01.08.2012 15:43

Mārupē ražos kaviāru

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Mārupes novadā jau drīzumā sāks ražot kaviāru. Mārupes novadā jau drīzumā sāks ražot kaviāru. arhīvs

Mārupes novadā esošais uzņēmums SIA "RR Fish" īstenojis 930 000 latu vērtu projektu akvakultūras nozarē, lai sāktu kaviāra ražošanu.

Zivjaudzētava darbu sāka pirms pusgada, un patlaban tajā aug un attīstās ap 35 000 storu, ko uzņēmums audzē kaviāra iegūšanai. Kaviāra iegūšanu plānots sākt aptuveni pēc diviem gadiem, saražojot 100 tonnu zivju gaļas un trīs tonnas kaviāra gadā, vēsta laikraksts "Dienas Bizness".

Kopējās projekta izmaksas ir ap 930 000 latu, no tā Eiropas Savienības līdzfinansējums - 60%, ko Lauku atbalsta dienests kompānijai jau atmaksājis.

"RR Fish" ražošanā izmanto tehnoloģiju, kas aizgūta no baltkrievu kolēģiem. "Mēs balstāmies uz ozonu kā pamatlīdzekli ne tikai ūdens dezinfekcijai, bet arī attīrīšanai," skaidro "RR Fish" valdes loceklis Juris Veidemanis.

Sākumā uzņēmums darbojies dīķsaimniecībā, bet secināts, ka storu audzēšana šajā segmentā neļaus gūt lielus ienākumus, tāpēc nolemts attīstīties, pievēršoties jaunai tehnoloģijai. Uzņēmuma īpašniekiem pievilcīgs bijis arī Eiropas zivsaimniecības fonda pēdējos gados atvēlētais finansējums nozarei - ap 100 miljoniem latu, to skaitā investīcijām akvakultūrām, kas devis cerību izvērst šādu biznesu. Ja nebūtu Eiropas naudas, visticamāk, šis projekts nebūtu īstenots, atzīst "RR Fish" valdes loceklis.

Uzņēmumā pielietotā tehnoloģija atšķiras no vairākuma Latvijas akvakultūras uzņēmumu ar to, ka stores tiek audzētas noslēgtā ūdensapgādes ciklā, izmantojot recirkulācijas sistēmu. Šī tehnoloģija paredz zivis intensīvi izaudzēt līdz noteiktam svaram un pēc kaviāra iegūšanas šo zivju gaļa tiks nogādāta tirdzniecībā.

"RR Fish" metode ļaujot iegūt kvalitatīvāku kaviāru atšķirībā no citiem tirgus dalībniekiem, kas kaviāru iegūst, tās periodiski slaucot, taču šie ikri pasaules tirgos kotējoties pakāpi zemāk. Pasaulē iespējas dabā iegūt kaviāru ir būtiski samazinājušās un pieprasījums pēc šīs delikateses ir lielāks nekā piedāvājums, tāpēc šī tehnoloģija strauji attīstās. "RR Fish" biznesa plāns paredz kaviāru iegūt 2,5-3 gadu laikā, zivīm sasniedzot 10-12 kilogramu dzīvsvaru.

Kopumā uzņēmumā tiek izmantoti ap 1000 kubikmetri ūdens, kas atrodas nepārtrauktā kustībā. Zivaudzētavā ir ap 35 000 zivju, bet tas neesot maksimums. Zivju aizpildījumu uzņēmums rēķina pēc zivju masas uz vienu kubikmetru ūdens - patlaban ir ap 40 kilogramiem, bet mērķis ir sasniegt ap 70 kilogramiem uz kubikmetru, stāsta Veidemanis.

Zivju mazuļi iepirkti kaimiņvalstīs, bet laika gaitā tos paredzēts izaudzēt pašu zivaudzētavā.

Pašmāju kaviāra tirgus esot neliels - daži simti kilogramu, tāpēc tā tirdzniecība plānota ārpus Latvijas. Kaviāru paredzēts realizēt eksporta tirgos, galvenokārt orientējoties uz NVS valstīm.

"Store kā ekskluzīva zivs ir Krievijas prerogatīva. Eiropas tirgū to vairāk izmanto restorānu biznesam jeb "HoReCa" sektoram un kā plaša patēriņa zivi to nepazīst. Savukārt Krievijā situācija ir cita un pieprasījums pēc tās ir liels," uzsver "RR Fish" valdes loceklis.

Patlaban notiek sarunas ar potenciālajiem kaviāra pircējiem - pazīstamu zīmolu turētājiem. "RR Fish" pagaidām nav atvēzējušies sava brenda izveidei, taču laika tam vēl esot pietiekami.

SIA "RR Fish" īpašnieki ir SIA "Fora Group" (75%) un Andrejs Tjutjunniks (25%).