08.12.2015 17:27

Mālpilī top augstā dizaina mēbeles ar latviešu amatnieka rokas pieskārienu

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Robots, lai cik precīzi darbotos, nekad nevarēs aizstāt cilvēka rokas pieskārienu, it īpaši augstā dizaina mēbeļu izgatavošanas nozarē. Robots, lai cik precīzi darbotos, nekad nevarēs aizstāt cilvēka rokas pieskārienu, it īpaši augstā dizaina mēbeļu izgatavošanas nozarē. Einārs Binders

Netālu no Mālpils centra ceļa malā ir ražotne, kur top tādu skandināvu dizaina firmu kā "Muuto", "Hay", "Fredericia" pasūtījumi. Mēbeļu cenas, ja ielūkojamies šo zīmolu katalogos, rakstāmas ar trim, pat četriem cipariem.

Pamatvērtība ir cilvēki

Lūgts pastāstīt īsu firmas vēsturi, SIA "Kvist" pārdošanas daļas vadītājs Viesturs Vikse teic, ka padomju laikā celtajās ēkās savulaik atradusies SIA "Sāgas grupa" rūpnīca "Laiko".


"Viss bija labi līdz 2008. gadam, kad rūpnīca bankrotēja. Tad ražotni no "Swedbank" atpirka Dānijas "Kvist Industries" A/S pārstāvji. Ar to brīdi sākās Mālpils mēbeļu ražotnes augšupeja, tiesa – ar nosaukumu "Kvist", kas radies no ģimenes, kura dibinājusi uzņēmumu, uzvārda. Kopš ražotnes pirmsākumiem šeit joprojām strādā vairāki mani kolēģi.

Pirmajā gadā uzņēmumā tika investēti aptuveni trīs miljoni eiro. Tagad, lai gan esam sasnieguši solīda uzņēmuma statusu, katru gadu attīstībā tiek ieguldīts apmēram viens miljons eiro. Tiek domāts ne tikai par rūpnieciskajām iekārtām, bet arī par ražošanas telpu paplašināšanu un siltināšanu, lai pat ziemā darbinieki var strādāt T-kreklā. Tas viss tiek darīts ar mērķi, lai cilvēki pie mums vēlētos strādāt, jo darbinieki ir firmas pamatkapitāls," stāsta V. Vikse.

Vieta, kur laukos ir darbs

Pašlaik SIA "Kvist" ražotnē tiek nodarbināti aptuveni 340 cilvēku. Darbiniekus uz Mālpili ved divi autobusi – no Gaujas caur Siguldu un no Līgatnes, Mores un Nītaures puses. Ja strādniekam ir pozitīva attieksme pret darbu un uzņēmumu, viņš precīzi izpilda darba uzdevumus, tas tiek novērtēts un tiek piedāvāts attīstīties profesionālajā jomā. Svarīgi ir arī tas, ka kopā ar algu, kas Latvijas apstākļiem ir laba, strādājošajiem tiek apmaksāta arī veselības apdrošināšana.

Savukārt "Kvist" Latvijas uzņēmuma vadībā pārsvarā ir gados jauni cilvēki, kuriem ir ap 30. "Iespējams, tas ir tāpēc, ka jaunu cilvēku enerģija palīdz uzņēmumam attīstīties. Es pats šeit sāku kā asistents, kad 2013. gadā atgriezos no Anglijas. Sākumā domāju, ka pietiks ar mēnesi, bet esmu šeit joprojām un augu kopā ar uzņēmumu," stāsta Viesturs un piebilst, ka šajā ziņā nav izņēmums. Piemēram, rūpnīcas kvalitātes dienestā strādā Andrejs, kurš pirms pusotra gada uz "Kvist" atnāca praksē no Mālpils profesionālās vidusskolas, palika un kopš tā laika šeit turpina savas karjeras attīstību.

Viesturs saka, ka tādi uzņēmumi kā "Kvist" Latvijā ir tie, kas palīdz jauniem cilvēkiem atgriezties mājās no ārzemēm. "Ja šeit būs motivējošas un interesantas darbavietas, mēs te paliksim," viņš saka un kā labu piemēru min vairākus Dānijā izglītību ieguvušus jauniešus, kuri tagad ir atgriezušies Latvijā un izvēlējušies strādāt tieši uzņēmumā "Kvist", jo ārzemēs iegūtā domāšana un starptautiskā pieredze uzņēmumā lieti noder.

Viesturs teic, ka "uzņēmumam neapšaubāmi ir vieglāk augt, ja ir aizmugure Dānijā. Dāņiem ir pieredze, kā attīstīt uzņēmumus, un iespēja investēt, savukārt mums ir pieredzējuši ražošanas darbinieki ar labu izpratni, kā kvalitatīvi izpildīt pasūtījumus."

Kāpēc dāņi izvēlējās Latviju

Viesturs Vikse stāsta, ka dāņiem jau bijusi pieredze ar uzņēmumu veidošanu Centrāleiropā, vairāk nekā pirms desmit gadiem izveidojot uzņēmumu Slovākijā, kas pamatā nodarbojas ar masīvkoka mēbeļu ražošanu. Pēc krīzes pienāca brīdis, kad pieprasījums auga, visas ražošanas jaudas esošajās ražotnēs bija izmantotas, tādēļ tika meklēta iespēja veidot jaunu rūpnīcu.

Vairāku rūpnīcu konkurencē ražotne Mālpils novada Upmalās izrādījās piemērotākā. Mālpils ražotnei bijis daudz plusu: gan pieredzējuši darbinieki, kas jau darbojušies mēbeļu ražošanas nozarē vismaz 20 gadu, gan modernas ražošanas iekārtas, gan pārbaudītas metodes, kur liels īpatsvars ir tieši kvalificētam darbaspēkam.

"Protams, vienmēr ir bijuši apsvērumi, kas ražotājiem, modernizējot rūpnīcas, liek izvēlēties robotus. Taču tādā jomā, kā augstas kvalitātes dizaina mēbeļu ražošana, neaizvietojams ir tieši cilvēka rokas pieskāriens. Tikai ar roku var sajust, vai tiešām viss ir ideāli noslīpēts, vai krāsojumā nav palikusi kāda tikai ar cilvēka aci saredzama nepilnība. Roboti šajā ziņā vēl nav attīstīti tiktāl, lai aizstātu cilvēku," skaidro "Kvist" pārdošanas daļas vadītājs.

Svarīgākais – nezaudēt klienta uzticību

"No pirmās dienas, kad mēs sākam runāt par ideju un to, kā vajadzētu ražot, var paiet gads līdz pirmajam, piemēram, krēsla prototipam, jo tā tapšanas procesā iesaistās dizaineri, ražotājs un pārdevējs. Tikai tad, kad visu pārstāvju intereses ir līdzvērtīgi piepildītas, ir radies veiksmīgs produkts.

Šobrīd "Kvist" sadarbojas pārsvarā ar ārvalstu, it īpaši Ziemeļeiropas, dizaineriem, kuru tirgu mēs vislabāk pārzinām, bet mēs labprāt sadarbotos vairāk arī ar Latvijas dizaineriem. Izstrādes stadijā ir projekts, kuram mēs redzam potenciālu ne tikai pašmāju tirgū, tas arī ir galvenais kritērijs, izvēloties idejas, ar kurām sadarboties," skaidro Viesturs.

Svarīgi, lai pasūtījumu izdarītu dizainers kopā ar pārdevēju. "Gandrīz visa produkcija, ko mēs radām, ir aizsargāta ar dizaina patentiem, un citam pasūtītājam mēs tādu pašu krēslu vai galdu nekad netaisīsim. Šo nosacījumu, tāpat kā kvalitātes prasības, uztveram ļoti nopietni, jo spēles noteikumi ir ļoti stingri.

Interesanti, ka tieši uz Ķīnas tirgu tiek sūtītas mēbeles no "Kvist", kur, kā zināms, pakaļdarinājumu dažādiem produktiem netrūkst. Mūsu cenas un kvalitāte, kā arī ražošanas procesu optimizācija patiesībā spēj konkurēt ar Ķīnas ražotājiem, un arī viņu patērētājs vēlas saņemt unikālu un augstas kvalitātes dizaina produktu. "Kvist" ir viens no tiem ražotājiem, kas savu produkciju no Eiropas ved ne tikai uz Austrāliju, Kanādu un jau kādu laiku uz ASV, bet arī uz Ķīnu, nevis otrādi. Tas ir panākts gan ar kvalitāti, gan ražošanas procesu optimizāciju un spēju konkurēt cenu ziņā."

Rūpnīca "Kvist" Mālpilī starp līdzīgām dizaina mēbeļu ražotnēm Eiropā lieluma ziņā ir augšgalā.

"Runājot par mūsu produkciju, klientiem ir svarīgi, lai, piemēram, saplākšņa krēsli vai masīvkoka galdi būtu ne tikai izskatīgi un izturīgi, bet arī visas mēbeļu detaļas pēc iespējas vairāk tiktu izgatavotas vienā ražotnē. Mēs kā ražotāji to varam izdarīt. Sastrādājoties ar dizaina pasaulē pazīstamiem klientiem, kuriem uzticamies mēs un kuri uzticas mums, izdodas ražot skaistas, labas un ērtas mēbeles ar potenciālu tirgū," uzsver mēbeļu ražotnes "Kvist" pārstāvis.