10.11.2017 16:46

"Liepkalnu" īpašnieks: "Sēnītei" jāatdzimst augstā līmenī

Autors  Agita Klapare
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
“Sēnīte” valsts 99. jubilejas priekšvakarā. “Sēnīte” valsts 99. jubilejas priekšvakarā. Marta Dzintare un LETA

Savulaik tik slavenais restorāns "Sēnīte", kas tika saukts pat par arhitektūras šedevru, jau ilgus gadus skumji stāv pamestībā Vidzemes šosejas malā. 2016. gadā "Sēnīti" iekļāva aizsargājamo valsts kultūras pieminekļu sarakstā, un to nedrīkst nojaukt.

Lai kultūras pieminekļa bēdīgais stāvoklis nekļūtu vēl bēdīgāks, jānāk kādam uzņēmīgam cilvēkam, kurš, saskatot šajā graustā potenciālu attīstīties un atdzimt, ieguldīs visas pūles un resursus, lai "Sēnīte" atplauktu. Cik tas ir reāli, un vai kāds to darīs?

Vasarā plašsaziņas līdzekļos izskanēja maizes un konditorejas izstrādājumu ražotāja SIA "Liepkalni" īpašnieka Dagņa Čākura vīzija, kas sabiedrībai lika saausīties. Proti, interneta portālos parādījās ziņas, ka "Liepkalnu" šefs aicina interesentus kopīgi iegādāties šo kompleksu. D. Čākurs gan teic, ka mediji šo ideju, ko viņš ievietojis sociālajā tīklā "Facebook", interpretējuši un pasnieguši pavisam citā griezumā, nekā tas bijis domāts.

"Aptauju "Facebook" veicu, lai saprastu, vai šāda ideja ir reāla. Jautājums bija: "Vai jūs būtu gatavi iegādāties kaut vienu akciju no šādas akciju sabiedrības "Sēnītes" attīstībai?" Tur nebija teikts, ka mēs aicinām samest naudu, lai to iegādātos," skaidro D. Čākurs. Ja "Liepkalnu" šefam izdosies iegādāties šo īpašumu, tad arī varēšot iet to ceļu, jo, pēc D. Čākura domām, akciju sabiedrībai ir jābūt tādai, lai to varētu vadīt un lai uzņēmums būtu vērsts uz attīstību.

Dagnis Čākurs: Reizēm liekas: vai man to vajag?Dagnis Čākurs: Reizēm liekas: vai man to vajag?


"Sēnītes" atjaunošanas ideju D. Čākurs nav atmetis: "Pašlaik notiek izziņas process par šo objektu; vairākām institūcijām ir nosūtīti pieprasījumi, esam shēmā izklāstījuši savus plānus un gaidām atbildes. Jautājām, kādas iespējas tur attīstīt kanalizācijas, notekūdeņu sistēmas un visu pārējo. Esam vērsušies pie dažādām instancēm, to skaitā Inčukalna novada domē un Inčukalna novada domes Būvvaldē, kā arī Dabas aizsardzības pārvaldē, lai noskaidrotu, vai pret šo mūsu idejas risinājumu nav iebildumu. Ja atbildes nebūs noliedzošas, tas jau būs solis uz priekšu un tuvinās idejas īstenošanai un reālai virzībai."

Jautāts, kādas ir lielākās problēmas, kas šobrīd traucē ieceri īstenot, Čākurs teic: "Problēmu nav. Šobrīd notiek izziņas process." Potenciālajam "Sēnītes" pircējam jārēķinās, ka atjaunošanas darbi prasīs milzīgus ieguldījumus, bet tas SIA "Liepkalni" īpašnieku nebiedē: "Protams, būs jāiegulda resursi, un tas viss nenotiks arī viena gada laikā. Paies vismaz pusotra gada, kamēr vispār varēs sākt aktīvākas darbības. Bet laiks iet ātri."

Ar Inčukalna novada domi D. Čākurs personīgi vēl neesot ticies, šobrīd strādājot ar īpašuma pārdevēju. "Reizēm liekas: vai man to vajag? Bet, no otras puses, kaut kas dzen tomēr neatteikties no šīs idejas. Adrenalīns iekšā ir. Ja reiz "Sēnīti" taisa, tad jātaisa augstā līmenī. Un uztaisīt tur tiešām var skaisti," nešaubās D. Čākurs.

Restorāns “Sēnīte” savos ziedu laikos; 1979. gads. Foto no Rīgas Centrālās bibliotēkas arhīvaRestorāns “Sēnīte” savos ziedu laikos; 1979. gads. Foto no Rīgas Centrālās bibliotēkas arhīva


"Vasarā izskanējušo D. Čākura kunga priekšlikumu pašvaldība vērtē pozitīvi," saka Inčukalna novada domes sabiedrisko attiecību speciālists Mārtiņš Pozņaks. "Atbalstām un vēlam panākumus ikvienam uzņēmīgam cilvēkam, kurš vēlētos sakārtot šo reiz tik populāro objektu Vidzemes šosejas malā."

M. Pozņaks apstiprina, ka bijušā restorāna "Sēnīte" komplekss ir privātīpašums, tādēļ tā attīstības vīzija ir atkarīga no īpašnieku iecerēm. "Novada dome cer, ka šis objekts tiks sakārtos un priecēs gan vietējos iedzīvotāju, gan viesus."