24.11.2017 13:22

"Getliņi EKO" atzīmē 20. dzimšanas dienu

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
"Getliņi EKO" atzīmē 20. dzimšanas dienu getlini.lv

Baltijas lielākā sadzīves atkritumu poligona "Getliņi" apsaimniekotājs – SIA "Getliņi EKO" –novembra nogalē svin savu 20. dzimšanas dienu. Šajā laikā poligons no videi nedraudzīgas, padomju laikos izveidotas izgāztuves ir tapis par vienu no modernākajiem un drošākajiem atkritumu poligoniem reģionā un attīstās par sadzīves atkritumu pārstrādes centru.

"Getliņi EKO" ir Rīgas un Stopiņu novada pašvaldību 1997. gada 21. novembrī dibināts uzņēmums, kura galvenais mērķis tobrīd bija ar Pasaules bankas finansējuma piesaisti izgāztuvi "Getliņi" pārvērst par videi un cilvēkiem drošu atkritumu noglabāšanas vietu, vienlaikus pagarinot šīs vietas pastāvēšanas laiku.

"20 gados ir paveikts ievērojams darbs – mums ir izdevies gan sakārtot poligonu atbilstoši visaugstākajām drošības prasībām, gan izveidot modernu infrastruktūru, gan atmaksāt lielākās kredītsaistības," uzņēmuma paziņojumā citēts Imants Stirāns, kurš kopš 2003. gada ir SIA "Geltiņi EKO" valdes priekšsēdētājs.

"Esam izmantojuši tehnoloģiju attīstību nozarē un pieejamos mūsu pašu resursus, radot jaunu darbības virzienu – siltumnīcas, kas šobrīd veido gandrīz pusi no uzņēmuma peļņas. Tuvāko gadu attīstības plāns mums ir skaidrs – atkritumu daudz efektīvāka un ātrāka pārstrāde, kā arī dedzināšana."

"Getliņi EKO" tuvākā laika attīstības mērķi paredz izveidot sausās fermentācijas tuneļu sistēmu biomasas pārstrādei, kas ļaus no pūstošajiem atkritumiem iegūt gāzi un nodot to elektroenerģijas iegūšanai 30 dienu, nevis vairāku gadu laikā. Tāpat poligona plāni paredz izveidot atkritumu dedzināšanas rūpnīcu, kas ļautu nešķirojamos un nepārstrādājamos atkritumus dedzināt un turpmāk noglabāt tikai pelnus. Attīstības ietvaros tiks pārrakti un pārstrādāti arī vecie, 70.-80. gadu laikā izveidotie atkritumu kalni.

SIA "Getliņi EKO" ir uzņēmums, kas nodarbojas ar atkritumu poligona "Getliņi" apsaimniekošanu Stopiņu novadā un īsteno lielāko vides aizsardzības projektu Baltijas valstīs. Siltumnīcu izveide un tomātu audzēšana ir Latvijā unikāls piemērs ekoloģiski saderīgu darbības virzienu ieviešanai. Energobloka saražotais siltums tiek izmantots "Getliņi EKO" siltumnīcu apsildei, nodrošinot ideālu vidi lauksaimnieciskajai ražošanai gada aukstajos mēnešos.

Getliņos strādā 110 darbinieki un uzņēmuma apgrozījums 2016. gadā sasniedza 14,2 miljonus eiro, liecina uzņēmuma sniegtā informācija.