23.07.2012 13:31

Ādažu poligonā vāks viršu medu

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Attēlam ir ilustratīva nozīme. Attēlam ir ilustratīva nozīme. arhīvs

Ādažu poligonā tuvākajā nedēļā vairāk nekā 30 bitenieki izvietos apmēram 1000 bišu saimes, kas līdz pat rudenim ievāks viršu medu.

 

"Šodien biedrība ar atbildīgajām valsts amatpersonām parakstīs līgumu, saskaņā ar kuru līdz septembrim būsim tiesīgi poligona teritorijā izvietot bišu saimes. Atšķirībā no pagājušā gada, kad stropus Ādažos izvietojām pirmo reizi un tikai augusta otrajā nedēļā, šogad to varēsim izdarīt jau tuvākajā laikā. Tas ir ļoti labi, jo virši jau sāk ziedēt un izskatās, ka varētu būt labs ienesums," biznesa portālam "Nozare.lv" sacīja Latvijas Biškopības biedrības padomes priekšsēdētājs Juris Šteiselis.

Viņš gan atturējās precizēt, cik viršu medus tika ievākts pērn, tomēr atzina, ka ieinteresēto bitenieku skaits daudzkārt pārsniedzis iespējas.

"Gribētāju bija daudz vairāk, nekā iespējams pieteikties. Poligons Ādažos darbojas jau no pagājušā gada pirmās puses, un teritorijas "bumbošana" viršiem, atšķirībā no jebkura cita auga, nāk tikai par labu. Virši vislabāk atjaunojas pēc tam, kad tos nodedzina, tādēļ viršu klājiens Ādažu poligonā katru gadu ir vienkārši izcils," atzina biškopis.

Arī pagājušajā gadā Ādažu poligonā pēc Nacionālo bruņoto spēku un Zemkopības ministrijas vienošanās sauso virsāju platībās tika izvietoti bišu stropi. Viens no sadarbības aspektiem paredz arī poligona drošības noteikumu ievērošanu, lai biškopju darbība netraucētu karavīru apmācībai un neapdraudētu pašus biškopjus.

Sausie virsāji ir viena no nozīmīgākajām dabas vērtībām Ādažu poligona aizsargājamo ainavu apvidū. Kopumā tie aizņem vairāk nekā 1000 hektāru un ir vislielākā šī biotopa atradne Latvijā.