19.06.2015 13:22

Šogad Jāņu siers par 15-20% lētāks; pieprasījums - nedaudz mazāks nekā pērn

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Šogad Jāņu siers par 15-20% lētāks; pieprasījums - nedaudz mazāks nekā pērn Einārs Binders

Šogad pieprasījums pēc Jāņu siera esot nedaudz mazāks nekā pērn, savukārt pats siers kopumā kļuvis lētāks par apmēram 15%, pateicoties piena iepirkuma cenu kritumam.

Tā aģentūrai LETA atzina aptaujātie siera ražotāji.

Rīgas Centrāltirgū nopērkams plašs Jāņu jeb ķimeņu siera klāsts un tirgotāji atzina, ka interese par šo produktu sākusies tikai šajās dienās.

"Tā kā priekšā piecas brīvdienas, bijām domājuši, ka cilvēki jau nedēļas vidū sāks pirkt sieru, tomēr interese sākusies praktiski tikai šorīt. Tomēr ceram, ka līdz svētkiem pircēji saradīsies un ceļš, kā arī ieguldītais darbs atmaksāsies," sacīja siera sējēja no Viļāniem.

Viņa, kā arī citi aptaujātie pārdevēji atzina, ka šogad siers ir nedaudz lētāks nekā pērn, kas skaidrojams ar lielo piena daudzumu un zemajām iepirkuma cenām.

Šorīt zemnieku sietais ķimeņu siers Centrāltirgū maksāja no septiņiem līdz 11 eiro par vienu kilogramu, savukārt uzņēmumu piedāvātā siera cena svārstās no 4,50 līdz 5,50 eiro par vienu kilogramu.

Savukārt piena kooperatīva "Straupe" valdes priekšsēdētājs Imants Balodis aģentūrai LETA atzina, ka šogad, kā katru gadu, pirms Līgo svētkiem uzņēmums akcentu liek uz Jāņu sieru, un nupat ir sācies intensīvs šī siera pirkšanas periods.

"Jāsaka, ka šogad jūtams mazāks pieprasījums pēc šī produkta. Mēs arī necenšamies veidot Jāņu siera krājumus - ražojam tikai tik daudz, kāds ir pasūtījums. Attiecībā uz cenu, tā ir proporcionāla piena iepirkuma cenai - tā kā pret iepriekšējo gadu tā ir kritusies par 20%, tad arī Jāņu siera cena veikalā būs 15-20% zemāka nekā pagājušogad," sacīja Balodis.

Tikmēr SIA "Latvijas Piens" valdes priekšsēdētāja Anita Skudra sacīja, ka Latvijā Līgo tradīcija ejot plašumā, jo pieprasījums pēc tradicionālā Jāņu siera ievērojami pieaudzis.

""Latvijas Piens" šiem svētkiem ražo ekskluzīvu, roku darba veidotu Jāņu sieru. Pagājušā gadā tās bija desmit tonnas, šogad - 18 tonnas, kas būs nopērkamas tikai "Rimi" un "Elvi" veikalu ķēdēs, jo siera apjoms limitēts. Pirmajā vietā ir kvalitāte, roku darbs ierobežo apjomu. Diemžēl cena gan nav mainījusies, tā palikusi iepriekšējā gada līmenī. Varētu vēlēties, lai siera ēšanas kultūra attīstās Latvijā arī citā, ne tikai Līgo laikā," sacīja uzņēmēja.

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem, 2013. gadā viens mājsaimniecības loceklis mēnesī tērēja vidēji 3,20 eiro siera iegādei un patērēja vidēji 527 gramus siera. Savukārt desmit gadu laikā siera patēriņš ir pieaudzis par 26%.

2013. gadā Latvijā bija 43 piena apstrādes un siera ražošanas uzņēmumi, kuros kopumā tika nodarbināts 2971 darbinieks. 2013. gadā lielākie ražošanas uzņēmumi realizēja 4100 tonnas nenogatavināta, svaiga un sūkalu siera 12,6 miljonu eiro vērtībā un 14 100 tonnas nogatavināta siera 52,5 miljonu eiro vērtībā.

Iepriekš:
Līgotāji, līgotāji, nav vairs tālu Jāņu diena!