21.03.2016 07:43

Ina Stupele – starpniece starp pašvaldību un uzņēmējiem Siguldā

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ina Stupele: Mūsu uzņēmēji labi saprot, ka nav viegli radīt kaut ko jaunu, bet patiesībā daudz grūtāk ir savu ražojumu vai pakalpojumu pārdot. Tāpēc arī konkurences cīņā ar citiem novadiem turamies kopā – uzņēmēji un pašvaldība. Bet mūsu uzņēmēju atpazīstamībai kalpo preču zīme “Radīts Siguldā”. Ina Stupele: Mūsu uzņēmēji labi saprot, ka nav viegli radīt kaut ko jaunu, bet patiesībā daudz grūtāk ir savu ražojumu vai pakalpojumu pārdot. Tāpēc arī konkurences cīņā ar citiem novadiem turamies kopā – uzņēmēji un pašvaldība. Bet mūsu uzņēmēju atpazīstamībai kalpo preču zīme “Radīts Siguldā”. Einārs Binders

Siguldas Uzņēmējdarbības atbalsta punkta pirmsākumi meklējami pirms četriem gadiem, kad siguldieši iesaistījās Latvijas–Igaunijas pārrobežu sadarbības projektā, un jau otro gadu to vada Ina Stupele. Par savu darbu viņa saka: "Esmu starpniece starp pašvaldību un novada uzņēmējiem."

Jārunā gan ar lielajiem uzņēmējiem, gan iesācējiem

"Ikdienā strādājam ar projektiem, kas veicina uzņēmējdarbības vides attīstību novadā. Tiekamies gan ar lielajiem un mazajiem uzņēmējiem, gan cilvēkiem, kuri vēl tikai domā uzsākt uzņēmējdarbību. Viņiem parasti ir idejas, bet nav ne jausmas, kā tās attīstīt. Skaidroju, kādu juridisko formu saimnieciskajai darbībai labāk izvēlēties, kā reģistrēt uzņēmumu, kādi nodokļi būs jāmaksā, kā piesaistīt finanses uzņēmējdarbības uzsākšanai, reizēm arī – kā atrast telpas savam uzņēmumam.

Telpu jautājums ir svarīgs daudziem Siguldas uzņēmējiem, tāpēc savā interneta mājaslapā izveidojām sadaļu "Īpašumi uzņēmējdarbībai". Tajā aicinām telpu īpašniekus sūtīt ziņu, ja atbrīvojas vieta veikalam, birojam vai ražotnei. Pašlaik Siguldā brīvu telpu šim nolūkam tikpat kā nav. Ja kāds uzņēmējs savas platības atbrīvo, neilgā laikā tās jau atkal ir aizņēmis kāds cits pakalpojumu sniedzējs vai ražotājs.

Vasarā ir liela interese par ielu tirdzniecību – kur, piemēram, saņemt atļauju tirgoties. Esmu viens no "kanāliem", kas šādu informāciju var sniegt," stāsta I. Stupele.

Svarīgi nodarbināt pašu cilvēkus

"Kopumā Siguldā šobrīd ir apmēram 800 aktīvu uzņēmumu – sanāk vidēji 42 uzņēmumi uz katriem 1000 novada iedzīvotājiem. Katru gadu klāt nāk 100 jauni. Vadošā nozare ir apstrādes rūpniecība, kurā nodarbināti 67 procenti novada iedzīvotāju. Lielākā daļa pārstrādes uzņēmumu ir saistīta ar kokapstrādi – mēbeļu, būvdetaļu un paneļu māju ražošanu. Svarīgi, ka šajos uzņēmumos strādā mūsu pašu novada cilvēki, nevis darbavietas aizpilda citu novadu iedzīvotāji.

Otra lielākā nozare ir tirdzniecība. Pamatā tie ir uzņēmumi ar plašu veikalu tīklu. Līdz ar to tajos ir liels nodarbināto skaits, bet darbavietas ne vienmēr ir mūsu novada teritorijā. Piemēram, firmai "Vita mārkets" ir vairāk nekā 50 veikalu, kas izkaisīti pa visu valsti, bet Siguldā ir tikai divi "Elvi" veikali. Līdzīgi ir arī ar SIA "RDA", "Venda 2" un "Kristīne RR", kas ir ar plašu veikalu tīklu ne tikai novadā, bet visā Latvijā. Līdz ar to šie un citi novada uzņēmumi rada darbavietas visā Latvijā.

Tūrisma nozares uzņēmumos, kas darbojas Siguldā, 61 procents nodarbināto ir vietējie iedzīvotāji. Attīstot tūrismu, ieguvēji ir arī vietējo pakalpojumu sniedzēji – veikalu, kafejnīcu un naktsmītņu īpašnieki, arī pārtikas ražotāji. Tāpat arī no novada sporta dzīves – bobsleja, kamaniņu braukšanas, kalnu slēpošanas – labumu gūst Siguldas viesnīcas un sabiedriskās ēdināšanas iestādes," stāsta I. Stupele.

Labprāt pērk "Radīts Siguldā" produktus

"Lai veicinātu lokālpatriotismu, pērn maijā zaļā gaisma tika dota preču zīmei "Radīts Siguldā". Līdzīgi kā zīmols "Sigulda aizrauj!", tā tiek attīstīta sadarbībā ar "Elvi" veikaliem. Mūsu pieredze liecina, ka siguldieši ir patrioti un dod priekšroku sava novada produktam. To atzīst gan paši vietējie uzņēmēji, gan tie, kuri atnākuši no citurienes un šeit izveidojuši savu uzņēmumu vai tirdzniecības vietu," uzsver I. Stupele.

Viņa stāsta, ka preču zīmi "Radīts Siguldā" jau saņēmuši 40 uzņēmumi, kas ražo pārtikas preces, ādas izstrādājumus, interjera priekšmetus, mēbeles, kā arī sniedz dažādus pakalpojumus. Preču zīmi saņem uzņēmumi, kas sniedz ar tūrismu saistītus pakalpojumus vai kaut ko ražo, taču viens no svarīgākajiem nosacījumiem ir, lai lielākā daļa darbinieku būtu Siguldas iedzīvotāji.

"Lai iedzīvinātu preču zīmi "Radīts Siguldā", sākumā gribējām veidot īpašu Siguldas ražojumu stendu "Elvi" veikalos, taču produkti ir ļoti atšķirīgi – gan pārtikas, gan rūpniecības preces, kas vienā plauktā kopā nemaz nevar atrasties. Atradām risinājumu, izveidojot īpašu "Radīts Siguldā" produkta atpazīstamības zīmi – kartona lāsīti.

Taču, piemēram, ikgadējā Siguldas stādu parādē, kuru apmeklē igauņi, lietuvieši, arī somi, gan būs vienotais "Radīts Siguldā" preču stends. Tāds pats stends tiks izveidots arī Siguldas tūrisma informācijas centrā," stāsta Uzņēmējdarbības atbalsta punkta vadītāja.

Uzņēmēji un pašvaldība rosina izdomu

Pirms iepazīstināt ar uzņēmējdarbību rosinošiem konkursiem, kas ik pa laikam notiek novadā, I. Stupele atgādina, ka Siguldā ir Uzņēmēju konsultatīvā padome, kurā darbojas 15 novada uzņēmēji, piemēram, AS "Siguldas būvmeistars" valdes priekšsēdētājs Jānis Libkovskis, SIA "Vita mārkets" valdes priekšsēdētājs Imants Rendenieks, SIA "Kokapstrāde 98" valdes loceklis Gunārs Dzenis, KKS "Allažu saime" valdes priekšsēdētājs Ēriks Čoders un citi.

"Ar uzņēmējiem tiekamies reizi divos mēnešos un informējam viņus par savām aktivitātēm. Tāpat, pirms nākam klajā ar kādu jaunu ideju, noskaidrojam uzņēmēju viedokli, vai viņi to atbalsta un ir gatavi iesaistīties vai tieši otrādi – ideju noraida.

Viena no Uzņēmējdarbības atbalsta punkta un uzņēmēju sadarbības formām ir līdzdalība biznesa ideju konkursu rīkošanā. Piemēram, pērn pirmo reizi rīkojām jauniešu uzņēmējdarbības ideju konkursu. Balvas – portatīvo datoru, mobilo telefonu un planšetdatoru – sarūpēja uzņēmēji. Līdz finālam tika sešas biznesa idejas. Konkursa uzvarētājs Krists Kariņš no Siguldas Valsts ģimnāzijas prezentēja mobilās aplikācijas "Guide S!" ideju.

Pašlaik aicinām sievietes, kuras audzina bērnus līdz astoņu gadu vecumam, piedalīties ideju konkursā. Tā kā mēs sakām, ka Sigulda ir pilsēta ģimenēm, uz Uzņēmējdarbības atbalsta punktu pie manis bieži nāk jaunās māmiņas interesēties par iespējām sākt uzņēmējdarbību. Konkursam būs trīs kārtas, un to dalībnieču idejas, kas nokļūs līdz trešajai kārtai, tiks prezentētas uzņēmēju žūrijai. Konkursu ar 6000 eiro atbalsta pašvaldība, ar noteikumu, ka vienam projektam tiks piešķirts ne vairāk kā 2000 eiro. Pašam idejas autoram jāveic līdzfinansējums vismaz 20 procentu apmērā," teic I. Stupele.

Kalpojam Siguldas atpazīstamībai

Uz jautājumu, vai jaunākos laikos ir izdomāts kāds labāks Siguldas suvenīrs par ilgdzīvotāju spieķi, kura ražotāji, cita starpā, nemaz nav pievienojušies zīmolam "Radīts Siguldā", I. Stupele atbild: "Jau pieminēju skolēnu izdomāto aplikāciju mobilajam telefonam un varu sacīt, ka šobrīd par to tiek domāts. Piemēram, nesenajā jauniešu ideju konkursā bija viens piedāvājums – starp diviem stikliem ielikta kļavas lapa. Man personīgi gribētos šo ideju īstenot. Tāds priekšmets var kalpot kā galda dekors, to var pielikt kā gleznu pie sienas, iespējams stiklā iegravēt kādu vēstījumu.

Konkursa noteikumos bija paredzēts, ka idejas autors to var realizēt sešu mēnešu laikā. Ja viņš to neizdarīs, mēs esam tiesīgi ideju nodot tiem, kuri to īstenos."