08.06.2012 13:29

Silakrogā saspieto "Bite" un citi: trīs sakaru torņi uz viena zemesgabala

Autors  Rasma Rudzāte
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Silakrogā saspieto "Bite" un citi: trīs sakaru torņi uz viena zemesgabala arhīvs

Eksperte: "Trīs debesīs slienošies monstri, kas atrodas netālu cits no cita, psiholoģiski rada diezgan nomācošu iespaidu."

Lai Ropažu novadā uzlabotu mobilo sakaru operatora "Bite" kvalitāti, Silakrogā plānots būvēt kārtējo mobilo bāzes staciju.

 


Ropažu novada iedzīvotāju apspriešanai nodota būvniecības iecere "Par SIA "TeleTower" mobilo sakaru bāzes stacijas un sakaru torņa būvniecību "Sileniekos".

Kāpēc tieši šajā vietā iecerēts celt "Bites" bāzes staciju, skaidro "Bite Latvija" Tehniskās nodaļas pārstāvis Jānis Putāns: "Augot klientu skaitam šajā vietā, radās nepieciešamība palielināt tīkla jaudu, lai iedzīvotāji "Sileniekos" varētu baudīt vēl labākus sakarus. Tieši pēc klientu vēlmes arī sākām darbu pie tā, lai atrastu piemērotāko vietu bāzes stacijas būvniecībai. Bāzes stacijas projekts ir nodots vietējiem iedzīvotājiem publiskai apspriešanai, un tad, ja tā noslēgsies pozitīvi, sāksies darbs pie projektēšanas. Projektēšanu veiks mūsu sadarbības partneris SIA "TK Projekts"."

Būvniecības ieceres ierosinātājs SIA "TK projekti" pārstāvis Gatis Rudzītis pastāstīja, ka bāzes stacijas augstums būs 60 metri. Torņa celtniecībai mobilo pakalpojumu sniedzējs izvēlējies zemes gabalu privātīpašumā "Silenieki", kas atrodas Silakrogā.

Ropažu novada domes būvvaldes vadītāja Renāte Gremze paskaidroja, ka uz zemes gabala "Sileniekos" jau darbojas "LMT" un "TELE 2" bāzes stacijas. "No vienas puses ir apsveicami, ka arī "Bites" klientiem uzlabosies mobilo sakaru pakalpojumi, bet no otras zināmas bažas rada triju bāzes staciju koncentrācija vienā vietā. Tāpēc aicinām iedzīvotājus nopietni izvērtēt iesniegto priekšlikumu un aktīvi iesaistīties tā apspriešanā," norūpējusies R. Gremze.

Savukārt Nacionālā Vides veselības centra speciālistiem jautājām, vai trīs bāzes staciju radītais elektromagnētiskais starojums nerada kaitīgu ietekmi uz vidi un cilvēku veselību.

Vides veselības nodaļas vadītāja Solvita Muceniece paskaidroja: "Tā ir diezgan ierasta prakse Latvijā, ka katrs mobilo pakalpojumu sniedzējs ceļ savu torni. Trīs debesīs slienošies monstri, kas atrodas netālu cits no cita, psiholoģiski rada diezgan nomācošu iespaidu. Pastāv iespēja, ka mobilo pakalpojumu sniedzēji savā starpā varētu vienoties un celt tikai vienu torni, bet būtību tas nemainītu, jo katrs no viņiem arī šajā gadījumā uzstādītu savu tehnisko aprīkojumu datu pārraidei. Runājot par elektromagnētiskā starojuma ietekmi uz vidi, pēc esošas pieredzes, Latvijā tas nepārsniedz 10 % no pieļaujamās normas."