02.10.2015 08:04

Vangažos asfaltu tagad ražos lētāk, kvalitatīvāk un videi draudzīgāk

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Vangažu asfaltbetona rūpnīcā, kurā saimnieko ceļu būves firma SIA "Binders", asfaltu turpmāk ražos videi draudzīgi. Pateicoties modernajām tehnoloģijām, rūpnīcā radītais ceļa segums būšot lētāks, daudz kvalitatīvāks un kalpošot ilgāk.

Vangažos asfaltbetona rūpnīca, kas, starp citu, ir pirmā ceļu būvmateriālu ražotne Latvijā, nu kļuvusi daudz modernāka. Ceļu būves firma SIA "Binders", ieguldot 1,761 miljonu eiro, ieviesusi patiešām inovatīvas tehnoloģijas.

SIA "Binders" finanšu direktors Juris Fridmanis Vangažu modernizētās asfaltbetona rūpnīcas atklāšanā sacīja, ka kopumā ir ieviesti trīs jauni asfalta ražošanas tehnoloģiskie veidi, kas nu ļauj gan samazināt ražošanas izmaksas, gan samazināt videi kaitīgo izmešu daudzumu atmosfērā, gan radīt patiešām inovatīvu un kvalitatīvu produktu.

Pateicoties modernām iekārtām, tagad Vangažos asfalta ražošanas procesā kā vienu no izejvielām var izmantot nofrēzēto asfaltu, ko parasti uzskatīja par ražošanas atkritumiem. J. Fridmanis sacīja, ka pēc noņemšanas no ceļa klājuma veco asfaltu var izmantot atkal, ja vien tam pievieno speciālas piedevas un izmanto īpašu tehnoloģiju. "Šī tehnoloģija būtiski samazinās izmaksas, jo frēzētais asfalts ir lētāks," sacīja J.Fridmanis.

Tāpat jaunās iekārtas ļauj ražot arī tradicionālo silto asfaltu, kam nu tiks pievienotas speciālas piedevas, kas uzlabos tā tehniskās īpašības un radīs iespēju palielināt asfaltbetona transportēšanas attālumu un ieklāt to arī tad, ja gaisa temperatūra ir zemāka. Un, kā skaidroja J.Fridmanis, šis aspekts krietni vien uzlabos uzņēmuma konkurētspēju. "Pašlaik lielākā daļa no darbiem notiek esošo asfaltbetona rūpnīcu tuvumā, taču tagad varēsim apkalpot arī tālākus apgabalus. Pateicoties šai jaunajai tehnoloģijai, varēsim sacensties arī ar lietuviešiem," klāstīja finanšu direktors.

Vienlaikus Vangažu asfaltbetona rūpnīcā uzstādīta arī jauna iekārta polimēru modificētā bitumena ražošanai, kas, pievienots asfaltam, būtiski uzlabo tā kvalitāti un ilgmūžību. Lai frēzēto asfaltu varētu sagatavot ražošanas procesam, SIA ""Binders" iegādājies ļoti jaudīgu drupināšanas iekārtu no Ziemeļīrijas, savukārt asfalta uzglabāšanai izbūvēti jauni angāri.

To, ka Vangažu asfaltbetona rūpnīcas modernizācija ir liels ieguvums sabiedrībai, uzsvēra arī VAS "Latvijas Valsts ceļi" valdes loceklis Edgars Strods. Viņš norādīja, ka sasniegums ir tas, ka asfalts Vangažos tagad tiks ražots, domājot par vides interesēm - izmantojot ceļa segumu atkritumus atkārtoti un samazinot enerģijas patēriņu un izmešu daudzumu. Tāpat VAS "Latvijas Valsts ceļu" pārstāvis minēja, ka nākamajā ceļu būves sezonā varēšot būvēt daudz kvalitatīvākus ceļus nekā līdz šim.

Vangažu asfaltbetona rūpnīcas modernizēta piecu mēnešu laikā. Projektu atbalstīja arī Latvijas valsts un Norvēģijas Karaliste, piešķirot 501,7 tūkstošu eiro lielu līdzfinansējumu.

Ceļu būves firma SIA "Binders" dibināta 1993. gadā. Šajā periodā uzņēmums nostiprinājis savas pozīcijas Latvijas ceļu būvniecības nozarē un patlaban pēc apgrozījuma un citiem rādītājiem ir viena no lielākajām un jaudīgākajām ceļu būves kompānijām Latvijā. Asfaltbetona rūpnīcā SIA "Binders" Inčukalna novada Vangažos no sertificētām izejvielām tiek ražoti ceļu segumu materiāli.