10.08.2012 13:31

Pierīgas mežu veltes – Rīgas Centrāltirgū un Babītes “Spilvā”

Autors  Rasma Rudzāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Pierīgas mežu veltes – Rīgas Centrāltirgū un Babītes “Spilvā” arhīvs

Pierīgas mežos nogatavojas ogas, virs sūnām labi pamanāmas ir gaileņu košās cepurītes.

Braucot pa Pierīgas ceļiem, var novērot, ka daudz cilvēku dodas laukā no mežiem pilniem ogu un sēņu groziem.

Ar grozu uz Centrāltirgu

Daudziem ogu lasīšana ir arī sezonāls ienākumu avots. Kas jādara, lai meža veltes varētu pārdot Rīgas Centrāltirgū, stāsta uzņēmuma Mārketinga un komunikāciju daļas vadītājs Ivars Jakovels.

Pašlaik tirgotāji Centrāltirgū piedāvā meža avenes un zemenes – 1 glāze maksā 1 latu; kazenes – 250 g nopērkami par 2 latiem; mellenes – l litrs maksā Ls 1,60. Gailenes – 1 kg cena ir no Ls 2,70 līdz 3,00. Zemes tauki – 1 kg maksā 5 latus.

"Cilvēkiem, kuri vēlas tirgoties ar pašu lasītām dabas veltēm, nekādas īpašas atļaujas un dokumenti nav nepieciešami," norāda I. Jakovlevs.

"Laikā no šī gada 1. maija līdz 30. septembrim tirdzniecības vieta (viens metrs) ar savvaļas sēnēm un citām dabas veltēm dienā maksā Ls 2,01. Pensionāriem un personām, kurām ir piešķirts maznodrošinātas vai trūcīgas personas statuss tirdzniecības vieta (1metrs) dienā maksā Ls 1,01. Cilvēkiem, kuri Rīgas Centrāltirgū ar mežā savāktām veltēm ierodas pirmo riezi, vispirms ieteicams doties pie tirgus pārraugiem, kurus var satikt Centrāltirgus administrācijas ēkā, Nēģu ielā 7. Viņi ierādīs vietu, kur var tirgoties un atbildēs uz visiem interesējošiem jautājumiem.

Vai pircēji ir apmierināti ar vietējo sēņu un ogu piedāvājumu tirgū? "Šādu statistiku uzņēmums neapkopo, bet ņemot vērā pastāvīgo pircēju plūsmu, varam secināt, ka ļaudis ir ieinteresēti atgriezties tirgū pēc jauniem pirkumiem. Tāpēc tos, kuri vēlas, aicinām ar savāktajām dabas veltēm nākt un tirgoties Centrāltirgū un Vidzemes tirgū, lai ar vietējām dabas veltēm iepriecinātu pircējus, un gūtu papildus ienākumus ģimenes budžetam," skaidro I. Jakovels.

"Spilvā" ar kilogramiem neniekojas

Babītē bāzētā uzņēmuma "Spilva" mārketinga direktore Dana Erciņa-Užāne atklāj – meža veltes "Spilvas" iepirkumu apjomā ir, taču veido salīdzinoši nelielu daļu. "Iepērkam brūklenes, dzērvenes un mellenes, bet meža sēnes gan neiepērkam un nepārstrādājam. Pēc pašreizējām aplēsēm, piemēram, dzērveņu un brūkleņu iepirkuma apjoms paredzēts ne mazāks par 23,2 tonnām."

"Lielāko daļu "Spilvas" iepirkumos veido dārzu ražas," turpina Dana Erciņa-Užāne. "Šosezon no Latvijas piegādātājiem iepērkam 118 tonnas skābeņu, 32,9 tonnas kabaču, 7,7 tonnas sīpolu, 2,6 tonnas burkānu, 15 tonnas pelēko zirņu utt. Jau esam iepirkuši svaigas dārza zemenes no Tukuma novada, bet pagaidām vēl precīzi nav noteikti rudens ogu iepirkumu apjomi."

Ogu iepirkumu "Spilvā" veic pēc iepriekš noslēgtiem līgumiem un vairumā gadījumu – no lielajiem piegādātājiem, lai nodrošinātu pilnvērtīgu ražošanas ciklu un nepakļautos pēkšņām piegāžu apjomu un cenas svārstībām. Šī iemesla dēļ gan dārza, gan meža ogas daļēji tiek iepirktas jau pēc sezonas beigām – saldētā veidā.