24.04.2015 15:12

Lady Gaga, Madonnu un filmas "Superman Returns" veidotājus sajūsmina Pierīgas uzņēmēju īstenotās idejas

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
"Aerodium" pārstāve Līga Gablika "Aerodium" pārstāve Līga Gablika Einārs Binders

Pierīga var lepoties ar saviem uzņēmējiem, gudriem un radošiem cilvēkiem, kas pierāda, ka ar Latvijā radītām idejām var pārsteigt visu pasauli. Mārupiešu ražotos mikrofonus izmanto pasaules līmeņa estrādes zvaigznes, bet siguldiešu iestudētie lidošanas šovi priecē ļaudis olimpiādē un Holivudas filmu prezentācijas pasākumos.

Par godu Latvijas prezidentūrai Eiropas Savienībā šonedēļ laukumā pie centrālās dzelzceļa stacijas tika atklāta brīvdabas fotoizstāde, kurā skatāmas apbrīnas vērtas biznesa idejas, kas izauklētas šeit pat Latvijā un Pierīgā.

Šī izstāde ir kā vēstījums Rīgas pilsētas viesiem un atgādinājums mums pašiem, ka spējam radīt inovatīvus un pasaules līmenī konkurētspējīgus produktus un pakalpojumus. Ieskatu mūsu valsts sasniegumos fotoizstādē kopumā sniedz 11 uzņēmēji, piemēram, bezpilota lidmašīnu ražotājs "AirDog", uzņēmuma "Autine" darinātie cirvji un naži, rallijreida un elektroniskās piedziņas automobiļi "OSCar" un "eO", kā arī daudzi citi.

Tāpat jāmin, ka bez ievērības nav palikušas arī Pierīgā izauklētās biznesa ieceres, fotoizstādē skatāmi gan siguldiešu vertikālie vēja tuneļi "Aerodium", gan Mārupes uzņēmuma "JZ Microphones" ražotie mikrofoni.

Kā portālam "Aprinķis.lv" sacīja "Aerodium" pārstāve Līga Gablika, uzņēmumam tik tiešām ir ar ko lepoties, jo siguldiešu vēja tuneļa triku meistari ierakstīti ne vien Ginesa rekorda grāmatā, bet arī piedalījušies olimpisko spēļu atklāšanas ceremonijā Turīnā.

"Šīs izstāde pilnīgi noteikti atspoguļo mūsu lielākos sasniegumus, jo esam izvēlējušies fotogrāfijas no mūsu lielākajiem šoviem. Lai gan tas notika pirms deviņiem gadiem, vēl aizvien pasaulei palicis atmiņā tas, kā piedalījāmies olimpisko spēļu atklāšanā. Tāpat mēs esam piedalījušies filmas "Superman Returns" prezentācijas pasākumā, Meksikas 200 gadu jubilejas pasākumā, "Red Bull" lidošanas sacensībās Taizemē un, protams, esam uzbūvējuši arī vēja tuneli "World Expo" izstādē Šanhajā. Tāpat esam gan Ginesa rekordu uzstādījuši, gan ar Džekiju Čanu strādājuši, bet šobrīd ļoti aktīvi attīstām stacionāro vēja tuneļu būvēšanu," klāstīja "Aerodium" pārstāve.

Vienlaikus viņa norādīja, ka pašlaik "Aerodium" sācis attīstīt arī franšīzes tīklu un būvē stacionāros vēja tuneļus Bahreinā, Slovēnijā, Dienvidkorejā un Ķīnā kā arī vēl daudzās citās valstīs. Šā gada beigās vai nākamā gada sākumā tie tur tiks atklāti, lai arī šo valstu iedzīvotājiem būts pašiem savs "Aerodium" vēja tunelis.

Savukārt pirms astoņiem gadiem Mārupē dibinātais uzņēmums "JZ Microphones", šobrīd iekaro pasaules līmeņa estrādes zvaigžņu sirdis un skaņu režisoru mīlestību. "JZ Microphones" ražotie mikrofoni atšķiras ar zelta sieta izmantošanu skaņas uztveršanā, kas nodrošina kristāltīru skaņu, bet īpašo skanējumu nodrošina pareizs dizains un kapsula, kas tiek dēvēta par mikrofona sirdi.

"Pirmie sasniegumi mums radās jau drīz pēc uzņēmuma dibināšanas, kad sākām apgūt eksporta tirgu. Šobrīd mūsu ražotos mikrofonus izmanto mākslinieki un skaņu ierakstu studijas Amerikā, Ziemeļamerikā, Japānā, Krievijā," teic uzņēmuma pārstāvis Edvīns Rakickis.

Viņš norāda, ka "JZ Microphones" šobrīd kļuvis par stabilu tirgus spēlētāju, ar kuru rēķinās pat lielākais vācu mikrofonu ražotājs "Neumann". Turklāt uzņēmums regulāri piedalās arī prestižajā pasaules lielākajā mūzikas produktu izstādē "NAAM", kur nokļūt un saglabāt savu vietu nav nemaz tik vienkārši.

"Ar mūsu mikrofonu tika ierakstīts viss Lady Gaga albums "Born This Wey". Bet diez vai viņa to pati zina, jo mikrofonus izvēlējās nevis viņa, bet viņas skaņu inženieris. Tāpat šie mikrofoni var lepoties arī ar savu klātesamību koncertos un atzinību izpelnījušies tādu pasaules zvaigžņu rokās kā Nelija Furtado, "The Offspring", Madonna. Vienlaikus filmu skaņu celiņus ar mūsu mikrofoniem ieraksta vesela kaudze ar Holivudas producentiem, kuriem to Grammy balvu ir tik daudz, ka viņi vairs tās nespēj skaitīt," saka "JZ Microphones" pārstāvis, piebilstot, ka arī mūsu pašu mākslinieki novērtē Mārupē ražoto mikrofonu kvalitāti.

Savukārt uzņēmuma nākotnes plāni un mērķi palikuši nemainīgi – mārupieši cer, ka katrā sevi cienošā studijā visā pasaulē "JZ Microphones" ir nepieciešamība.

Izstādi "Apbrīnas vērtas Latvijas idejas" veidojuši tirdzniecības centra "Origo" pārstāvji sadarbībā ar Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē sekretariātu. To ikviens var aplūkot tirdzniecības centra "Origo" laukumā.