07.11.2017 18:40

Lēnās un dzīvās Siguldas sulas

Autors  Una Griškeviča
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Siguldiete Signe Taurauska ar savām "DabLab" spiestajām dzīvajām sulām jau iekarojusi lielu popularitāti un nu domā par biznesa paplašināšanu. Siguldiete Signe Taurauska ar savām "DabLab" spiestajām dzīvajām sulām jau iekarojusi lielu popularitāti un nu domā par biznesa paplašināšanu. no personīgā arhīva un publicitātes

Siguldietes Signes Turauskas gatavotās "Dabas laboratorijas" sulas un "šotiņi", kas pazīstami ar zīmolu "DabLab", pieejami tikai kopš šā gada februāra. Taču, kā saka Signe, ražošana ies plašumā, un jau drīz tiks piedāvāti vēl dažādi interesanti un veselīgi produkti.

KATRS ATROD SEV TĪKAMO KOMBINĀCIJU

"Tas bija ilgs ceļš 20 gadu garumā, meklējot, kā konkrētajā brīdī justies vislabāk. Sākumā strādāju pašvaldībā, un likās, ka man ļoti patīk darboties ar cilvēkiem, taču sapratu, ka gribu strādāt citādāk," par saviem meklējumiem un to, kas viņu iedvesmojis radīt veselīgos dzērienus, ko var lietot gan svara samazināšanai, gan organisma attīrīšanai, imunitātes uzlabošanai un ne tikai, stāsta Signe, atzīstot – tā kā veselīgās lietas vienmēr viņu ir aicinājušas un uzrunājušas, šādu produktu ražošana, viņasprāt, bijis labākais veids, kā īstenot savu sapni – piedāvāt cilvēkiem produktu, kas varētu uzlabot veselību. "Kad sapratām, ka tās varētu būt tieši sulas, sāku lasīt pieejamo literatūru, vācot informāciju tieši par tā sauktajām lēnajām sulām un to spiešanu. Šāda metode palīdz saglabāt visvairāk vitamīnu, un, sulu lietojot, cilvēks savam organismam dod atslodzi, vienlaikus saņemot nepieciešamo vitamīnu devu un uzlādējot "akumulatoru", kas mūsdienās ļoti daudziem ir "nosēdies"," skaidro Signe.

Taujāta par pieejamo sortimentu, Signe stāsta, ka ir pieejamas gan sulas no viena veida augļiem vai dārzeņiem, piemēram, apelsīnu, ķirbju u.c., gan "šotiņi" – ļoti koncentrētas sulas nelielā tilpumā. Pašreiz pieejams biešu, ingvera un zaļais "šotiņš", kas tapis no liela daudzuma Latvijā audzēto zaļumu. Taču vislielāko popularitāti esot izpelnījies ingvera "šotiņš", par kura labvēlīgo iedarbību pārliecinājušies daudzi šo produktu cienītāji. "Mēs piedāvājam pakas, kurās ir četras dažādas sulas un divi "šotiņi". Ja cilvēks grib attīrīt organismu, kas mūsdienās ir ļoti populāri, viņš dzer sulas un daudz ūdens, savukārt pie koncentrētākas vitamīnu devas var tikt ar "šotiņiem"."

PRIEKŠROKA VIETĒJIEM AUGĻIEM UN DĀRZEŅIEM

Lai sāktu savu biznesu, atrastu sulām vispiemērotāko iepakojumu, etiķetes un veiktu citus priekšdarbus, Signei bijis nepieciešams gads, taču, kā viņa uzsver, "šausmīgus ieguldījumus tas neprasīja", atskaitot īpašās sulu spiedes iegādi – tā gan maksājusi ļoti daudz. "Taču bez tās mēs neko nevarētu paveikt," viņa īsi rezumē. Savukārt, runājot par augļiem un zaļumiem, kas tiek izmantoti sulu ražošanā, viņa saka – pārsvarā tiek izmantoti Latvijas augļi un zaļumi.

"Protams, apelsīni, citroni un ingvers ir "ārzemnieki", bet zaļumi, ko izmantojam zaļajai sulai, ir pilnīgi pārbaudīta vērtība, jo tos pērkam no dārznieka, kurš neizmanto nekādas ķimikālijas; tāpat sadarbojamies ar bioloģisko saimniecību "Absolūts ēd". Arī burkāni, bietes, āboli un ķirbji faktiski ir apkārtējo saimniecību audzējums. "Vasarā sulās pārstrādājām lielākoties vietējo produktu – ar domu: ja tas mums ir, lai cilvēki arī to var saņemt," uzsver Signe Turauska.

Plašajā piedāvājumā katrs var atrast sulu gan organisma attīrīšanai, gan svara samazināšanai, gan imunitātes stiprināšanai.

KATRAM SAVU SULU!

Kā jau šādos biznesos ierasts, jaunos produktus vispirms izmēģinājusi Signe, pēc tam – viņas ģimene un tuvākie draugi. "Nu jau arī siguldieši mūsu sulas iemīļojuši un saka, ka tās esot ļoti gardas," viņa priecājas un smejas: "Mana meita stāstīja, ka daudzi prasot: vai jums tās sulas ir garšīgas vai veselīgas? Es atbildu, ka gan – gan. Parasti jau cilvēkiem ir priekšstats – ja tas ir garšīgs, tad nav veselīgs, un otrādi." Tāpēc Signe sulu garšu buķeti cenšas salikt tā, lai tās būtu gan veselīgas un organisms saņemtu dienā nepieciešamo vitamīnu daudzumu, gan garšīgas: "Nevajadzētu būt tā, ka cilvēks iedzer sulu un tad nodomā: vai, šo es laikam vairs nedzeršu!"

Starp citu, pasaulē šādas sulas esot ļoti iecienītas, un pētījumos noskaidrots, ka ar to palīdzību var ārstēt pat daudzas slimības – protams, konsultējoties ar mediķiem. "Pašlaik mēs aktīvi domājam par ciešāku sadarbību ar uztura speciālistiem, lai viņi mums palīdzētu ar informāciju un padomu," saka Signe. Starp citu, "DabLab" ražotās sulas lieto arī cilvēki, kuri konsultējušies ar ārstu: "Pēc šo speciālistu ieteikuma gatavojam personalizētās sulas, izslēdzot kādu konkrētu produktu, ko cilvēks nedrīkst lietot, piemēram, ābolus. Šai lietai pieejam elastīgi."

DOMĀ PAR NĀKOTNI

Pavasarī saražotais sulu apjoms un pieprasījums bijis gana liels, vasarā – mazāks, jo cilvēki bijuši aizņemti savos dārzos, savukārt rudenī pieprasījums atkal palielinājies. "Patiesību sakot, darba apjoms ir liels, īpaši jau vienam cilvēkam," neslēpj Signe un ar prieku atklāj, ka nupat uzrakstīts Eiropas projekts. "Saņemtais finansējums tiks izmantots jaunas un lielākas telpas iekārtošanai, lai cilvēki varētu redzēt sulu tapšanas procesu. Turklāt esam stratēģiski labā vietā, kur skolnieciņi iet garām, tāpēc ceram, ka pa ceļam uz skolu viņi pirks mūsu sulas." Tiek domāts arī par sadarbību ar Siguldas vietējiem uzņēmējiem, lai "Dabas laboratorijas" sulas būtu nopērkamas Siguldas veikalos.

Un vēl Signe cer novembra beigās sagaidīt jauno sulu spiedi: "Tad varēsim uzelpot plašāk un būt brīvāki!" Pašlaik sulu spiešana ir fiziski ļoti smags darbs, jo lēni presētās dzīvās sulas ar pašreizējo spiedi varot izspiest burtiski pa vienai pilei. "Spiežot ar šādu spiedi, sulā saglabājas līdz pat 80–90 procenti vitamīnu un uzturvērtības," Signe paskaidro atšķirību starp lēni spiesto sulu un tām sulām, ko iegūst spiedē ar centrifūgu (tur saglabājas tikai 40 procenti vērtīgo vielu). Savukārt nākamais solis sortimenta paplašināšanā būšot vegāniskās uzkodiņas, kas tiks piedāvātas veselīga dzīvesveida cienītājiem. "Biznesā apstāties pie sasniegtā nedrīkst," ir pārliecināta Signe Turauska.