05.08.2012 16:28

Bizness ar liepziedu smaržu - "Linda Griin" tējas no Ķekavas

Autors  Elīna Kondrāte
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Andris un Sanita Briķi ražotnē darbojas divatā. Arī daudzveidīgo tēju sortimentu radījuši paši, liekot lietā zināšanas un radošumu. Andris un Sanita Briķi ražotnē darbojas divatā. Arī daudzveidīgo tēju sortimentu radījuši paši, liekot lietā zināšanas un radošumu. Elīna Kondrāte

"Tējas ražojam tikai no Latvijā augušām ogām un augiem. Ķīnas kanēli, Ēģiptes roibusu un citus svešzemju augus tējām nepievienojam," stāsta Ķekavas uzņēmuma "Linda Griin" īpašnieki Andris un Sanita Briķi.

Arhitekts Andris un psiholoģe Sanita ir uzņēmēji ar ilgu gadu pieredzi. 90. gados kopā nodibinājuši pārtikas vairumtirdzniecības firmu, kā arī darbojušies uzņēmumā "Spilva", kur Andris strādājis par realizācijas daļas vadītāju. Uzņēmumu "Linda Griin" nodibinājuši 2010. gada oktobrī.

Kā paši saka, tējas ražošanu sākuši, iepriekš neplānojot, – iepazinušies ar cilvēkiem, kuri pastāstījuši par plašajām iespējam izgatavot veselīgus produktus no Ziemeļamerikas izcelsmes, taču Latvijā plaši sastopamā auga topinambūra. "Sākumā ražojām septiņu veidu tējas no topinambūru ziediem ar un bez piedevām, taču palēnām procesā bijām arvien dziļāk."

Tā soli pa solim sākuši tējas ražošanu ar preču zīmi "Linda Griin". Divu gadu laikā uzņēmums ne vien paplašinājis sortimentu ar 17 veidu tējām, bet arī ar arī medu, linsēklām un uztura bagātinātājiem. "Tagad šķiedrvielas un veselīgi produkti ir modē, cilvēki sapratuši, kas vajadzīgs organismam."

Skanīgais nosaukums aizgūts no zemes īpašuma, ko Briķu ģimene pirms sešiem gadiem iegādājusies Birzgales pagasta Lindes parkā. Bijusi doma tur attīstīt atpūtas biznesu, taču ekonomisko apstākļu dēļ projektu nācies iesaldēt. Taču reģistrēta preču zīme "Linda Griin", kas pašlaik lepni popularizē uzņēmuma veselīgās tējas un citus saražotos produktus.

Septiņas tējas no topinambūra

Izrādot ražotni, Andris stāsta, ka kredītus bankā neesot ņēmuši un ģimenes biznesu attīstot tikai par saviem līdzekļiem. "Investējam, cīnāmies ar parādniekiem, mācāmies no pirmā gada kļūdām."

Visus darbus – tēju izgatavošanu, fasēšanu, preču izvadāšanu un pat nepieciešamos remontdarbus –bioloģiskās ražotnes telpās veikuši pašu spēkiem. Šovasar ķērušies klāt arī izejvielu lasīšanai. "Tas būs mūsu jaunums – pašu lasīti liepziedi."

Uz šādu soli pamudinājusi rūgta pieredze – bijusi vienošanās ar zemnieku saimniecību, kas solījusi sagādāt liepziedus, taču savu vārdu viņi nav turējuši. Tāpēc, ņemot talkā arī dēlu, Andris un Sanita liepziedus lasījuši paši, rūpīgi izmeklējot liepas, kas aug nomaļāk no putekļainiem ceļiem un auto izplūdes gāzēm.

"Darbs ar tējām ir ļoti smaržīgs," teic Sanita. Ir jābūt ļoti kārtīgam un rūpīgam. "Sadzīvē esmu pedante, un tādai jābūt arī ražotnē. Tējas, ko iepērkam, tiek vāktas no laukiem un pļavām, tāpēc nereti augus vajag pārlasīt ar rokām, lai tējā neiekļūtu nezāles un citi piejaukumi." Līdz smaržīgās tējas tiek fasētas, tās glabājas noliktavā, kurās galvenais uzdevums ir nodrošināt atbilstošu mitruma līmeni, īpaši šovasar, kad nokrišņi ir bagātīgāki nekā citus gadus. "Ja gaiss būs pārāk mitrs, tējas sabojāsies."

Tēju receptes izstrādājuši paši, liekot lietā jau no bērnības ģimenē iegūtās zināšanas par Latvijā augošajiem augiem. "Sākumā mājās ņēmām paraugus, maisījām, dzērām, likām klāt vairāk to zālīti, mazāk to." Savukārt, kad izstrādājuši topinambūra ziedu tējas, talkā ņēmuši analītisku metodi. "Rīgā tika rīkota starptautiska konference par topinambūru. Gatavojoties tai, izstrādājām septiņas dažādu veidu tējas. Ikvienam, kas nogaršoja, devām anketu, kur tējas varēja novērtēt pēc smaržas, garšas, izskata. Apkopojot anketu rezultātus, lieliski varēja redzēt, ko būtu nepieciešams uzlabot, ko vajadzētu atstāt, bet ko –izņemt no sortimenta," stāsta Andris.

Saaukstēšanās vairs neskar

Topinambūrs ir augs ar divmetrīgiem lakstiem un dzelteniem ziediem, un tas satur ievērojamu daudzumu C un B1 vitamīnu, kā arī minerālvielas un citas cilvēka organismam nepieciešamas vielas. Izmantot var visas auga daļa, taču tā vērtīgākā daļa ir sakne, ko rok septembra beigās vai oktobra sākumā. "Tā ir zelta vērtē." Topinambūram ir saldena garša, to var izmantot kā cukura aizstājēju, un tam piemīt lērums veselīgu īpašību – profilakses nolūkos to iesaka lietot aknu slimību ārstēšanai, liekā svara un aptaukošanās gadījumos, topinambūrs ir efektīvs līdzeklis pret mazasinību, artrītu, iesaka osteoporozes profilaksei utt. Topinambūra tējai piemīt maigi saldena garša, un tā ir oranžā krāsā. Uzņēmums ražo un piedāvā arī topinambūru pulveri ar un bez piedevām.

Uzņēmēji atzīst – neliekuļojot var teikt, ka divu gadu laikā paši uz savas ādas pārbaudījuši tējas veselīgās īpašības. "Dzerot divus gadus tējas, man vairs nav veselības problēmu. Dēlam nav bijusi pat saaukstēšanās, nemaz nerunājot par gripu. Pati katru dienu elpoju kumelīšu, C vitamīna piesātināto dzērveņu smaržas un varu teikt, ka mana veselība ir kļuvusi labāka, nostiprinājusies imunitāte."

Lai neiznīcinātu tējas veselīgās īpašības, svarīgi ievērot atbilstošu ūdens temperatūru, kādā tēju pagatavojam. Uzņēmēji rekomendē tēju pagatavot aptuveni 80 grādu karstā, uzvārītā, tomēr, nedaudz atdzesētā ūdenī. Taču svarīgi būtu ievērot faktu, ka daudzu tēju, piemēram, kumelīšu tējas, īpašības mainās atkarībā tieši no ūdens temperatūras – ja kumelīti pavārīs, tā būs piemērota vienai kaitei, taču, ja ūdens būs vēsāks, ārstēs citu saslimšanu.

Tēja no cita plaukta

Zināšanas par tējām esot iegūtas jau ģimenē, taču zināšanas par Pārtikas un veterinārā dienesta prasībām gan esot bijis kas jauns. "Prasības ir grandiozas. Lai tās izpildītu, nepieciešama izturība un stipri nervi, arī laiks." Tomēr līdz šim uzņēmumam "Linda Griin" prasības izdevies ievērot un ražotnē valda kārtība un sterilitāte.

"Tējas visiem ir līdzīgas, taču tās atšķir preču zīme. Nebaidīšos teikt, ka mēs varam nodrošināt ļoti augstu kvalitāti." Rūpīgi ticis izstrādāts tējas kartona iepakojums. "Kastīte ir unikāla – to veidojot, nav vajadzīga līme, taču tā jāloka ļoti kārtīgi, lai nesaburzās un nenosmērējas. Kad mums laboja elektrību, varēju to salocīt pat tumsā," stāsta Sanita.

Perfekts vizuālais izskats ir viens no iemesliem, kāpēc "Lindas Griin" tējas neatradīsim gadatirdziņos. "Tirdziņos apskata viens, tad – otrs, un balto kastīti, kas pēc apskates kļuvusi notaukota un netīra, trešais vairs negribēs pirkt. Mums ir savi iekšējie standarti, kuriem negribam pārkāpt. Netiecamies būt katra veikala plauktos, un mūsu produkciju neatradīsiet visur."

Darba ražotnē ir daudz – "Lindas Griin" tējas iecienījuši mazo ekoveikaliņu klienti, tās saviem klientiem piedāvā arī restorāni un viesnīcas. Andris, kurš ilgus gadus darbojas arī kā mārketinga speciālists, atzīst, ka konkurence ir liela, bet "Linda Griin" nevis vienkārši ražojot, bet gan strādājot pēc mārketinga likumiem.

"Sortimenta paplašināšana nozīmē apgrozījuma pieaugumu. Mūsu mazajā Latvijas tirgū tas ir svarīgi – te nav lielais Amerikas tirgus, kurā varam atļauties ražot vienu spēcīgu pozīciju. Tāpēc cenšamies iekļaut aizvien jaunus produktus. Piemēram, tējiniekam nekad nebūs medus, bet mediniekam – tējas." Palēnām veidojas sadarbība arī ar ārzemju, Āzijas valstu, Vācijas, Krievijas, Slovākijas tirgotājiem. Uzņēmēji atzīst, ka "strādāt sev ir cits smeķis", tāpēc ir apņēmības pilni turpināt tikpat sparīgi kā līdz šim.

Viens no Viens no "Lindas Griin" piedāvājumiem ir medus kā suvenīrs – uz tiem uzdrukāti Latvijas novadu un pilsētu stāsti un attēli.