01.08.2012 15:06

Pierīgā samazina lauku attīstības konsultantu skaitu

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Attēlam ir ilustratīva nozīme. Attēlam ir ilustratīva nozīme. arhīvs

No 1.augusta Latvijas novados, tostarp Pierīgā, strādā 26 uzņēmējdarbības konsultanti un 125 lauku attīstības konsultanti.

 

Kā norādīja SIA "Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs (LLKC), štata vienība "uzņēmējdarbības konsultanti" ir jaunievedums, lai sekmētu uzņēmējdarbības aktivitātes pieaugumu laukos, vēsta aģentūra LETA.

Savukārt lauku attīstības konsultantu skaits palicis nemainīgs, toties ir mainīta darbības vieta - astoņas darbavietas no Pierīgas reģioniem pārceltas uz Latgali.

"Darba pienākumus turpinās veikt lielākā daļa no līdzšinējiem speciālistiem. Lai stiprinātu uzņēmējdarbības atbalstu teritorijās ar negatīvu attīstības indeksu, no Pierīgas novadiem astoņas darbavietas pārceltas uz lielākajiem Latgales novadiem. Nodrošināts, lai katrā no reģionālajiem birojiem strādātu viens uzņēmējdarbības konsultants," norādīja LLKC finanšu administrators Dzintars Vaivods.

Viņš norādīja, ka LLKC sniegs konsultatīvo atbalstu šiem speciālistiem, kā arī finansēs nepieciešamo nacionālo ekspertu palīdzību biznesa analīzē un plānošanā.

Nozīmīgākie sadarbības partneri LLKC speciālistiem būs novadu pašvaldības, kas nodrošinās līdzfinansējumu un informatīvu atbalstu konsultantiem. Palielinot finansējumu šīs kopējās programmas īstenošanai, rasta arī iespēja piešķirt speciālistiem papildu līdzekļus transporta izdevumiem, lai viņi ne tikai tiktos ar lauku uzņēmējiem novadu administrācijas ēkās, bet vairāk varētu izbraukt uz saimniecībām, tādējādi efektīvāk sniedzot konsultāciju pakalpojumus.

LLKC konsultantiem tiek izvirzīti šādi uzdevumi: tikšanās organizēšana ar uzņēmējiem, to resursu un kapacitātes izvērtēšana, konsultatīvais atbalsts attīstības plānu izstrādāšanā un ieviešanā, kooperācijas veicināšana starp saimniecībām un uzņēmējiem, produkcijas tirdzniecības veicināšana, sadarbība ar skolām, lai ieinteresētu jauniešus palikt laukos, norādot uz iespējām pārņemt vai sākt uzņēmējdarbību.

Jānorāda, ka Latgales novados no 1. augusta tiek palielināts novadu lauku attīstības speciālistu skaits, savukārt atsevišķos Rīgas tuvumā esošajos novados - Ropažu, Ķekavas, Ādažu, Garkalnes, Inčukalna, Carnikavas, Stopiņu - šādu speciālistu skaits samazināsies.

"Šāds lēmums skaidrojams gan ar valdības iniciatīvām sekmēt Latgales reģiona attīstību, gan ar to, ka Latgales novadu teritorija būtiski pārsniedz Rīgas tuvumā esošo novadu teritoriju. Rīgai tuvumā esošo novadu iedzīvotājiem joprojām būs iespēja izmantot kaimiņu novados esošo lauku attīstības speciālistu atbalstu," skaidroja ministrijā.

Iepriekš pret šādu Zemkopības ministrijas lēmumu iebildusi Ķekavas novada pašvaldība, norādot, ka tādējādi tiks kavēta Pierīgas attīstība.

"Cilvēkiem ir nepieciešamas konsultācijas, jo normatīvo aktu prasības mainās ļoti bieži un lauku darbu darītājam nav laika ik dienas izsekot līdzi izmaiņām, tāpat laukos ir ierobežota interneta pieejamība. Konsultants ir cilvēks, kurš informē par izmaiņām, par jaunumiem un par atskaišu iesniegšanas termiņu ievērošanu," norādīja pašvaldībā.