04.08.2012 12:34

Tikai Latvijā ražotu produktu tirdzniecības centrs - cik izdevīgi?

Autors  Agnese Dzene
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

"Ražots Latvijā" un "Ražots Baltijā" idejas autori ķērušies pie jauna, nebijuša projekta realizācijas – Baltijas Ražotāju tirdzniecības centra izveides. Ikviens vietējais, tostarp Pierīgas uzņēmējs, varēs piedāvāt savu produkciju plašākam pircēju lokam.

 

Topā – pārtikas ražotāji

Tirdzniecības centrs atradīsies Rīgā, bijušā tirdzniecības centra "Centrex" telpās Kārļa Ulmaņa gatvē 114. Tas būs vienīgais šāda veida tirdzniecības centrs visā Baltijā, kur cilvēki varēs ne vien klātienē iepazīties, bet arī uz vietas iegādāties Latvijā, Lietuvā un Igaunijā ražotās lietas.

SIA "Kelle Expo" valdes loceklis Erlens Kelle informēja, ka pagaidām vēl nav zināmi visi uzņēmumi, kas tirgos savu produkciju. Aktīvāka pieteikšanās uz vietām notiks septembrī, kad uzņēmumu darbinieki būs atgriezušies no vasaras atvaļinājumiem.

Tomēr jau tagad E. Kelle atzīst, ka lielāko interesi izrādījuši pārtikas ražotāji. Apmēram 90 uzņēmumi no visas Latvijas ir iepazinušies ar veikala telpām un koncepciju. Viņš stāsta, ka pamatdoma šāda tirdzniecības centra izveidei bija izstādi "Ražots Latvijā" pārvērst paliekošā izstādē un tirdzniecības vietā vienlaikus, lai cauru gadu visiem būtu pieejami Latvijā ražoti labumi un gardumi.

Omīte ar zeķi nederēs

Mārupes novada uzņēmējs saimniecības "Sidrabjērs" īpašnieks Imants Dzelme atzīst, ka neplāno jēra gaļas produkciju piedāvāt pircējiem tirdzniecības centrā. Viņš uzskata, ka tirdzniecības centra izveide nav pareizā pieeja pašmāju produkcijas popularizēšanai un pārdošanai. "Ir ļoti maz tādu uzņēmēju, kas paši ražo un pašiem ir laiks stāvēt veikalā un pārdot savu produkciju. Savukārt nolikt pie stenda kādu svešu cilvēku, omīti no centrāltirgus, kas paralēli ada zeķi un kaut ko it kā arī pārdod – no tā nav nekādas jēgas," uzskata I. Dzelme.

Uzņēmējs vērtē, ka pareizāka pieeja būtu, piemēram, apjomīga tirgus rīkošana reizi mēnesī vai nedēļā. "Zinu, ko grib pircējs un kā tas viss strādā," saka I. Dzelme.

Lai gan Siguldas novada mājas vīnu ražotāja "Zilver" pārstāvis Jānis Zilvers par iecerēto tirdzniecības centru vēl nebija informēts, viņš pauda līdzīgu viedokli kā I. Dzelme: "Jāskatās, kā būs, bet pagaidām mums nav darbinieku, kas varētu sēdēt veikalā un tirgoties. Ideja, protams, apsveicama, bet jārēķina un jāsaprot, vai papildu darbinieka nolīgšana un telpu īre atmaksāsies."

80 % – Latvijas prece

Plānots, ka jaunizveidotajā centrā aptuveni 80 % ražotāju pārstāvēs Latviju, savukārt 20 % būs viesi no kaimiņu valstīm – Lietuvas un Igaunijas. Pavisam kopā tirdzniecības centrā varētu būt aptuveni 300 vietējo ražotāju.

Baltijas Ražotāju centrs būs iespēja ikvienam Latvijas iedzīvotājam atbalstīt vietējos un iegādāties kvalitatīvas, Latvijā ražotas preces. Nereti ir dzirdēts, ka trūkst vienas vietas, kur atrast latviskas dāvanas saviem ārzemju draugiem. Baltijas Ražotāju centrā būs pārstāvēti visi novadi. Centrā būs iespējams gan izvietot tirdzniecības vietu, gan instalāciju vai kā citādi prezentēt savu uzņēmumu.