26.10.2015 17:12

Jaunā "Getliņu" atkritumu šķirošanas rūpnīca ieskicē jaunu ēru atkritumu nozarē Latvijā

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Jaunā "Getliņu" atkritumu šķirošanas rūpnīca ieskicē jaunu ēru atkritumu nozarē Latvijā Einārs Binders

Atkritumu poligonā "Getliņi" atklāta jauna atkritumu šķirošanas rūpnīca, kas iezīmē revolucionāras pārmaiņas atkritumu apsaimniekošanas nozarē Latvijā. Turpmāk vairāk nekā 90 % sadzīves atkritumu, kas līdz šim tika noglabāti Getliņu poligonā, tiks sašķiroti un nodoti otrreizējai izmantošanai.

"Getliņu" nākotne bez lieliem atkritumu kalniem

Pirmdien, 26. oktobrī, Stopiņu novadā tika atklāta jaunā atkritumu šķirošanas rūpnīca poligonā "Getliņi". Jaunā rūpnīca viesīs pamatīgas izmaiņas atkritumu apsaimniekošana Latvijā. Proti, tagad Rīgas un Pierīgas iedzīvotāju rādītie sadzīves atkritumi vairs netiks izgāzti vienā kaudzē un pēc tam aprakti zem zemes. Tos tagad gudras iekārtas rūpīgi sašķiros vairākās frakcijās, bet pēc tam no tiem taps virkne vērtīgu lietu, kaut vai jauns plastikāta maisiņš ikdienas pirkumiem.

Kā stāsta SIA "Vides pakalpojumu grupa" valdes loceklis Guntars Levics, kura vadītais uzņēmums pirms diviem gadiem iepirkuma konkursā ieguva tiesībās pašu šķirošanas rūpnīcu būvēt un nākamos desmit gadus arī tajā saimniekot, nupat uzbūvētā rūpnīca ir plats solis tajā virzienā, lai Latvija no atkritumu apglabāšanas pilnībā pārorientētos uz to šķirošanu.

Viņš skaidroja, la, pateicoties jaunajai rūpnīcai, "Getliņos" tagad no nešķirotajiem sadzīves atkritumiem iegūs 20-30% pārstrādājamos materiālus, kuri vēlāk tiks nogādāti gan Latvijas, gan ārvalstu uzņēmumiem, kuri no tiem radīs atkal jaunas lietas.

"Rūpnīcā atsevišķi tiks nošķiroti tā saucamie reģenerējamie atkritumi – papīrs, PET pudeles, maisiņi, šampūna iepakojumi, ēdiena vienreiz lietojamie trauciņi un citas līdzīgas lietas. Tāpat atsevišķi citā čupiņā mēs 1-2% apmērā iegūsim melnos un krāsainos metālus, kurus nodosim Latvijas uzņēmumiem pārkausēšanai," sacīja G. Levics.

Savukārt pati lielākā daļa, 60-70% apmērā, pēc viņa stāstītā, būšot bioloģiskā atkritumu frakcija, proti, mandarīnu un kartupeļu mizas, koku lapas un tamlīdzīgas lietas. No šīs masas pēc tam uz vietas "Getliņos" iegūs biogāzi, kuru izmantos elektrības, siltuma ražošanai, kā arī tam, lai poligonā izaudzētās dārzeņu ražas nākotnē būtu vēl bagātākas.

G. Levics uzvēra, ka galā rezultātā, pēc atkritumu šķirošanas, uz dedzināšanu tiks nodoti vai atkritumu kalnā tiks noglabāti vien 5-10% no atkritumiem esošo 100% vietā.

Jāteic, ka atkritumu šķirošanas process jaunajā rūpnīcā ir pilnībā automatizēts. Visu paveiks iekārtas, kuras uzraudzīs vien 15 uzņēmuma SIA "Vides pakalpojumu grupa" darbinieki. Proti, bioloģiskie atkritumi uz šķirošanas līnijas no sadzīves atkritumiem tiks izsijāti caur vairākiem sietiem, bet metāli tiks savākti, izmantojot magnētus. Savukārt plastmasas iepakojumu, kas ir diezgan viegls, no līnijas vai nu nopūtīs vai nosūks. Turklāt tas, pateicoties lāzeriekārtām, atsevišķi vēl tiks sadalīts pa plastmasas veidiem.

Jaunā rūpnīca "Getliņos" bija nepieciešamība

Jaunā rūpnīca "Getliņos" ir lielākā un modernākā šķirošanas rūpnīca Baltijas valstīs un viena no lielākajām Ziemeļaustrumu Eiropā. Rūpnīca, kas uzslieta nepilna gada laikā, izmaksāja 10,2 miljonus eiro. Puse rūpnīcas projekta izmaksu segta no Eiropas Savienības struktūrfondu naudas.

Kopumā šīs ieceres realizēšana, kuras mērķis, pēc SIA "Getliņi Eko" valdes priekšsēdētāja Imanta Stirāna sacītā, ir poligona pārveide par vietu, kur nevis noglabā, bet pārstrādā atkritumus, bija darbs daudzu gadu garumā.

"Aptuveni septiņus gadus mēs gājām uz šo mērķi - jaunu rūpnīcu. Jo bez šī projekta realizācijas bija apdraudēta Getliņu pastāvēšana. Gadījumā, ja nebūtu uzcelta jaunā šķirošanas rūpnīca, Getliņu poligona iespējas noglabāt atkritumus tiktu izsmeltas jau tuvākajos pāris gados un būtu jāmeklē jaunas teritorijas atkritumu noglabāšanai. Mūsu galvenais mērķis ir likvidēt poligonu klasiskā izpratnē, kas ir vieta, kur tiek noglabāti atkritumu, un transformēt par vietu, kur atkritumi tiek pārstrādāti. Ja strādāsim, kā plānojuši, izveidosim 4-5 bioreaktorus, šī vieta paliks mūžīga," teica I.Stirāns.

To, cik ļoti liels darbs bija jāiegulda, lai Getliņus no pavisam šausminošas izgāztuves, kura piesārņoja gruntsūdeņus un gaisu, pārvērstu par vietu, no kuras ir arī savs labums, atceras arī Valsts prezidents Raimonds Vējonis. Tieši viņš, Lierīgas reģionālās vides pārvaldes vadītājs, pirms divdesmit gadiem kopā ar citiem ierēdņiem no Vides ministrijas domāja un plānoja - kā īsti varētu notikt videi draudzīgāka atkritumu apsaimniekošana.

"Kad tiku iemests "Getliņu" projektā, es vēl jauns puisis biju, kas tikko bija sācis strādāt Rīgā. Atceroties vēsturi, šim poligonam 2016. gads bija prognozēts kā darbības pēdējais gads. Tomēr tagad mēs redzam, ka laika gaitā, tehnoloģijām attīstoties, šī vieta ir ieguvusi daudz ilgāku laiku dzīvošanai. Šis jaunais objekts ir ļoti nozīmīgs, jo ļaus "Getliņu" poligonu izmantot vēl ilgāk. Turklāt Rīga un pašvaldības ap to varēs atkritumus šķirot," sacīja prezidents.

R.Vējonis piebilda, ka tas, ka sadzīves atkritumi tiks šķiroti "Getliņos", ir ļoti nozīmīgi, jo tieši poligons Stopiņu novadā ir tā vieta, kur tiek savesta vairāk nekā puse visas Latvijas atkritumu.

"Tā kā Rīga un pašvaldībās ap Rīgu saražo pusi vai pat vairāk no visiem Latvijas atkritumiem, šāda objekta atklāšana, kur tie tiks šķiroti, nevis noglabāti, ir ļoti nozīmīga. Latvijā viens iedzīvotājs gada laikā saražo 312 kilogramus atkritumu, un šis radītājs ir viens no zemākajiem Eiropā. Tomēr citi statistikas dati nav tik iepriecinoši - Latvija ir tāda valsts, kas nespēj šos atkritumus pienācīgi šķirot. Tāpēc šāda rūpnīca būs ieguldījums gan atkritumu šķirošanā, gan rūpēs par vidi," klāstīja prezidents.

Tomēr, lai gan tagad visus Rīgas un Pierīgas sadzīves drazas "Getliņos" šķiros, tas nenozīmē, ka krāsainie atkritumu šķirošanas konteineri māju pagalmos kļūst nekam nederīgi. Dalītajai atkritumu vākšanai vēl aizvien ir būtiska loma.

"Jāsaka, šīs rūpnīcas palaišana nekādi neaizstāj atkritumu šķirošanu. Lai pārvērstu dalīti vāktu materiālu, piemēram PET pudeles, gala produktā ir jāiegulda mazāk resursu. Savukārt rūpnīcā sašķirota pudele pirms pārvēršanas, piemēram, plastikāta masiņā, būs jāmazgā. Tāpēc, domājot par resursu taupīšanu, pareizāk ir turpināt atkritumu šķirošanu mājās," paskaidroja SIA "Vides pakalpojumu grupa" valdes loceklis G. Levics.