10.07.2012 22:55

"Olainfarm" saņēmis "Baltijas korporatīvās izcilības balvu 2012"

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
"Olainfarm" saņēmis "Baltijas korporatīvās izcilības balvu 2012" Krišjānis Grantiņš

AS "Olainfarm" saņēmusi "Baltijas korporatīvās izcilības balvu 2012" un ir atzīta par labāko Baltijas biržā kotēto Latvijas uzņēmumu.

"Olainfarm" pārstāvis Salvis Lapiņš biznesa portālam "Nozare.lv" norādīja, ka Baltijas mērogā "Olainfarm" šogad novērtēta kā otrais labākais uzņēmums. Par labāko Baltijā šogad nominēta Lietuvas telekomunikāciju kompānija "Teo LT", kas uzvarējusi arī starp Viļņas biržā kotētajiem uzņēmumiem. Igaunijā uzvarējusi "Harju Elekter".

S. Lapiņš atzīmēja, ka pēdējo trīs gadu laikā "Olainfarm" piedzīvojusi strauju izaugsmi "Baltijas korporatīvās izcilības balvas" vērtējumos. Tas ir, no 19. vietas Baltijā 2010. gadā uz astoto vietu 2011. gadā un otro vietu šogad.

Ikgadējo "Baltic Corporate Excellence Award" pētījumu veic finanšu analīzes kompānija "CE Services", lai noteiktu Baltijas biržās kotētos uzņēmumus, kuri ilgākā periodā spēj uzturēt gan labus finanšu rezultātus, gan reputāciju, gan komunikāciju ar investoriem, kā arī lai motivētu citas biržā kotētās kompānijas uzlabot sava uzņēmuma kvalitāti – finanšu veselību, korporatīvo pārvaldību, kā arī stiprinātu biznesa modeli.

"CE Services" eksperti norādījuši, ka "Olainfarm" ir spējusi uzlabot savus finanšu rezultātus, galvenokārt pateicoties apgrozījuma pieaugumam un fiksēto izmaksu samazinājumam. Uzņēmumam ir salīdzinoši laba produktu diversifikācija – desmit medikamenti veido 87 % no kopējā apgrozījuma.

Eksperti arī norādījuši, ka, tā kā "Olainfarm" ir vertikāli integrēta un tai ir labi attīstīta infrastruktūra, uzņēmums ir ļoti elastīgs attiecībā uz tā ražošanas kapacitāti.

"Baltijas korporatīvās izcilības balvas 2012" žūriju veidoja pārstāvji no Šveicē bāzētā "CE Asset Management AG", Latvijas "CE Services" un Banku augstskolas.

Uzņēmumu vērtējumā 50 % veidoja kvantitatīvie faktori, piemēram, bilances stiprums, pelnītspēja, kapitāla un darbības efektivitāte, skatot gan pašreizējo situāciju, gan arī vēsturisko, pēdējo piecu gadu situāciju.

Atlikušos 50 % veidoja uzņēmuma padziļināta analīze. Tajā tika novērtēts uzņēmuma biznesa modelis, vadības struktūra, finanšu vadība un vispārējais tirgus stāvoklis, kurā uzņēmums veic savu darbību.

Jau ziņots, ka, tāpat kā pērn kopumā, arī šogad pirmajā ceturksnī Latvijas zāļu ražotāja "Olainfarm" koncerna peļņa pārsniegusi rekorda rādītājus. Peļņa veido 2,4 miljonus latu, kas ir par 40 % vairāk nekā pirmajos trīs mēnešos pērn. Koncerna apgrozījums šā gada pirmajā ceturksnī bija 12,1 miljons latu, kas ir par 48 % vairāk nekā 2011. gada pirmajā ceturksnī.

Patlaban "Olainfarm" produkcija tiek eksportēta uz vairāk nekā 30 pasaules valstīm, tostarp Baltijas valstīm, Krieviju, citām NVS valstīm, Eiropu, Ziemeļameriku, Āzijas valstīm un Austrāliju.

"Olainfarm" 2012. gada budžets un darbības plāns paredz, ka uzņēmuma apgrozījums šogad sasniegs 48 miljonus latu, bet peļņa veidos 8,6 miljonus latu. Saskaņā ar 2012. gada pirmā ceturkšņa neauditēto pārskatu realizācija ir sasniegusi 25 % no gada plānotā apjoma, bet peļņa – 28 % no gadā plānotās.

"Olainfarm" pērn guvis rekordlielu peļņu 6,8 miljonu latu apjomā, kas bijusi par 93 % lielāka nekā 2010. gadā, kad tā bija 3,53 miljoni latu. "Olainfarm" koncerna apgrozījums pērn bija 36,71 miljons latu.

Biznesa žurnāla "Kapitāls", "IBS Prudentia" un biržas 2011. gada pētījumā "101 vērtīgākais Latvijas uzņēmums" AS "Olainfarm" ar uzņēmuma vērtību 51,13 miljoni latu ierindota 42. vietā.