21.08.2012 09:28

"Spilva": notikumi pasaules tirgū var likt palielināt cenas

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
"Spilvas" gatavā produkcija. "Spilvas" gatavā produkcija. www.foto.delfi.lv

Dažādu pārtikas produktu cenu izmaiņas ārpus Latvijas robežām ietekmē arī mūsu ražotājus, pat ja tie iepērk produktus no vietējiem zemniekiem.

Latvijas Tirgotāju asociācijas (LTA), apkopojot jaunumus par cenām un prognozējamām ražām pasaulē, norāda, ka palētināsies aprikozes, piens un kartupeļi, savukārt cenas cūkgaļai, putrām, rīsiem un šokolādei palielināsies.


LTA izplatītā informācija par cenu izmaiņām pasaules tirgos liecina, ka šajā gadā samazinājies ābolu un bumbieru imports no trešajām valstīm. Pirmajā pusgadā kopā importētas 278 000 tonnu ābolu un 120 000 tonnu bumbieru, kas ir attiecīgi par 30 % un 40 % mazāk nekā pagājušajā gadā.

Tāpat samazinājušās apelsīnu ražas Meksikā un Brazīlijā, tāpēc kopumā šajā sezonā citrusaugļu raža pasaulē sasniegs 51,3 miljonus tonnu, kas ir par 4 % mazāk nekā iepriekšējā sezonā. Līdz ar to gaidāms neliels cenu kāpums. Arī ES apelsīnu raža būs par 12 % mazāka nekā iepriekšējā sezonā – 5,5 miljoni tonnu. Vairums apelsīnu, aptuveni 80 %, tiek saražots Spānijā un Itālijā, pārējais – Grieķijā, Kiprā un Portugālē. Tāpat sausuma dēļ par trešdaļu saruks olīveļļas ražošana, un iespējams olīveļļas cenas kāpums.

Pasaules un jo īpaši Eiropas cenu tendences atbalsojas arī Latvijā.

Kā portālam "Apriņķis.lv" norāda Babītes novada uzņēmuma "Spilva" mārketinga direktore Dana Erciņa-Užāne, arī viņu uzņēmuma produkcijas ražošanu un tās izmaksas ietekmē izejvielu cenu izmaiņas pasaules tirgū.

"Vienas no jutīgākajām kategorijām ir augu eļļas un cukura cenas, kā arī energoresursu un taras izgatavošanai nepieciešamo izejvielu, piemēram, stikla un plastmasa, cenas izmaiņas," skaidro uzņēmuma pārstāve.

Viņa teic, ka pagaidām cenu palielināšanas konkrētiem produktiem uzņēmumā nav noteiktas, taču izejvielu un energoresursu būtiska cenas pieauguma gadījumā jebkurš ražotājs būs spiests – agrāk vai vēlāk, pamazām vai straujāk – palielināt produkcijas cenu atbilstoši attiecīgās produkcijas izmaksas pieaugumam.

"Ražošanai nepieciešamajās dārzeņu kategorijās piedāvājums no Latvijas zemniekiem ir daudz mazāks un arī piedāvājumā esošo dārzeņu kvalitāte sliktākas ražas dēļ – pieticīgāka. Tomēr visās kategorijās, kur tas ir iespējams, dārzeņus iepērkam no vietējiem piegādātājiem – skābenes, kabačus, gurķus, pelēkos zirņus. Tomēr līdz ar ierobežotāku piedāvājumu šogad "Spilvas" kvalitātes prasībām atbilstošu dārzeņu iepirkuma cenas ir lielākas, nekā tās bija iepriekšējos gadus," zina teikt D. Erciņa-Užāne.