15.06.2012 16:35

Modīgās pļaujmašīnas – jēru dzīve atkritumu poligonā Getliņos

Autors  Agnese Dzene
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Bez indīgiem izmešiem un trokšņa poligonā "Getliņi Eko" 60 jēri nenogurstoši pilda pļaujmašīnas funkciju.

Nedēļas laikā viņi apēd hektāru garas zāles, pleķīti pa pleķītim sezonas laikā nokopjot astoņus hektārus.

Jēri ir dzīvnieki, kuri lieliski veic savus pienākumus un ar tiem nav daudz jānoņemas, stāsta uzņēmuma pārstāvis Ojārs Deģis. "Ja ņemtu govis, tad būtu vajadzīgi vēl cilvēki, kas viņas slauc. It kā varētu buļļus, bet pie mums ir pārāk stāvas nogāzes šādām ganībām. Ar aitu vienkārši – palaid un viņa pati savā nodabā ganās," analizē O. Deģis.

Jēri nav cimperlīgi un viņu uzturēšanai pietiek vien ar zāli, ūdeni, sāli un minerāliem. Arī lietus un vējš netraucē, tomēr poligonā par nojumi ir padomāts un naktīs jēri tiek dzīti tajā. O. Deģis skaidro, ka jēri arī pa nakti var palikt ārā, bet drošāk tomēr, kad visi pie vietas.

Poligonā jēri par dzīvi pie Latvijas lielākās izgāztuves nesūdzas. Zālīte, ar ko noauguši ar māla slāni nobērtie atkritumu kalni, tiem garšo labi. „Nevajag speciāli tikai āboliņu vai kādu noteiktu zāles šķirni. Kāda ir, tādu ēd," atzīst O. Deģis.

Četrus mēnešu vecie jēri Getliņos ganās hektāru plašā ar elektrisko ganu iežogotā teritorijā. Čaklie ēdāji to pievar nedēļas laikā. Kad zāle noēsta, aploku pārvieto uz nākamo zemes pleķīti. Un tā katru nedēļu, līdz beigās - paliek tikai skaists mauriņš. "Ja ik pa brīdim teritorijā neieklīstu kāds svešs suns un pastāvīgi pa teritoriju nebraukātu mašīnas, varētu laist brīvībā, lai staigājas. Ja būtu sava saimniecība un zemes gabals ar sētu apkārt, nebūtu vajadzības pēc šāda aploka. Aita ir bara dzīvnieks un nekur prom nebēg," skaidro uzņēmuma pārstāvis.

Katru gadu jēri ierodas no zemnieku saimniecības "Mežkalēji" Jelgavas rajonā. Lai gan par jēru izīrēšanu neviens nevienam nemaksā, O. Deģis skaidro, ka labumu gūst ne tikai "Getliņi", bet arī zemnieku saimniecība. „Atdodot daļu jēru mums, viņi uz vasaru ir atslogoti. Lai gan nav cimperlīgi, sava uzmanība jāvelta."

O. Deģis priecājas par to, ka jēri ne tikai kopj teritoriju, bet arī uzlabo kopējo skatu uz atkritumu poligonu. "Aitas nemaz tik bieži nenākas redzēt un vēl jo vairāk Pierīgā. Pa vasaru pie mums strādā praktikanti, skolēni bieži nāk ekskursijās. Visus iepriecina skats - kalnainā pļavā ganās jēri. Mums pašiem arī uzlabo omu," atzīst O. Deģis.

Pirmie jēri poligonā tika ganīti 2010. Gadā. No zemnieku saimniecības par Ls 4 000 tika nopirkti 100 jēri, bet rudenī uzņēmumam aitas neizdevās pārdot, un ganāmpulks tika nodots atpakaļ saimniecībai ar vienošanos, ka 2011. gada pavasarī jērus "Getliņi Eko" atkal saņems atpakaļ.