23.03.2015 13:49

Getliņu tomāti kā saderīgu tehnoloģiju summa

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Getliņu tomāti kā saderīgu tehnoloģiju summa Einārs Binders

Kāds gan sakars atkritumu uzglabāšanai ar tomātu audzēšanu? Pavisam vienkāršs: uzņēmums "Getliņi Eko" uzglabā atkritumus, savukārt tie sadaloties izdala gāzi. Pateicoties mūsdienu tehnoloģijām, gāzi var savākt un, pārvēršot to siltuma enerģijā, izmantot, lai apkurinātu siltumnīcas, kurās jau vairākus gadus tiek audzēti tomāti.

Tas noteikti atbilst priekšstatiem par videi draudzīgu saimniekošanu. Tā dara arī Zviedrijā un Nīderlandē.

Iedomājoties par milzīgiem atkritumu kalniem, noteikti nerodas pārliecinoša vīzija par dažādu krāsu – dzelteniem un sarkaniem – smaržīgiem tomātiem. Taču atkritumu uzglabāšanas poligona "Getliņi Eko" pārstāvji rāda uz lielām stikla siltumnīcām, kurās tie aug, skaidrojot, ka īpašā vidē tie tiek audzēti ar bioloģiskām metodēm.

"Cilvēkiem gan varētu būt aizspriedumi pret akmens vati, kura notur augus, taču to iegūst no dabīgiem materiāliem – bazalta un gabro iežiem 1400 grādu temperatūrā. Pārējais ir atkarīgs no tā, ar kādiem elementiem mēs augus barojam, bet augi saņem tos pašus elementus, kādi ir augsnē," teic uzņēmuma "Getliņi Eko" pārstāvji.

Viņi gan piebilst, ka privātie tomātu audzētāji ne vienmēr precīzi zina, kāda katru reizi ir augsne siltumnīcā, bet šeit, Getliņos, augi, atrodoties ideālā vidē, saņem 15 barības vielas, kas ir augsnē, ar miligrama precizitāti uz litru ūdens. Savukārt akmens vates izmantošana atbrīvo no eksperimentiem ar augsni.

"Audzējot tomātus, mēs nelietojam nekādas ķimikālijas. Tomātus apputeksnē kamenes, bet vēl siltumnīcās rosās dažādi labie kukaiņi, kuri iznīcina augu kaitēkļus. Protams, siltumnīcās ir mākslīgais apgaismojums, taču bez tā ziemā neko nevar izaudzēt," uzsver Getliņu tomātu audzētāji.

Viņi labprāt runā arī par kādu citu priekšrocību, kas ir uz vietas augušajiem tomātiem. Proti, tos novāc jau gatavības pakāpē, tāpēc tiem ir labāka smarža un garša. Tajos ir daudz vairāk bioloģiski aktīvo vielu nekā tad, ja tie būtu no tālienes vesti un novākti vēl zaļi. Dzeltenajiem 'Beorange' tomātiem, kuri ir ne tikai garšīgi, bet arī nealerģiski, pievienojušies ķekartomāti 'Haiku' un sarkanie 'Montenegro' šķirnes tomāti.

Cita starpā, uzņēmuma pārstāvji teic, ka tomātu stādi nākot no Somijas, jo tā esot lētāk.