26.01.2018 13:11

Atpūtas komplekss "Brūveri" Siguldas novadā saņēmis vides kvalitātes zīmi "Zaļais sertifikāts"

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Atpūtas komplekss "Brūveri" Siguldas novadā saņēmis vides kvalitātes zīmi "Zaļais sertifikāts" hotelbruveri.lv

25. janvārī Rīgas pilī Latvijas Valsts prezidents Raimonds Vējonis un vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards 22 lauku tūrisma uzņēmumiem pasniedza vides kvalitātes zīmi "Zaļais sertifikāts". Šo uzņēmumu vidū ir arī atpūtas komplekss "Brūveri" Siguldas novadā.

"Viesu māja atrodas Gaujas Nacionālā parka teritorijā, netālu no Krimuldas pils. Pērnais gads ir bijis ražīgs – visas koka ēkas ir nosiltinātas, kompleksā ir efektivizēta apgaismojuma sistēma, ieviesta stikla šķirošanas sistēma. Saimnieki ir iegādājušies sešus velosipēdus un palīdzējuši "Brūveros" noorganizēt Dabas aizsardzības pārvaldes reindžeru tikšanos," norāda Latvijas Lauku tūrisma asociācijā (LLTA) "Lauku ceļotājs".


"Zaļais sertifikāts" ir nacionālas nozīmes lauku tūrisma uzņēmumu eko-sertifikācijas jeb vides kvalitātes zīme, ko piešķir kopš 1999. gada un kas apliecina videi draudzīgu saimniekošanu. Šobrīd Latvijā kopumā ir 72 lauku tūrisma uzņēmumi, kam piešķirta šī vides kvalitātes zīme. 2017. gads "Zaļajam sertifikātam" ir būtisks gads, jo, sākot ar šo gadu, zīmi piešķir ne tikai naktsmītnēm, bet arī apskates saimniecībām – dažāda veida ražojošām saimniecībām vai lauksaimniecības uzņēmumiem, kas uzņem apmeklētājus. Būtiski uzlaboti, pilnveidoti un aktualizēti "Zaļā sertifikāta" kritēriji un papildināta sertifikāta komisija, kurā darbojas 14 dažādu jomu vides eksperti.

Kā uzrunā minēja LLTA "Lauku ceļotājs" prezidente Asnāte Ziemele, "ar šo gadu, vērtējot saimniecības, kam piešķirt "Zaļo sertifikātu", esam daudz stingrāki – stingrāk vērtējam atkritumu šķirošanu un energoefektivitāti, esam paplašinājuši informāciju par elektromobīļu uzlādi un dabas aktivitāšu piedāvājumu, par ūdens kvalitāti un tīrīšanas līdzekļiem. Darba vēl gana, bet mūsu saimniekiem rūp vide, kurā dzīvojam, tāpēc esam apņēmības pilni kopīgi mācīties un strādāt mūsu Latvijas labā un nākamgad sagaidīt "Zaļā sertifikāta" 20 gadu pastāvēšanas jubileju."

Latvijas Valsts prezidents un "Zaļā sertifikāta" patrons Raimonds Vējonis, uzrunājot klātesošos vides kvalitātes zīmes "Zaļais sertifikāts" pasniegšanas ceremonijā, uzsvēra: "Šogad svinam mūsu valsts simtgadi. Mēs svinam mūsu tautas spēku, kuru smeļamies Latvijas cilvēkos, viņu darbos un Latvijas dabā. "Zaļo sertifikātu" ieguvušās saimniecības ir universāls spēka avots, kas mūs garīgi un fiziski bagātina, kopjot mūsu tautas tradīcijas, saglabājot mūsu dabas bagātības un stiprinot mūsu valsti."

Zaļais sertifikāts" ir vides kvalitātes zīme lauku tūrisma saimniecībām, kurās ievēro "zaļas" saimniekošanas principus, saudzējot resursus, veidojot videi un vietējai kopienai draudzīgu tūrisma piedāvājumu. Lauku tūrisma saimniecībās, kurām piešķirts "Zaļais sertifikāts", ir videi draudzīga saimniekošana, un vienlaicīgi – ērta un patīkama atpūta tūristam. Sertificētās saimniecības zaļā un veselīgā dzīvesveida piekritējiem atpazīstamas ar zīmola nosaukumu "Zaļās brīvdienas".