09.04.2016 08:28

FOTO: Uz "Rāmavu" aplūkot gan rītdienas traktoru, gan mazdārziņa kapli

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
FOTO: Uz "Rāmavu" aplūkot gan rītdienas traktoru, gan mazdārziņa kapli Einārs Binders

Ķekavas novada Valdlauču izstāžu kompleksā "Rāmava" vēl sestdien un svētdien var pagūt apskatīt pavasara gaidītāko lauksaimniecības, mežkopības un komunālās saimniecības izstādi "Pavasaris 2016". Šogad izstāde pameklētājus aicina jau 24 reizi.

Izstāde, ko apmeklē arī zemkopības ministrs

Kā uzsver izstādes "Pavasaris 2016" rīkotāji, ik gadu pavasara izstādi "Rāmavā" apmeklē vairāk nekā 12 tūkstoši cilvēku. Šeit tradicionāli var aplūkot gan jaunāko lauksaimniecības un mežsaimniecības tehniku, gan piedalīties semināros un diskusijās par nozares aktuālākajām tēmām.

Piemēram, šā gada izstādes pasākumu programmā ir iekļauti jautājumi par Lauku atbalsta dienesta elektroniskās pieteikšanās sistēmas lietošanu, Eiropas Savienības atbalsta saņemšanu mežsaimniecībā un daudz ko citu, ieskaitot aktualitātes garšaugu audzēšanā un augļaugu slimību ierobežošanā.

Kā zināms, izstādes atklāšanu ar klātbūtni pagodināja zemkopības ministrs Jānis Dūklavs un arī bijušie zemkopības ministri.

Kā vienmēr – spožu ārzemju traktoru pārsvars

Regulārāki "Rāmavas" izstāžu kompleksa apmeklētāji noteikti būs ievērojuši, ka pārsteidzošu izmaiņu pēdējo gadu laikā izstādēs nav. Ja izmaiņas ir, tās ir paredzamas un pat gaidītas. Piemēram, ārzemēs ražotā traktortehnika kļūst arvien iespaidīgāka, kombaini modernāki, arkli, sējmašīnas, un cita uzkabināmā tehnika funkcionālāka, lauksaimniecības ķīmija it kā videi draudzīgāka un tamlīdzīgi.

Pa vidu ārzemju industrijas ražojumiem iespraucies arī kāds pašmāju mēslu ārdītājs, pie traktora piekabināms pļāvējuzgalis vai rūpniecisks malkas skaldītājs, taču pārāk daudz tādu piedāvājumu nav. Biežāk jau latviešu uzņēmēji stādās priekšā kā ārzemju firmu produkcijas izplatītāji, piemēram, solot pārdot plaša klāsta un jaudas "McCormik" vai kādas citas firmas traktorus.

Pie dažādām vieglākām un nopietnākām koka celtnēm – pirtiņām, lapenēm un nojumēm, kas apmetušās saliņās starp vareno lauksaimniecības tehniku, arī nav vietējo ražotāju absolūts pārsvars. Jūtams, ka ceļš uz "Rāmavu" labi zināms arī lielākiem un mazākiem ražotājiem no Lietuvas.

No kapļa līdz modernam pagrabam

No Pierīgas ļaudīm "Apriņķis.lv" nedēļas nogalē "Rāmavā" sastapa nu jau gadu senu paziņu no Salaspils – Raiti Mačiņu. Pirms gada viņš pirmo reizi uz "Rāmavu" bija atvedis savus "Saules vīnus" un tagad stāsta, ka debiju var uzskatīt par izdevušos. Gada laikā esot gandrīz dubultojies tirgū piedāvājamo vīnu skaits – no četriem uz septiņiem.

"Nav šaubu, ka arī maziem ražotājam ir jāpiedalās šādās izstādēs, jo kā tad citādi pircējs zinās, ko es ražoju, un kā es noskaidrošu viņu viedokli," teic R. Mačiņš.

To, ka Pierīgas ražotāji palaikam mēdz tirgū parādīties ar interesantiem ražojumiem, apliecina ražotāji no Baldones, kas no mitrumnecaurlaidīgiem kompozītajiem materiāliem izveidojuši zemē ierokamu pagrabu, kas no ārpuses atgādina zemūdens peldrīku. Pagrabu ražošana sākusies tikai pirms trim mēnešiem, tāpēc bijis skaidrs, ka jābrauc arī uz "Rāmavas" izstādi.

Baldoniešu ražojums esot īpaši piemērots vietām ar augstu gruntsūdens līmeni. Tāds 12 kubikmetrus liels pagrabiņš nesver pat tonnu un ir ērti uzstādāms jebkurā īpašniekam piemērotā vietā. Cenā ir kļauti pat mitrumizturīga finiera plaukti. Tiesa uzstādīšana, kurā ietilpst arī pareiza bedres izrakšana, gan maksājot līdz pat tūkstotim eiro.

Un vēl kā pretstatu ārzemju industrijas radītajiem spožajiem traktoriem jāpiemin kāds "praktiskais latvietis" ar savu roku darbu – pensionārs Jānis no Saulkrastiem ar paša sametinātiem kapļiem. Viņš, ērti iekārtojies starp stādu pārdevējiem, stāsta, ka tie Ķīnā un vēl citur ražotie un veikalos nopērkamie kapļi nemaz īsti savam uzdevumam nekalpojot, jo metāls ir neizturīgs, lūst, lokās un Latvijas dārzu zemei nemaz neder, lai arī izskatās ļoti labi.

"Tādus tikai plauktā smukumam var turēt," teic Jānis. Tāpēc viņš pēc aiziešanas pensijā nolēmis padomāt par cilvēkiem, kam ir savs kaktiņš zemes, kurā nav vietas, kur apgriezties traktoram. Uz "Rāmavu" ar saviem kapļiem atbraucis pirmo reizi. Skatoties, kā cilvēki pērk koku un puķu stādus un sēklas savām mazajām saimniecībām, cerot sagaidīt arī savu pircēju.

"Rāmavas" nelaipnie kaimiņi

Kā liecina pieredze, uz tāda mēroga izstādēm, kā "Pavasaris", ierodas ļaudis no visas valsts, varbūt pat ārzemēm. Parasti viņi atbrauc ar automašīnām, kurām vismaz uz dažām stundām jāatrod stāvvieta. Par tādu ir padomāts arī "Rāmavā". Turklāt stāvvietas cena ir pat ļoti pieņemama – tikai divi eiro par visu stāvēšanas laiku. Taču par norādēm, kur to atrast, šķiet, līdz galam nav īsti padomāts.

Turklāt kāds varbūt grib iekļūt izstādē pa galvenajiem vārtiem un domā, ka tad auto labāk atstāt būtu ielas pretējā pusē, kur savus braucamos tur arī vietējo māju iedzīvotāji. No vienas puses tas nemaksā neko, bet, ja painteresējamies, ko par izstādes apmeklētāju pieplūdumu divreiz gadā domā "Rāmavas" kaimiņi, tad vis neko labu dzirdēt nevar. Varbūt pats nekaitīgākais bija teikums: "Kā jūs mums esat apnikuši..."

Bet runa taču ir par vietu, uz kuru brauc visi, kam interesē zemes un mežu kopšana.