04.09.2015 07:44

Izstādē "Riga Food 2015" piedalās arī Pierīgas ražotāji

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Izstādē "Riga Food 2015" piedalās arī Pierīgas ražotāji Einārs Binders

Līdz svētdienai Rīgā, Ķīpsalas izstāžu kompleksā, darbosies Starptautiskā pārtikas, dzērienu, pārtikas pārstrādes tehnoloģiju, iepakojuma, inovāciju, sabiedriskās ēdināšanas, viesnīcu un veikalu aprīkojuma un servisa izstāde "Riga Food 2015".

Šāda izstāde notiek jau 20. reizi, un tajā piedalās arī ražotāji no Pierīgas.

Ģeopolitiskā situācija rosina būt radošiem

Izstādi atklājot, starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrības "BT 1" valdes priekšsēdētājs Viesturs Tīle uzsvēra, ka "Riga Food 2015" ir nozīmīgākā izstāde Baltijas valstīs un tajā piedalās 703 uzņēmēji no 37 valstīm, piebilstot, ka šogad pirmo reizi uz Rīgu atbraukuši arī Indijas pārtikas eksportētāji. Izstādes atklāšanu trešdien apmeklēja arī Valsts prezidents Raimonds Vējonis, zemkopības ministrs Jānis Dūklavs, arī vairāku Latvijā akreditēto diplomātisko misiju pārstāvji.

Uzrunājot klātesošos, Valsts prezidents R. Vējonis pieminēja korekcijas, kuras Latvijas ražotājiem atnesusi ģeopolitiskā situācija – Krievijas embargo. Viņš aicināja uzņēmējus paraudzīties uz to, kas aug mūsu pašu dārzos un laukos un iet pasaulē ar jauniem produktiem, kā labu piemēru minot uzņēmuma "Rāmkalni" ražotās sukādes, par kurām ir interese arī Ķīnas tirgū.

Savukārt zemkopības ministrs J. Dūklavs bilda, ka pārtikas nozare ir lielākā Latvijas apstrādes rūpniecības nozare un pērn tieši pārtikas produktu un dzērienu ražošana devusi aptuveni piekto daļu no kopējā apstrādes rūpniecības apgrozījuma valstī. 2014. gadā nozares pievienotā vērtība bija vairāk nekā 530 miljoni eiro.

"Kā zemkopības ministrs varu apliecināt, ka Latvijā ražotais lauksaimniecības un pārtikas preču sortiments ir ļoti daudzveidīgs, kvalitatīvs un, kas visbūtiskākais, patērētājiem drošs," uzsvēra zemkopības ministrs Jānis Dūklavs.

Pierīdzinieku varēja būt vairāk

Ar Zemkopības ministrijas atbalstu izstādē "Riga Food 2015" izveidots Latvijas uzņēmumu kopstends, kurā savu produkciju demonstrē 24 mūsu valsts uzņēmumi. No Pierīgas pārtikas ražotājiem tajā vieta atradusies "Rāmkalniem". Turpat kaimiņos savu produkciju izstādījuši arī ārzemnieki, piemēram, Indijas, Baltkrievijas, Uzbekistānas un citu zemju pārtikas ražotāji. Pārējie Pierīgas ražotāji apmetušies citā izstāžu kompleksa zālē, kur apskatāmi visu četru Latvijas reģionu – Latgales, Kurzemes, Vidzemes un Zemgales – stendi.

Trešdien izstādes atklāšanas laikā gan pārāk daudz ražotāju no Pierīgas vismaz Vidzemes stendā nebija. Kā parasti, atbraukuši bija siguldieši, piemēram, Rinalds Ezeriņš ar Siguldas saldējumu, kura uzņēmums, kā saka pats tā īpašnieks, jau sperot nākamo soli ražošanas attīstībā. Protams, klāt bija arī SIA "Sortus", kuru ražojumi nu var lepoties ar īpašu zīmi – "Radīts Siguldā" – uz iepakojuma.

Pa kādam ražotājam bija arī no Ķekavas novada, piemēram, Daugmales Bišu Jāņa produkcijas pārstāvis, jau agrākajās izstādēs redzētie augļu un ogu produkta konfelādes ražotāji, vēl pa kādam keramiķim. Taču vairāk par diviem desmitiem ražotāju noteikti nebija, varbūt pat nedaudz mazāk.