19.10.2017 11:43

Interjera dizainere Zane Skalberga: Lai māja kalpo cilvēkam, nevis otrādi

Autors  Marta Dzintare, "Kodols"
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
“Interjera dizainera uzdevums ir padomāt par visām niansēm un sīkumiem, un šo spēju var iegūt, tikai daudzu gadu gaitā veidojot interjerus,” teic Zane Skalberga. “Interjera dizainera uzdevums ir padomāt par visām niansēm un sīkumiem, un šo spēju var iegūt, tikai daudzu gadu gaitā veidojot interjerus,” teic Zane Skalberga. Oskars Ludvigs

Mājas ir vieta, kur mums vajadzētu justies labi, tādēļ ir svarīgi, lai mājokļa iekārtojums būtu pārdomāts, funkcionāls un tajā pašā laikā skaists, mūsu gaumei atbilstošs. Lai uzzinātu, kāds ir latvisks interjera dizains un kādos gadījumos vērts izmantot interjera dizainera pakalpojumus, "Kodols" uz sarunu aicināja interjera dizaineri Zani Skalbergu.

– Ar ko nodarbojas interjera dizainers?

– Interjera dizainers projektē telpu, sākot no lielajām lietām, piemēram, sienu pārplānošanas, logu, komunikāciju un santehnikas izvietojuma, un beidzot ar dekorēšanu – apdares materiālu, aizkaru, lampu un citu dekoru piemeklēšanu. Ir dizaineri, kuri arī paši rada interjera priekšmetus. Taču, manuprāt, lai darītu to kvalitatīvi, ir jānodarbojas tikai ar to. Es pati neizgatavoju interjera priekšmetus, taču veidoju sienu gleznojumus un dekoratīvās faktūras.

– Kas interjera dizainera profesijā nepieciešams vairāk – radošs gars vai tehniska domāšana?

– Ir nepieciešami abi, bez viena vai otra neiztikt. Lai veiksmīgi izveidotu interjera dizainu, nepieciešams mākslinieciskais redzējums – kompozīcijas un krāsu uztvere, tāpat jāņem vērā dizaina funkcionalitāte, ergonomika. Taču nevar iztikt arī bez tehniskajām zināšanām, jo interjera veidošana lielā mērā ir saistīta ar būvniecību.

– Kas šajā profesijā darbojas vairāk – sievietes vai vīrieši?

– Manuprāt, aktīvākas ir sievietes. Tā jau saka, ka sievietes ir pavarda turētājas, mājīguma veidotājas. Tādēļ domāju, ka sievietēm dizainerēm mājas sajūta ir tuvāka nekā vīrietim, viņas vairāk savā darbā izmanto intuīciju un sajūtas. Tomēr arī vīrieši veiksmīgi veido dizainus, viņiem noteikti ir spēcīgāka tehniskā puse.

Augstāki griesti, plašākas telpas, funkcionalitāte, izceltas senās vērtības – tas tagad ir aktuāli.Augstāki griesti, plašākas telpas, funkcionalitāte, izceltas senās vērtības – tas tagad ir aktuāli.


– Kādam jābūt labam interjera dizaineram?

– Labs interjera dizainers ir tas, kuram piemīt gan tehniskās zināšanas, gan radošais gars. Tāpat svarīgas ir labas komunikācijas spējas, it īpaši, veidojot dizainu privātmājās. Jābūt labi sagatavotam psiholoģiski, jāizprot cilvēki, jāuztver viņu vajadzības un prasības. Dizaineram jāpiedāvā risinājumi, varianti, nereti jāapvieno dažādas ģimenes locekļu vēlmes. Lai gan komunikāciju ar klientu māca arī augstskolā, pa īstam iemācīties to var tikai praksē.

– Kā izvēlēties dizaineru, ja cilvēks to dara pirmoreiz?

– Visērtāk meklēt informāciju internetā, kur var apskatīt dizainera iepriekšējos darbus. Otrs ceļš, kā bieži tiek atrasts dizainers, ir pēc paziņu ieteikumiem. Ilgus gadus veidoju raidījumu "Mājokļa jautājums", kas bija labs iedvesmas avots, kā ātri un ar ierobežotiem līdzekļiem panākt izmaiņas savā mājoklī. Ar jebkuru dizaineru ir iespējams satikties un izrunāties, lai saprastu, vai veidojas cilvēciskais kontakts. Viena lieta ir dizainera darbi, otra lieta ir komunikācija – dizaineram un klientam ir jāsaprotas un jābūt savstarpējai uzticībai.

– Kādēļ izvēlējāties šo profesiju?

– Mana mamma ir gleznotāja, arī vecmāmiņa darbojās lietišķās mākslas nozarē, tādēļ mākslinieciskā domāšana man droši vien nāk no ģimenes. Gribēju darboties mākslas jomā, bet ar praktisku pielietojumu. Sākumā izmācījos par apģērbu modelētāju un uzsāku biznesu šajā jomā, taču, iekārtojot telpas un veidojot sienu gleznojumus, sapratu, ka man tuvāks interjera dizains. Tad paralēli darbam piecus gadus studēju šo jomu. Bet visa pamatā tomēr ir mākslinieciskais redzējums, kompozīcijas uztvere, krāsu salikumu pārzināšana, ko māca jebkurā mākslas virzienā. Tehniskās lietas nav iespējams pilnībā apgūt augstskolā, jo tās visu laiku mainās. Materiāli un tehnoloģijas nepārtraukti attīstās, ir jāmācās visu laiku, gan pārbaudot jaunumus praksē, gan apmeklējot izstādes, kursus, seminārus.

– Vai Latvijas interjera dizaineri ir pasaules līmeņa profesionāļi?

– Latvijas dizaineru radītās interjera lietas ir ļoti kvalitatīvas. Arī mūsu arhitektūras objekti piedalās pasaules līmeņa konkursos. Tādā ziņā var teikt, ka esam pasaules līmenī. Taču lielākoties uzņēmumu ražošanas apjomi nav tik lieli, lai spētu plaši darboties ārzemju tirgos. Kas attiecas uz dizaina izglītību, domāju, ka tā ir līdzvērtīga tai, ko var iegūt citur pasaulē. Mums ir arī daudz dizaineru, kas ir studējuši ārzemēs. Jāpiebilst, ka Latvijā dizaineriem nemaz nav daudz liela mēroga objektu, kur izpausties. Tāpat arī arhitektiem. Latvija nav Apvienotie Arābu Emirāti, kur būvē vienu iespaidīgu celtni pēc otras.

– Cik daudz subjektīvā aspekta ir dizainera darbā? Vai var būt situācija, kad vienam dizaineram kaut kas patīk, bet otrs domā – galīgi garām?

– Tā var būt, jo gaumes un mentalitātes atšķiras. Katrs dizainers strādā savā stilā. Es arī esmu taisījusi gan klasiska, gan Provansas stila, gan industriālus, gan mūsdienīgus minimālisma stila interjerus, taču tam apakšā ir kāds kopīgs rokraksts. Gaumes izjūta katram cilvēkam ir individuāla. Arī gleznotāji katrs glezno savā stilā, bet tas nenozīmē, ka kāds ir labāks, kāds sliktāks. Ja redzu, ka kaut kas nav manā gaumē un es tā nekad netaisītu, vienalga šā interjera pamatā ir jābūt kompozicionālam, ergonomiskam un funkcionālam pamatojumam. Reizēm gaumes atšķiras arī tādā ziņā, ka es pati kaut ko negribētu savā mājā, taču klientam tas šķiet ļoti piemēroti. Piemēram, ir cilvēki, kas no spilgtām krāsām nogurst, bet ir tādi, kam šāds interjers patīk un dod enerģiju.

– Kā tiek rēķināta samaksa par dizainera darbu?

– Viss ir atkarīgs no objekta apjoma un sarežģītības, arī no stila. Piemēram, atšķirsies izmaksas klasiskajam stilam, kur ir daudz sīku detaļu, un modernam minimālisma stilam. Taču dizainers var palīdzēt arī tikai ar pamatlietām – piemeklēt materiālus, toņus. Tāpēc cenas ir ļoti atkarīgas no konkrētām vajadzībām. Es vienmēr iesaku satikties, izrunāt vēlmes un vienoties arī par izmaksām. Tad jau cilvēks saprot, vai viņam tas der vai ne. Tāpat tiek piedāvātas dizainera konsultācijas pa stundām. Piemēram, dizainers var atnākt līdzi uz veikalu, palīdzēt izvēlēties sienu krāsas, tapetes, mēbeles un tamlīdzīgi. Bieži skats no malas ļoti noder, jo dizainers redz kopainu un palīdz cilvēkam neapjukt plašajā piedāvājumu klāstā.

Aizvien vairāk cilvēku izmanto dabisko materiālu priekšrocības.Aizvien vairāk cilvēku izmanto dabisko materiālu priekšrocības.


– Kāpēc ir vērts izmantot interjera dizainera pakalpojumus? Lielākoties cilvēki paši tiek galā ar mājokļa iekārtošanu.

– Mūsdienās cilvēki arvien vairāk saprot to, ka, ja pats nevaru sev apgriezt matus un uzticu to frizierim, arī interjera jomā labāk uzticēties profesionālim. Dizainera uzdevums ir padomāt par visām niansēm un sīkumiem, un šo spēju var iegūt, tikai daudzu gadu gaitā veidojot interjerus. Cilvēkiem bieži šķiet, ka dizainera pakalpojumi izmaksās dārgi, taču pat neliela konsultācija var būt ļoti vērtīga, lai nepieļautu kļūdas, kuras izlabot pēc tam maksās vēl dārgāk.

– Piemēram, kādas kļūdas?

– Piemēram, neatbilstošu, nepraktisku materiālu izvēle, nepareizi tehniskie izvadi, nepareizi izveidots apgaismojums, kas neizgaismo vajadzīgās telpas zonas. Ir daudz nianšu, kas var neizdoties. Tāpēc neliela interjera dizainera konsultācija, pat netaisot pilnu projektu, var novērst daudzas iespējamās kļūdas. Dizainera konsultācija vienmēr ietaupa klienta laiku. Pat ja klients aptuveni zina, ko vēlas, dizainers ar visu tiks galā daudz ātrāk nekā cilvēks, kurš ikdienā nenodarbojas ar interjera veidošanu.

– Cik bieži veicat pārmaiņas savā mājoklī?

– Esmu savu dzīves vidi uztaisījusi tādu, lai varu atpūsties no tā krāšņuma, materiālu un krāsu pārbagātības, kas man ikdienā ir apkārt. Man ir neitrāls, mierīgs interjers, kurā es atgūstu spēkus. Varētu teikt, latvisks interjers, brūni pelēks, kurā uzsvars vairāk likts uz faktūru un toņu niansētām gradācijām un grafiskiem motīviem, nevis spilgtiem kontrastiem. Kad man sagribas kādas spilgtākas krāsas, papildinu interjeru ar dažādiem krāsainiem aksesuāriem.

Pilnu interviju lasiet 17.oktobra laikrakstā "Kodols".