarei esot iepriecināt čībiņu pircējas, it īpaši, ja izdevies "trāpīt" ar dizainu un tās izdevušās precīzas. "Jāteic, ka ar čībām nav tik vienkārši, kā, piemēram, šujot tērpu. Pieci milimetri par daudz vai par maz nozīmē apavu pārlabošanu vai gatavošanu no jauna. Par laimi, tā nenotiek bieži. Strādāju, lai pēc iespējas vairāk uzlabotu čībiņu kvalitāti un precīzāk trāpītu ar izmēru." Interesants Līgai bijis atklājums, ka pēdas arī pieaugušajiem laika gaitā mainās. "Ir bijis tā, ka katrai kājai ir cits izmērs."

Kā jau radošā darbā, arī čību darināšanā meistaram gadās gan kāpumi, gan kritumi, kad šķiet – viss jāmet pie malas un jāmeklē "normāls" darbs. "Bet tad vienmēr nāk kāds jauns, interesants pasūtījums, piemēram, no regulārajām klientēm, kurām manu čībiņu, šķiet, jau pilna māja. Un tas liek turpināt darboties, jo šajā darbā nekas nebeidzas – ir tik daudz skaistu audumu, kas tā vien prasās pārtapt nākamajās čībiņās!"

Klienti atrod paši
Līgas darinājumus var apskatīt un iegādāties "Pierīgas partnerības" birojā Jaunmārupē. "Droši var braukt ciemos un čības apskatīt un pamērīt!" saka Līga. Ar saviem darinājumiem meistare apbraukā arī Zemgales tirdziņus, ir sastopama gan Jelgavā, gan Olainē, gan Mārupē un šad tad arī kur citur. "Kā būs tālāk – tad jau redzēs."

Olaines novada Uzņēmējdarbības atbalsta centrs un arī biedrība "Pierīgas partnerība" sniedz informatīvu atbalstu, ziņojot par dažādiem pasākumiem, apmācībām un tirdziņiem. Līga teic, ka pati klientus nemeklē. "Interesentes mani atrod pašas, visvairāk – sociālajā tīmekļvietnē "Facebook"."

Kā radoša personība Līga meklē aizvien jaunus risinājumus un idejas. "Šobrīd manas čībiņas vairs nav nekāds jaunums, tāpēc jādomā, ko piedāvāt un nemitīgi uzlabot. Jāsāk gatavoties arī vasaras sezonai un tirdziņiem." Tāpat Līga domā par sadarbības iespējām ar interneta veikaliem. Bet, ja lasītājam ir kādas interesantas idejas vai sadarbības piedāvājumi, meklējiet Līgu Čību "Facebook"! "Galvenais – lai kājas skaistās čībās un siltumā!"