12.12.2017 15:16

Inčukalna gudronu dīķu sanācijas projekta turpinātājiem paredzēs sankcijas darbu nepildīšanas gadījumā

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Inčukalna gudronu dīķu sanācijas projekta turpinātājiem paredzēs sankcijas darbu nepildīšanas gadījumā arhīvs

Slēdzot līgumu par Inčukalna sērskābā gudrona dīķu sanācijas otrā posma īstenošanu, plānots paredzēt sankcijas darbu nepildīšanas vai aizkavēšanās gadījumā, otrdien Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēdē sacīja Valsts vides dienesta (VVD) ģenerāldirektore Inga Koļegova.

Viņa skaidroja, ka abu sarunu procedūras dalībnieku – pilnsabiedrības "Inčukalns eko" un AS "A.C.B." – iesniegtie projekti ir sadalīti posmos. Šāds iedalījums ļāvis noteikt arī iespējamās sankcijas darba nepildīšanās vai aizkavēšanās gadījumā, teica Koļegova.

Uz komisijas deputātu jautājumiem par šīm sankcijām Koļegova gan nebija gatava sniegt detalizētas atbildes, bet deputāti pauda vēlmi ar tām iepazīties pirms līguma noslēgšanas nākamā gada janvārī, neraugoties uz tā ierobežotās pieejamības statusu. Koļegova norādīja, ka ar abu pretendentu projektiem iepazinušies arī Rīgas Tehniskās universitātes eksperti, kuri tos novērtējuši kā izpildāmus.

Taujāta par projekta gala termiņu, Koļegova atbildēja, ka to paredzēts pilnībā realizēt 62 mēnešu laikā no līguma parakstīšanas brīža. Piesārņotās teritorijas Ziemeļu un Dienvidu dīķu rekultivācijas jeb attīrīšanas darbus līgums paredzēs pabeigt līdz 2021. gada sākumam. No tā brīža līdz 2023. gada pirmā ceturkšņa beigām noritēs tā dēvētais defektu paziņošanas periods, kura laikā komersantam būs jānodrošina arī teritorijas monitorings.

Saskaņā ar VVD un Centrālās finanšu un līgumu aģentūras parakstīto līgumu šī projekta īstenošana nedrīkst notikt ilgāk par 2023. gada 31. decembri.

Pēc Koļegovas teiktā, abi pretendenti vēlas izsmelto gudronu nodot pārstrādei tepat Latvijā. Viņa izvairījās atklāt uzņēmumu, kurš šo pārstrādi varētu veikt, vien noraidot deputātu minējumus par uzņēmumu SIA "Eko osta", kam neesot bīstamo atkritumu pārstrādes atļauja. Komisijas sēdes noslēgumā tika nolemts nākamā gada martā uz sēdi aicināt arī pārstāvjus no iepirkumā uzvarējušā uzņēmuma.

Jau ziņots, ka, rodoties nesaskaņām starp VVD un iepriekšējo darba izpildītāju "Skonto būve", tika apdraudēta Inčukalna gudrona dīķu sanācijas projekta īstenošana. Uzņēmums paziņoja, ka par pašreizējiem līdzekļiem darbu pabeigt nav iespējams, savukārt VVD atteicās piešķirt papildu līdzekļus. Tā vietā VVD lauza līgumu ar darbu izpildītāju un lika pamest projekta īstenošanas vietu.

Šogad 13. martā VVD aicināja pilnsabiedrību "Inčukalns eko" un AS "A.C.B." sagatavot savus tehniskos un finanšu piedāvājumus Inčukalna sērskābā gudrona dīķu sanācijas darbu otrajam posmam.

Paredzēts, ka līdz 2023. gada nogalei kopējā atjaunotās zemes platība būs 2,5 hektāri. Specifiskā atbalsta īstenošanai plānotais kopējais attiecināmais finansējums ir līdz 29 257 750 eiro, tai skaitā Eiropas Reģionālā attīstības fonda finansējums 24 869 088 eiro un valsts budžeta finansējums līdz 4 388 662 eiro.