21.04.2015 07:45

Atbalsta maksājumi zemes īpašniekiem arī par vienu hektāru

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Atbalsta maksājumi zemes īpašniekiem arī par vienu hektāru Einārs Binders

Klāt pavasaris, un laiks domāt, ko darīt ar zemi ne tikai piepilsētas mazdārziņā, bet arī kā saimniekot lielākās un pavisam lielās platībās. Tāpat arī sākusies pieteikšanās uz platību tiešmaksājumiem un pavērusies iespēja saņemt Eiropas naudu mazajam zemniekam, kuram īpašumā ir vismaz hektārs zemes.

Tiešmaksājumiem aicina pieteikties elektroniski

Kopš pirmdienas zemes īpašnieki var pieteikties uz atbalsta maksājumu par platībām uz 2015. gadu. Iepriekšējos gados beigu termiņš, kad Lauku atbalsta dienestā (LAD) pieņēma iesniegumus bez samazinājuma sankcijām, bija 15. maijs.

Tā kā šogad platību maksājumu saņemšanā ir vairāki jaunumi, termiņš pagarināts līdz 22. maijam. Iesniegumiem, kas tiks iesniegti pēc 22. maija, tiks piemērots atbalsta apjoma samazinājums – viens procents par katru nokavēto darba dienu. Pēdējais datums, kad LAD pieņems iesniegumus jau ar kavējuma sankcijām, ir 15. jūnijs.

Kā uzsvēra zemkopības ministrs Jānis Dūklavs, "2015. ir gads, kad Latvijas lauksaimnieki sāks saņemt tiešos maksājumus, kuros Eiropas Savienības Kopējās lauksaimniecības politikas reforma ieviesusi ne mazums izmaiņu.

Būtisks tiešo maksājumu finansējuma pieaugums būs jau šogad – 181 miljons eiro, kas ir par 16 procentiem vairāk nekā pērn." Ministrs prognozēja, ka 2020. gadā tiešajos maksājumos lauksaimnieki saņems jau 303 miljonus eiro.

Tajā pašā laikā J. Dūklavs brīdināja: "No šā gada, iesniedzot pieteikumus tiešajiem maksājumiem, kļūdīties ir bīstami – kļūdu dēļ saimnieki var palikt bez atbalsta. Lai tas nenotiktu, pieteikumi jāiesniedz elektroniski. Tas garantēs precīzu pieteikumu izpildīšanu un ātrāku atbalsta izmaksu."

Kā vēsta Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) informatīvais izdevums, līdz šim no 60 tūkstošiem saimniecību, kas pieteicās uz platību maksājumiem, aptuveni 13 tūkstoši pieteikumu iesniegti elektroniski. Šogad šim skaitlim vajadzētu pieaugt par vēl aptuveni desmit tūkstošiem saimniecību.

Lauksaimniekam, kura aramzemes platība ir 10 hektāri un vairāk, vienotais iesniegums ir jāiesniedz elektroniski, izmantojot LAD elektronisko pieteikšanās sistēmu līdz 22. maijam.

Domājot par lauksaimnieku ērtībām, Zemkopības ministrija, LLKC un "Latvijas Mobilais telefons" vienojušies, ka LMT klientu apkalpošanas centros piedāvās lauksaimniekiem, kuri reģistrējušies kā LAD klienti, par izdevīgām cenām – 26 eiro mēnesī – iegādāties datoru ar ātrgaitas interneta pieslēgumu jeb "Zemnieka komplektu".

LAD direktore Anna Vītola-Helviga gan piebildusi, ka ir padomāts arī par tiem lauksaimniekiem, kuriem ļoti nepatīk darboties ar datoru. Dienests ir izstrādājis tā saukto "konsultantu moduli" darbam ar elektronisko pieteikšanās sistēmu. Tas nozīmē, ka lauksaimnieks, parakstot līgumu par elektroniskās pieteikšanās sistēmas lietošanu, var pilnvarot konsultantu vai kādu citu personu sagatavot un iesniegt platību maksājumu elektroniski.

Paredzams, ka šogad platību maksājums varētu būt 58 eiro par hektāru, bet, piemēram, jaunajiem zemniekiem par pirmajiem 90 hektāriem būs piemaksa – 40 eiro par hektāru.

Jāievēro zaļināšanas prasības

LAD direktore A. Vītola-Helviga stāsta, ka no šā gada visā Eiropas Savienībā tiek ieviests jauns maksājums par klimatam un videi labvēlīgu lauksaimniecības praksi jeb zaļināšanas maksājums. Tas pavisam neattiecas uz mazdārziņu īpašniekiem, bet ir cieši saistīts ar vienoto platību maksājumu. Tiek lēsts, ka provizoriskā likme varētu būt 34 eiro par hektāru. Zaļināšanas prasības no 2015. gada ir jāievēro visām saimniecībām, kurām ir vairāk nekā 10 hektāru un vairāk aramzemes un kuras nav bioloģiski sertificētas.

Zaļināšanas prakses mērķis ir dažādot kultūraugus saimniecībā. Piemēram, saimniecībā, kurā ir no 10 līdz 15 hektāru aramzemes, jāaudzē vismaz divi kultūraugi, no kuriem galvenais nedrīkstēs aizņemt vairāk par 75% platības. Tāpat neatkarīgi no saimniecības lieluma nedrīkst uzart vai pārveidot ekoloģiski jutīgos ilggadīgos zālājus. Gatavojoties šo prasību ieviešanai, LAD jau laikus ir izstrādājis īpašu kalkulatoru, kas pieejams dienesta mājaslapā, taču netikšot liegts arī konsultantu padoms.

Piedāvājums mazajiem lauksaimniekiem

Latvijā tiks īstenots atbalsts mazajiem lauksaimniekiem, kuri piekritīs atteikties no vienotā platību un zaļināšanas maksājuma un ar ražošanu saistītā atbalsta. Tā vietā ik gadu varēs saņemt 500 eiro. Šādā gadījumā minimālajai saimniecības platībai jābūt vienam hektāram.
Ja kāds lauksaimnieks šogad izvēlēsies pievienoties mazo lauksaimnieku atbalsta shēmai, tas būs jāizdara līdz 9. jūnijam. Vienlaikus būt gan "parastam", gan "mazajam" zemniekam nav iespējams.

"Šādu izvēli var izdarīt tikai vienu reizi, lai gan no shēmas izstāties var jebkurā laikā," skaidroja Zemkopības ministrijas Lauku attīstības departamenta direktore Liene Jansone.

Tāpat mazo lauksaimnieku maksājums netiks piešķirts tiem zemes īpašniekiem, kuri mākslīgi būs radījuši apstākļus priekšrocību gūšanai.

Jāprecizē lauku bloki

Pavisam maz laika – līdz 1. maijam – atlicis lauku bloku precizēšanai. Jau kopš 2. februāra LAD lauku bloku kartē ir publicēti ainavu elementi – koki, krūmu grupas, dīķi. Ja nepieciešams, zemes īpašnieki elektroniski var iesniegt precizējumus, ja tādi nepieciešami, vai pievienot jaunus ainavu elementus. Tagad kartē, norādot platību, tiek attēloti arī lauki, kuri ir bijuši pieteikti kā platības bez atbalsta un mazāki par 0,3 hektāriem un ir labā lauksaimnieciskā stāvoklī, un lauki, kas palikuši mazāki pēc lauka bloka precizēšanas.