16.06.2012 12:30

Fantāzijas bizness jeb neparastie Pierīgas uzņēmumu nosaukumi

Autors  Karina Bērziņa
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Nereti uzņēmumu nosaukumi liek pasmaidīt, taču reizēm gadās arī, ka uzņēmumu vadītāju humora izjūta ir apšaubāma un centieni izcelties radījuši pretēju efektu.

Ādažu novadā izveidots autoserviss "Auto – stop" un gribot vai negribot jāprāto – "stop" būs pirms vai pēc remonta? Arī lietotu apģērbu veikals "Hammer" ('āmurs' no vācu val.) liek šaubās raukt pieri – kas par āmuru, vai iepriekšējie apģērbu īpašnieki nonākuši zem āmura?

Babītes novadā mājvietu radis uzņēmums "Lai ripo". Varētu šķist, ka tas arī ir autoserviss, bet nē– valodu apmācība. Savukārt apbedīšanas pakalpojumus piedāvā SIA "Aīds" – šis uzņēmums ticis pie vārda, pateicoties sengrieķu pazemes un mirušo valstības dievam.

Baldones novadā gateris nosaukts mūsu "Eirovīzijas" zvaigznes vārdā – SIA "Anmarie". Tāpat tur darbojas pirts SIA "Čaterlejas", kas, visticamāk, nosaukumu guvusi no D. H. Lorenca erotiskā romāna varones. Pasažierus pārvadā SIA "Baibus" (no angļu val. bye 'atā' un bus 'autobuss'). Nez, vai pasažieriem atliek vien ar roku pamāt aizejošajam transportam?

Carnikavas novadā nēģu cienītājiem par prieku caur asarām viens no labākajiem Latvijas nēģu pārstrādes uzņēmumiem nosaukts par "Krupi". Cilvēki pasmejas, bet delikateses pērk. Izceļas carnikavieša vides reklāmu izvietošanas uzņēmuma nosaukums – SIA "Auzas tautumeita".

Garkalnes novada bērnudārza nosaukums "Zelta rasa" ir ļoti tieša atsauksme uz Līgo nakts papardes zieda meklēšanu.

Inčukalna novadā
sauļoties gribētājus gaida solārijs "Blueberry" (no angļu val. – 'mellene'), diez vai solārija apmeklētāja mērķis ir iegūt zilganu ādas toni?

"Kungu rija" ir tautisks nosaukums restorānam Krimuldas novadā. Tomēr kungu rijā senos laikos mūsu senčiem prieka bija maz.

Ķekavas novadā aicina "Piranija", kas nav apsardzes firma, bet gan picērija. Nosaukums apetīti neraisa. Skanīgu nosaukumu izvēlējies arī pasākumu organizēšanas uzņēmums "Poison" (no angļu val. – 'inde'). Makšķernieki var doties uz veikalu "Svēteļi – 2" un smīnēt ūsās, jo necik lieli draugi copmaņiem garkājainie putni vis nav – zog zivis, citreiz arī ēsmu. Toties reklāmas kompānija "Vējš zīmolos" atsauc atmiņā daudzu bērnu iemīļoto Keneta Greiema grāmatu "Vējš vītolos". Ķekavā tiek piesaukts sengrieķu mīts par vīrieti, kas nogalināja tēvu, apprecēja māti un kļuva par savu māsu un brāļu tēvu, datortehnikas tirgotāju firmas SIA "Oidipus" nosaukumā, savukārt Baložos mitinās metālapstrādes uzņēmums SIA "Nemezīda" (sengrieķu atriebības dieviete).

Mālpils novadā savukārt atrodams veikals ar varen lepnu nosaukumu "Baltic clothing company" (no angļu val. – 'Baltijas apģērbu sabiedrība'), kurā var iegādāties lietotus apģērbus, tautā mīļi dēvētus par humpalām. Savukārt SIA "Emu" nenodarbojas ar strausu audzēšanu, bet ir kokapstrādes uzņēmums.

Mārupes novadā bezgala cēls nosaukums dāvāts suņu frizētavai "Angel eyes" (no angļu val. – 'eņģeļa acis'). Te nu gan ir veiksmīgi iztapts vidusmēra potenciālā klienta gaumei.

Un kuram gan varētu ienākt prātā, ka Olaines novada uzņēmums "Marmors" nodarbojas ar metāla apstrādi un tirdzniecību, bet SIA "Krievu sēta" piedāvā rūpnieciskās iekārtas.

SIA "Bargo kokmateriāli" Ropažu novadā ar nosaukumu informē, ka joku maz, te nekādi maigie un labsirdīgie puiši nestrādā.

Salaspils novadā atpūtas kompleksa nosaukums satriec ar savu vienkāršo ģenialitāti – "Kolotilovka" (no krievu val. kolotitj – 'sist, kulstīt', tātad vieta, kur sit, kulsta). Lai laba atpūta!

Sējas novadā ar apzaļumošanu nodarbojas SIA "Nekādi džungļi". Nevajag jau arī tos džungļus, vajag, lai ir smuki.

Saulkrastos būt uzmanīgiem aicina interneta pakalpojumu sniedzēji "Tup un turies" – ka tik tas ātrais internets neaizrauj kaut kur projām!

Siguldā bāzējas taksometru pakalpojumu sniedzēji SIA "Dorians" (O. Vailda sātana apsēstais varonis "Doriana Greja ģīmetne"), savukārt floristikas salons aizņēmies skanīgo Manderlijas vārdu, tas aizgūts no Dafnes di Morjē romāna "Rebeka", taču grāmata beidzas ar ugunsgrēku.

Stopiņu novada Līčos darbojas būvmateriālu tirgotājs SIA "Divi Bebri". Šajā novadā strādā privātais bērnudārzs "Karlson Plus" (atcerēsimies šī bērnu drauga apetīti) un kafejnīca "Zirneklītis".