30.03.2015 15:52

Ikšķilē tecinātās bērzu sulas aizceļo pie pircējiem Vācijā un Taivānā

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ikšķilē tecinātās bērzu sulas aizceļo pie pircējiem Vācijā un Taivānā www.sula.lv

Ikšķiles novada bērzu sulu produktu ražotāja SIA "Sula" saimniekam Linardam Libertam šobrīd darba pilnas rokas. Bērzu sulu tecināšanas sezona rit pilnā sparā, un īsā laikā jāpagūst iegūt 30 tonnas dievišķā dzēriena, jo uzņēmums rod arvien jaunus eksporta tirgus.

"Interese par bērzu sulām pasaulē ir liela. Pagājušajā nedēļā pabijām Londonā, kur notika lielākā Anglijas pārtikas un dzērienu izstāde. Pieprasījums no angļiem, francūžiem, holandiešiem ir ļoti liels, tirgotāji nāk klāt un interesējas par Latvijā tecinātām bērzu sulām," portālam "Aprinķis.lv" sacīja SIA "Sula" saimnieks.

Viņš atklāja, ka šobrīd Ikšķiles novadā tecinātās bērzu sulas tiek eksportētas gan uz Vāciju, gan uz Taivānu, un kopumā šajos tirgos vidēji nonāk 20 tonnas iegūtā un pārstrādātā dzēriena.

"Uz Taivānu šogad sūtīsim jau otro konteineru kravu. Tur mūsu bērzu sulas cilvēki pazīst un dēvē par "Dieva dzērienu". Citur gan, piemēram, Anglijā cilvēki tā īsti nezina, kas ir bērzu sulas, tāpēc nākas gari un plaši stāstīt. Tomēr interese ir. Perspektīvs tirgus ir Francija un Holande, kur bērzu sulas pazīstams kā medicīnisks līdzeklis. Tur cilvēki tās lieto, izdzerot par 100 līdz 200 gramiem dienā, lai uzlabotu veselību," klāstīja L. Liberts. Vienlaikus viņš atklāja, ka šobrīd bērzu sulas SIA "Sula" lielākajā noieta tirgū maksā aptuveni 12 eiro litrā.

SIA "Sula" saimnieks zināja stāstīt, ka bērzu sulas tā īsti eksporta tirgu varēs iekarot vien pēc diviem, trim gadiem, jo jāpaiet laikam, lai tās iepazītu plašākas ļaužu masas. Tomēr, visticamāk, bērzu sula kā eksporta prece varētu kļūt par latviešu "Nokia", ņemot vērā to, ka Londonas izstādē Libertu ražotie "Bio bērzu sulas putojošais vīns" un "Bio bērzu sulas stiprais dzēriems" tikuši nominēti izstādes jauno, vislabāko produktu simtniekā.

L. Liberts bērzu sulas tecina bioloģiski sertificētā bērzu birzī turpat Ikšķiles novadā, vien desmit kilometrus no uzņēmuma ražotnes. Šogad ieurbts 400 bērzos un kopumā plānots iegūt 30 tonnas bērzu sulas.

"Attīstāmies un augam katru gadu. Šogad plānojam iegūt divreiz vairāk bērzu sulu nekā pērn. Iegādātas arī jaunas iekārtas, lai spētu nodrošināt augošo pieprasījumu. Tāpat esošajā ražotnē mums kļūst par šauru, tāpēc tiek domāts par jaunas ražošanas ēkas būvniecību. Ceram, ka pie labiem nosacījumiem jauno ražotni varētu sākt celt jau šovasar," sacīja L. Liberts.

Vienlaikus, pēc L. Liberta stāstītā, uzņēmumā top arvien jauni produkti. Līdztekus šobrīd ražotajiem bērzu sulu vīniem, limonādēm, stiprinātājiem dzērieniem un gardēžu iecienītājam bērzu sulu sīrupam top bērzu sulas kefīrs.

"Jaunais Libertu produkts bērzu sulas kefīrs ir viegli raudzēts, atspirdzinošs dzēriens. Un, lai gan dzēriena pagatavošanā tiek pievienotas kefīra baktērijas, gluži pēc kefīra tas negaršo. Dzēriens būs ļoti piemērots vegāniem. To varēs lietot gluži kā uztura bagātinātāju, jo tas ir brīvs no laktozes, no cukura, no taukiem," teica SIA "Sula" uzņēmuma vadītājs, piebilstot, ka pagaidām uz veikalu pēc jaunā produkta ir pāragri skriet, jo pašlaik ar dzēriena recepti vēl tiek eksperimentēts.

Uzņēmums SIA "Sula" darbojas kopš 2011. gada marta un nodarbojas ar bērzu sulu, vīnu, dzirkstošo vīnu un bērzu sulas sīrupu ražošanu un tirdzniecību. Pārstrādes uzņēmuma apgrozījums 2013. gadā bija 45,5 tūkstoši eiro, savukārt peļņa – 6,6 tūkstoši eiro, liecina "Lursoft" datubāzē publicētais gada pārskats.